Kas jie, ko jie siekia ir kokiomis priemonėmis

VACLOVAS KLEIZA

“Gyvenimo filosofija”, skyrelį parengė Aldona Jankauskaitė

     Į aplinkos statomus reikalavimus jaunuolis gali reaguoti dvejopai: juos priimti ir su jais susigyventi, arba jų atsisakyti ir pasipriešinti. Vienas šiandieninio jaunimo sąjūdis, kuris stengiasi paneigti savo aplinkos vertybes bei įtakas, yra žinomas hippies vardu. Hippies išėjo kaip reakcija prieš vidurinės klasės vertybes bei gyvenimo būdą. Juos ypatingai išpopuliarino sensacijų bei naujenybių ieškanti šio krašto spauda. Dėl to mes matome šio sąjūdžio nemažą įtaką į kai kurias gyvenimo sritis, pvz. muziką, meną ir pan.

GYVENIMO FILOSOFIJA

     Kas tie hippies yra ir kokia jų gyvenimo filosofija? Daugelis galvoja, kad jie yra slum (lūšnynų) augintiniai. Anaiptol ne. Daugumas jų yra baltosios rasės, pasiturinčių tėvų vaikai. Maždaug 17-25 m. amžiaus. Lankę kolegiją. Jie paliko namus ir mokslą, kad prisijungtų prie hippies! Yra jų tarpe ir jaunesnių — 12-15 metų. Tai vaikai, pabėgę nuo tėvų ir iš mokyklos. Juos vadina beb-hop.

     Hippy judėjimas nėra organizuotas ir neturi vado. Jie neturi jokių politinių tikslų. Jie yra nusistatę prieš materialinių vertybių krovimą, sunkų darbą, pinigus, nuosavybę, prieš tėvo ir motinos valdžią. Jie sako, kad materialinių vertybių krovimas ir jų išlaikymas atima gyvenimo džiaugsmą, nerūpestingumą, sukelia pavydą ir neapykantą žmonių tarpe. Jie nori skleisti meilės ir misticizmo idėjas. Jie sako, kad visi žmonės yra panašūs. Tad reikia visus mylėti, ar jie būtų draugai ar priešai. Jie nusistatę prieš smurtą, karą. Juos dažnai mes matome demonstracijose prieš karą. Jie nėra agresyvūs, nes laikosi Gandžio idėjų. Jie sako, kad reikia leisti žmogui gyventi pagal savo įsitikinimus. Reikia mylėti gamtą, gėles ir stengtis atversti žmones prie meilės, grožio. Kad būtum laimingas, reikia pabėgti nuo išori-

nio pasaulio ir pažinti save, savo vidaus pasaulį. Kaip matome, jų idėjos yra paskolintos iš Kristaus, Asyžiečio, Budos, Gandžio, Thoreau.

     Gal būtų gerai, kad tuo tik baigtųsi. Idėjos nėra blogos. Bet mistineinuotaikai sukelti, nuo išorinio pasaulio pabėgti ir geresniam savęs pažinimui pagilinti, jie vartoja svaiginančias ir haliucinacijas sukeliančias žoles bei chemikalus: marijuana, L.S.D., Methedrine ir kt. Specialistų teigimu, šie svaigalai, o ypač L.S.D., yra sveikatai kenksmingi, o kai kuriais atvejais ir labai pavojingi.

     Pasaulio istorija rodo, kad progresas vyksta tik darbščių, kilnių ir ryžtingų žmonių pastangomis. O iš to, ką skaitėme, matome, kad hippies nori pabėgti iš šio pasaulio ir rūpesčių ir pasinerti vaistų ir narkotikų sukurtame pasąmonės pasaulyje.

     Argi pabėgėliai gali vadovauti ir kurti, nors jie ir būtų idealistai?

GALIMA ĮTAKA

     Stebint hippies sąjūdį, išryškėja keli momentai, kurie, mano supratimu, gali turėti tam tikros įtakos ateičiai.

     Šiandieniniame pasaulyje žmogus stipriai pervertina materialines gėrybes ir joms suteikia ypatingos reikšmės. Mes pradedame asmenį matuoti pagal jo turimus išteklius. Hippies tai smerkia ir teigia, jog žmogus laimę ras ne naujame name ar naujo medelio mašinoje, bet ugdydamas ir kilnindamas savo asmenybę drauge su kitais, panašiai galvojančiais asmenimis.

     Prasidėjus industrinei revoliucijai, kūrybiniu atžvilgiu žmogus vis labiau ir labiau tampa žiūrovu, o ne aktyviu dalyviu. Tas labai stipriai pastebima šiame krašte, kur menas bei sportas tampa profesionalų pasireiškimo dirva. Ligi šiol ši problema buvo mažiau juntama ir pastebima, bet ateityje ji gali stipriau išryškėti, nes darbo valandos mažės, o laisvalaikis ilgės. Ar žmogus pasitenkins, būdamas vien tik žiūrovu?

     Hippies savo esme paneigia profesionalizmą ir kelia kiekvieno žmogaus asmenišką pasireiškimą bei išgyvenimą. Tas labai ryškiai pastebima jų gyvenime, kur žmonės spontaniškai dainuoja, šoka, tapo, dažniausiai nesekdami jokio pavyzdžio, o tik pasitenkindami savo asmeniška intuicija. Pavojus yra tas, kad kai kuriais atvejais šis grįžimas į primityviškumą gali sužlugdyti kūrybinį talentą. Bet faktas, kad asmeniška laisva išraiška yra viena stipriųjų sąjūdžio vertybių, suteikia tam tikros reikšmės ateičiai.

     Modernus žmogus gyvena stiprioje ateities įtakoje. Visa tai, ką jis daro ar planuoja, pirmiausia turi atsakyti į klausimą, kiek tai turės įtakos ir naudos ateičiai. Tačiau jaunimas dažnai tuo pradeda suabejoti. Kam ruoštis kuriam nors darbui ar profesijai, jeigu po keliolikos metų tuos darbus atliks mašinos ir kompiuteriai? Kodėl planuoti ateičiai, jei visi planai vieną dieną gali pranykti atominių dulkių sūkuryje?

     Hippies gyvena šiai dienai. Labai nedaugelis jų nešioja laikrodžius, nes laikas pasidaro neaktualus. Gal dėl to jie ir taip lengvai priima narkotikus, ypatingai LSD, nes jiems tai suteikia tuo momentu dvasinį ir emocinį pakilimą, pilnutinį išgyvenimą (ful happening).

     Taigi, hippies sąjūdyje yra ir gero ir blogo. Iš vienos pusės, mes matome jo atvirumą naujoms idėjoms, atsisakymą bet kokių biurokratinių suvaržymų ir reikalavimų, pasibiaurėjimą bet kokiu žiaurumu ir savęs sutapatinimą su tais, kurie yra išnaudojami ir nuskriausti. Iš kitos pusės, šis sąjūdis mumyse sukelia pasipiktinimą LSD bei kitų narkotikų vartojimu, didėjančių lytinių ligų plitimu, nehigieniškumu ir savo laisvumu bei stoka bet kokios atsakomybės santykiuose su kitais asmenimis.

ATEITIS

     Sociologų teigimu, šis sąjūdis turi giliai įleidęs savo šaknis į šio krašto visuomenę. Jaunimui kasdien yra statomi vis didesni ir didesni reikalavimai. Netrukus magistro ar daktaro laipsnis bus tas pats, kas prieš 20 metų buvo gimnazijos diplomas. Tuo pačiu jaunuolis ilgiau ir ilgiau lieka priklausomas nuo tėvų ir netampa savarankišku piliečiu. Kartų konfliktas paaštrėja. Dėl to sociologai sako, kad galime tikėtis, jog vis didesnis ir didesnis jaunuolių skaičius pasitrauks iš aktyvaus gyvenimo, papildydami hippies eiles. Tiesa, sąjūdis greičiausiai įgaus kitas formas ir gal net jo tikslai pasikeis, tačiau šiandien dar yra per anksti pramatyti pilną jo įtaką ateičiai.

     Tačiau įdomus tas faktas, jog šiame sąjūdyje atsiranda tam tikras tęstinumas. Kam teko skaityti šios savaitės Timežurnalą, tai pastebėjote, jog jau mes turime Yippies — 1968 metų hippies versiją. Tai Youth International Partysutrumpinimas. Tai yra 25-35 metų amžiaus asmenys.

MĄSTYMO SĄJŪDIS

     Naujas sąjūdis, kyląs jaunimo tarpe, tačiau randąs nemažą pritarėjų skaičių ir vyresniųjų gretose, yra mąstymo (meditation) sąjūdis. Kai kuriais atvejais jis pakeičia hippies, tačiau daug didesnės reikšmės jis turi kaipo LSD pakaitalas. Tuo pačiu ir socialine plotme jis darosi priimtinas, net, sakyčiau, sveikintinas ir pozityvus reiškinys savo esme.

     Jo pradininku ir svarbiausiu populiarintoju šiame krašte yra indų dvasininkas Maharishi, apie kurį šių dienų spauda nemažai rašo. Gal ne tiek apie jį, kiek apie tas Hollywoodo žvaigždes, kurios siekia jo pagalbos. Kiekvienas mąstytojas paskiria keliolika minučių rytą ir vakarą mąstymui — susikaupimui. Tam yra išdirbta tam tikra technika, kurią mąstytojas turi išmokti. Mąstymo rezultatai yra įdomūs tuo, kad asmuo gali išgyventi panašią sensaciją kaip LSD vartotojas. Šiuo atžvilgiu sąjūdis yra pozityvus ir priimtinas, nes jis pakeičia narkotikus, kurie dažnai neigiamai veikia į žmogaus nervų sistemą. Įdomu tik tas, jog tiek šis, tiek kiti sąjūdžiai beveik niekuomet neužsimena apie Dievą. Jis yra, bet mes apie Jį nekalbame.

     Paklausykime, ką sako jaunimas, apsisprendęs už mąstymo sąjūdį:

     Vienas studentas džiaugiasi: "Tuoj po savo įsijungimo į mąstymo sąjūdį, nusikirpau savo ilgus plaukus, grįžau pas tėvus, susiradau darbą ir vėl užsiregistravau universitete ateinančio rudens kursams".

     Harvardo universiteto studentas rašo: "Mano pažymiai dabar daug geresni. Tai tik viena išdava iš mano mąstymų sesijų. Aš jaučiuosi daug ramesnis, tikresnis. O, tiesa, ir mano biliardo žaidimas stipriai pagerėjo."

     "Ar jūs galite tikėti", aiškina trečias studentas, "visi mano draugai nustojo vartoti narkotikus ir pradėjo mąstyti".

     Šiuo metu Amerikoje priskaitoma virš 5,000 jaunuolių, priklausančių šiam sąjūdžiui. Ir jų skaičius kiekvieną dieną didėja.

LIETUVIŲ JAUNIMAS

     O kaip su mūsų lietuviškuoju jaunimu? Pirmiausia tektų pažymėti, jog mes darome nemažą klaidą, kai kalbame apie jaunimą. Klaida yra ta, jog daugeliu atvejų jaunimas yra sutapatinamas su studentija. Nors ir neturiu tikrų duomenų, bet drįsčiau sakyti, kad bent pusė mūsų jaunimo nestudijuoja.

     Tiesa, daugelis jų studijas pradeda, bet po semestro kito jas meta ir eina laimės ieškoti kitur. Tai susirūpinimą keliantis reiškinys.

     Paskutiniame Ateities žurnalo numeryje buvo skelbta, kad bent 25% visų lietuvių studentų vartoja narkotikus. Tai gali būti teisinga, tačiau vertėtų paaiškinti, kaip yra suprantamas narkotikų vartojimas. Šiuo metu daugelis pabando ir gal surūko vieną kitą marijuanos ar panašaus narkotiko cigaretę. Bet ar tai jau galima sakyti, jog yra narkotikų vartojimas? Pvz. Notre Dame universitete iš 7,000 studentų bent 1,500 prisipažino rūką narkotines cigaretes. Mūsų jaunimui daug didesnė problema yra ne narkotikai, bet alkoholis. Ir čia jaunimą imu plačiąja prasme. Bet alkoholis mums yra priimtinesnis reiškinys, todėl mes kartais jam ir užmerkiam akis.

     Kiek mūsų jaunimas yra pasinešęs į hippies ar mąstymo sąjūdžius, sunku pasakyti. Sprendžiant iš mūsų visuomenės konservatyvizmo ir jaunimo gana tobulo sekimo vyresniųjų pėdomis, galima būtų teigti, jog mažas lietuvių procentas įsijungė į šių sąjūdžių eiles. Tačiau ateitis gali būti mūsų nenaudai. Tiesa, mes matome savo tarpe barzdotų ir ilgaplaukių jaunuolių, bet tai nėra tikrieji hippies, o tik dienos mados sekėjai.    * * *