J. VENCKUS, S. J.

    Žmogus iš prigimties yra geras. Jeigu jo neveiktų svetimos įtakos, tai jis ir pasiliktų geras. Labai dažnai mes gerą žmogų padarome blogu. Garsusis Amerikos humoristas William Rogers, tas kaubojus - filosofas, savo liaudiškos išminties posakiais linksmindavo žmones. Jis dažnai sakydavo, kad savo gyvenime nesutikęs blogo žmogaus ir neturėjęs jokio priešo. Koks tai laimingas žmogus! Bet kiek yra žmonių, kurie naktimis nemiega, nes ko nors nekenčia. Kartą Bismarckas, paklaustas, kaip praleido naktį, atsakė: "Ich habe gehasst — aš turėjau neapykantą". Neapykanta žmogų taip kankina, kad net neleidžia užmigti. Tur būt, retai kam pasiseka nesusipykti su kitu ir pasidaryti sau priešų. Žydų priežodis sako: "Tas yra didvyris, kuris iš savo priešo moka pasidaryti draugą".

    Pagalvokime, kokių didelių darbų žmogus yra nuveikęs. Prisiminkime tik Beethoveno simfonijas, Mozartą, Haydną, Haendelį. Klausais jų muzikos ir negali atsigėrėti. Atrodo, kad tuos garsus iš pat dangaus jie išviliojo, nes tai tikrai dieviškos melodijos. O štai kiek pasiekta gamtos moksluose ir matematikoje. Pasteur susekė bakterijas ir parodė žmonijai būdą, kaip nuo jų apsisaugoti, o susirgus — pasigydyti. Didysis matematikas Einsteinas stengėsi visiems padėti. Viena gimnazistė jam parašė laišką, kad negalinti išspręsti matematikos uždavinio. Jis tą uždavinį išsprendė ir jai laiške nusiuntė. Tokiu būdu jis išsprendė ir artimo meilės grožio problemą. Stebimės, kad toks didelis mokslininkas galėjo būti toks nuolankus ir geras. Čia tinka ispanų priežodis: "Kuo aukštesnė nendrė, tuo žemiau lenkiasi".

    Gal didžiausias šių laikų žmogaus triumfas yra sugalvoti kompiuterius, kuriais aprūpina atominės energijos aparatus ir juos sekundės tikslumu nusiunčia 240.000 mylių į mėnulį, ten išlaipina žmones, kurie vaikštinėja, važinėja po mėnulį, renka uolienas ir vėl grįžta sveiki į žemę. Atrodo, kad nė patys angelai to negalėtų padaryti, bet tai padarė žmogus! Žmogus tikrai yra galingas, didingas ir talentingas, kad net erdves gali tyrinėti ir valdyti.

    Bet šis žmogus kartais gali pasirodyti mažas, kaip nykštukas. Jis gali būti baisus demonas, kerštingas, savo brolių žudikas, nekaltų mergaičių išniekintojas. Jis gali save paskandinti alkoholyje, suardyti savo sveikatą, sugriauti savo ir kitų šeimas.

    Šv. Raštas labai gražiai apibūdina žmogų. Šv. Petras savo laiške (1 Petro 2, 9) mus vadina išrinktąja gimine, karališkąja kunigyste, šventąja tauta, pašaukta iš tamsybės į šviesą. Jis liepia žmogui būti šviesiu. Iš tikrųjų, jeigu būsi šviesus žmogus, tai ir kitiems bus šviesiau. Savo pavyzdžiu ir kitus patrauksi prie gerumo, darbštumo, draugiškumo.

    Psichologas Vance Packard nurodo septynis laiptus, kuriais lipame į žmogiškąją tobulybę ir dvasios laisvę. Nors mūsų niekas nėra įkišęs į kalėjimą, bet dažnai mes nesame laisvi. Mes esame pančiuose, jaučiamės surakinti. Prisiminkime tą gražią pasaką apie Guliverą ir liliputus. Guliveras buvo milžinas, o liliputai nykštukai, bet vis tiek liliputai nugalėjo Guliverą, suraišioję jį plonais siūlais. Kiekvienas žmogus yra milžinas, bet jo silpnybės, tie liliputai, jį dažnai supančioja ir nugali.

    Galima save paklausti, ar tikrai esu laisvas pasirinkti mėgstamą pašaukimą ar darbą. Ar galiu daryti tai, ko noriu? Ar pats esu gyvenimo kūrėjas, ar kiti mane stumdo ir verčia sau tarnauti? Jeigu žmogus per daug geria ar vartoja narkotikus ir negali susivaldyti, jis nėra laisvas, bet vergas. Jeigu šeimoje vienas su kitu riejasi, jie nėra laisvi, jie gyvena kalėjime. Tad kaip pasiekti tą dvasios laisvę?

    1.    Būk taupus. Tai nereiškia, kad turi būti šykštus. Taip pat nereiškia, kad turi taupyti pinigus senatvei. Dar esi jaunas, apie senatvę per anksti galvoti. Jeigu dirbi, tai turėk tiek pinigų susitaupęs, kad, jeigu reikėtų mesti savo darbą ir kito ieškoti, turėtum iš ko pragyventi. Viena šeima buvo patekusi į finansinius sunkumus. Visi šeimos nariai, vyras, žmona ir vaikai, rūkė. Jie suskaičiavo, kad per metus surūko už 511 dolerių. Kasmet po tiek pinigų įdėjus į banką, per 15 metų jau turės 10.000 dol. sumą. Toji šeima pasiryžo mesti rūkyti, ir finansinės problemos buvo išrištos.

    2.    Tobulink savo mokslą. Patartina vakarais lankyti kokią nors specialią mokyklą. Viena 72 metų moteris įsigijo slaugės diplomą. Jaunam, žinoma, dar lengviau įsigyti kokią nors specialybę ar diplomą.

    3.    Stenkis visados turėti gerą vardą. Vienas berniukas per greitai važiavo. Policija jį sulaikė. Berniukas įsikarščiavo ir pasakė policininkui keletą negražių žodžių. Jis buvo suareštuotas ir pasodintas į kalėjimą. . Kiekvieną kartą, kai vėliau tas jaunuolis norėjo gauti kokį nors darbą, visados būdavo iškeltas tas jo pasielgimas su policija. Jo geras vardas buvo sugadintas visam gyvenimui. O kiek yra tokių jaunuolių, kurie, universitetuose triukšmaudami ir daužydami langus, sugadina visam gyvenimui savo vardą!

     4.    Saugok savo asmeninį privatų gyvenimą nuo žmonių akių. Nėra jokio reikalo, kad visi žinotų, kada vyras susibarė su žmona, ar vaikai su tėvais, kada vaikai parsinešė iš mokyklos blogus pažymius ar pradėjo vartoti narkotikus.

     5.    Nepriklausyk prie organizacijos, kuriai negali padėti. Jeigu priklausai organizacijai, tai stenkis jai dirbti ir nebijoti, jei būsi išrinktas į valdybą.

     6.    Būk socialus. Draugauk su žmonėmis, nueik pas kitus ir juos pas save pasikviesk. Parodyk, kad juos myli ir gerbi. Ne dėl to draugauk, kad jie tau kokiu nors būdu būtų naudingi.

     7.    Įsigyk didesnį atsakomybės jausmą. Nesakyk: "Ne mano kiaulės, ne mano pupos!" Atsimink, kad jeigu visuomenėje kitiems bus blogai, tai ir tu tai pajusi. Kiekvienas žmogus turi tam tikras pareigas ne tik sau, bet ir kitiems.