Dar vienas balsas diskusijose su Nina Gailiūniene

     Kas liečia bažnytinius, teologinius išvedžiojimus, aš su N. Gailiūniene nesiryžtu diskutuoti, nes apie tai maža ką suprantu. Bet, kad ji, nukrypusi nuo bažnytinės temos, pradėjo vanoti lietuvius tremtinius, tai mano šventa pareiga, kaipo Lietuvos atsargos kario, tik ne karininko (o juk vienas Lietuvos atsargos karininkas pensininkas ir viena Lietuvos mokytoja N. G. rašinį labai išgyrė), 12 metų nešiojusio statines su šiukšlėmis ir kitus valymo darbus dirbusio (N. G. tvirtinimais, atėmusio darbą iš negro), neturinčio namo nei jokio nekilnojamo turto nuosavybės, tik mylinčio ir gerbiančio savo gimtąjį kraštą Lietuvą ir kiekvieną lietuvį ir lietuvę, kurie teisėtai gina savo lietuviškus reikalus, į N. G. rašinį ir tuo reikalu vedamas diskusijas atsakyti.

     Mes, DP, Čikagon atvykome į lietuvių apgyventus rajonus, daugiausia į Marquette Parką. Tai kaip, N. G. tvirtinimu, mes galėjome atimti rūsius ir lūšnas iš negrų, kad negrų čia visai nebuvo?

     Kurie nesirenka darbų rūšies ir laiko, kurie darbus atlieka sąžiningai, tie visi dirba, taip pat ir negrai. O kurie nori tik iš pašalpų gyventi, dauguma negrai, tiems darbas — liga, ir jie visad darbų ieško, o gavę darbus neilgai dirba, patys išeina nepatenkinti darbais arba atleidžiami dėl įvairių priežasčių, baltaodžiams jų nei neišstūmus, nei jų darbų neatėmus.

     N. G., atvykusi Amerikon, rūpinosi tik savimi. O kokioje padėtyje buvo atvykusios šeimos su mažais vaikais, tai to nematei ir nežinojai. Tik pamatei ir sužinojai, net nebuvusi Čikagoje, kai dipukai išlindo iš rūsių ir lūšnų. Kai pasistatė ar nusipirko rezidencijas, gražius savo namus, pavyzdingai susitvarkė kiemus, gėlynus. DP ne tik rezidencijose gyvena, bet daugumas ir savo vaikus išmokslino.

     N. G., siūlai mums prisiminti ne taip senus įvykius iš Alabamos negrų demonstracijų, kur vienas Čikagos lietuvis aprašė spaudoje savo ir kitų dalyvių išgyvenimus. Sakėsi “niekados gyvenime nejautęs taip arti Kristaus, kaip toje eisenoje”. O ar neteko, N. G., skaityti, ką apie tą negrų eiseną parašė amerikietis žurnalistas? Rašant apie vieną pusę medalio, reikia nepamiršti ir antrosios. Geresnei orientacijai apie negrus reiktų paskaityti spaudos puslapius apie vargšų stovyklavimą ir jų demonstracijas Vašingtone, tai gal, N. G., mums, DP, kitus patarimus parašytum apie negrus...

     Atvykę Čikagon, lietuviai DP nesirinko, bet ėjo kad ir į nešvariausius darbus, kad tik užsidirbtų sau ir vaikams. Vyresnio amžiaus moterys ir vyrai dar ir šiandien tebenešioja statines su šiukšlėmis ir kitus valymo darbus dirba. O tų valytojų tarpe yra Lietuvoje turėjusių aukštas vietas, mokytų žmonių, labai pasiturinčiai gyvenusių ūkininkų ir ūkininkių.

     N. G., gavai darbą vienoje valgykloje ir buvai tikra, kad atėmei keliais centais brangiau apmokamą darbą iš negrės dėl savo geltonų plaukų ir mėlynų akių. Galėjai nuo to darbo atsisakyti, užleisdama negrei, o pati sau susirasti darbą, kuriame nenuskriaustum negrės, bet to nepadarei. O mums, DP, aiškini ir mus mokai, kaip nenuskriausti “žemesnės” rasės.

     Man atrodo, kad Čikagoje negrai nėra skriaudžiami, neišskiriami iš baltųjų, bet daugiau proteguojami. Ir tie negrai, kurie nori dirbti ir turimus darbus palaiko, yra neblogai įsikūrę. Jie negrų riaušininkų - demonstrantų nepalaiko, jiems nepritaria ir su jais nebendrauja.

     Nesu rasistas ir prieš negrus jokios neapykantos nereiškiu, nes negrai yra taip pat žmonės. Ir negrų tarpe yra išsilavinusių, turtingai gyvenančių, tvarkingų, darbščių, švariai užsilaikančių ir sugyvenamų žmonių. Su tais negrais ir baltieji bendrauja ir juos priima kaipo gerus kaimynus. Bet nuo tų negrų, kurie demonstruoja po baltųjų gyvenamus rajonus, kurie degina, naikina miestų kvartalus, kurie sukeltų gaisrų metu plėšikauja, vagia svetimą nuosavybę, kurie kursto savus negrus kovoti prieš baltąją rasę, kurie veržiasi į mūsų gyvenamus rajonus, kad mus iš tų rajonų išstumtų ir nuvertintomis kainomis įsigytų mūsų, baltųjų, namus ir žemės sklypus, už dyką gautų parapijines bažnyčias, mokyklas ir kitas mūsų kultūrines vertybes, mes privalome bendromis jėgomis gintis, nes tai yra mūsų, lietuvių, pareiga.

     Darau išvadą, kad N. G. blogųjų paukščių rūšies, nes į savo lizdą teršia.

Juozas