Skyrių tvarko JUOZAS VAIŠNYS, S.J.

PatarėjasPROF. PETRAS JONIKAS

KAI KURIOS RAŠYBOS KLAIDOS

     Praėjusiame numeryje pradėjome alfabetine tvarka spausdinti kai kuriuos dažniau pasitaikančius klaidingai rašomus žodžius. Dabar tą sąrašą tęsime toliau. Pirmiausia pateiksime (kursyvu) klaidingai rašomą žodį, o paskui, po brūkšnio, nurodysime, kaip jis turi būti taisyklingai rašomas. Dažnai sunkumų sukelia dalelytės ne rašyba: sunku susigaudyti, kada ją reikia rašyti su kitu žodžiu drauge, kada atskirai. Bet apie tai jau esame rašę šiame skyriuje (1970, nr. 7), tad čia nekartosime.

    Nė mažnėmaž (t.y. nė kiek). Pvz. Jis nėmaž nesijaudina. Žodelius ir nei visuomet rašome skyrium; vienintelė išimtis — nėmaž.

    nesekmė, nesekmingasnesėkmė, nesėkmingas. Tačiau rašome pasekmė (t.y. išdava). Įsidėmėtina, kad žodžiai sėkmė, nesėkmė, sėkmingas, nesėkmingas yra siejami su veiksmažodžiu sektis, o pasekmė — su veiksmažodžiu sekti.

    Pagelba, pagelbininkaspagalba, pagalbininkas. Nors šie žodžiai kilę iš veiksmažodžio gelbėti, kur šaknyje yra e, bet čia yra tipiškas šaknies balsių pasikeitimo atvejis, kai e keičiasi į a. Plg. ir kitus panašius atvejus; trenkti — patranka, neštinašta, temtitamsa ir kt.

    paliaipalei. Jis gyvena palei mišką, patrijotaspatriotas. Tačiau tariame patrijotas.

    pelyjapelija. Pvz.: Jau pelija grūdai. Plg. ir kitus panašius žodžius: kaulija, kirmija, rūdija ir kt.

    perdaugir per daug — šie žodeliai kartais rašomi drauge, kartais skyrium. Kai žodžiai per ir daug kiekvienas turi savarankišką prasmę, rašome skyrium. Pvz. Sode yra per daug medžių. Jis per daug kalba. Tu nori per daug žinoti. Kai žodis daug tik sustiprina žodį per, kai to daug galėtų ir nebūti, tai juos rašome drauge. Pvz.: Krantas perdaug status (galima pasakyti: per status). Jis yra perdaug geras (galima pasakyti: per geras). Jis perdaug dažnai serga (galima pasakyti: per dažnai). Gal būt, čia aiškiausia ir paprasčiausia būtų tokia taisyklė: kai tą perdaug sakinyje galima pakeisti žodžiu per, tai rašoma drauge (perdaug), o kai negalima pakeisti žodžiu per, bet galima pakeisti žodžiu daug, tai rašoma atskirai (per daug).

    propoganda, propoguotipropaganda, propaguoti (lot. propagare).

    puseserėpusseserė. Taip rašomi ir kiti sudurtiniai žodžiai, sudaryti iš pirmojo dėmens pus(ė) ir antrojo dėmens, prasidedančio raide s. Pvz.: pussaujė, pussausis, pusseptinto, pussunkis ir kt.

    Rėžimasrežimas (pranc. regime), tam tikra valdymo forma, nustatyta tvarka. Rėžimas yra visai kitas žodis (nuo žodžio rėžti).

    ryšisryšys.

    Sandėlyssandėlis,

    septinmetėseptynmetė,

    siūsti, siūstuvassiųsti, siųstuvas (plg. siuntė, siunta).

    stadijonasstadionas. Tariama stadi-jonas.

    stebūklasstebuklas.

    Šiaip jaušiaipjau (=šiaipgi). Drauge rašoma ir prieveiksmis taipjau. Čia jau, būdamas dalelyte, tik pabrėžia prieveiksmių šiaip ir taip reikšmę.

    šiukšlėsšiukšlės.

    Tėkmėtėkmė. Čia turime vėl tipišką šaknies balsių kaitos atvejį: tekėti — tėkmė (e keičiasi į ė).

    tysotitįsoti (plg. tąsa, tęsti, tįsti).

    Ūkvedisūkvedys.

    Vyža— viza (pranc. visa).

    Žestasgestas (lot. gestus). Žestas pas mus atėjo iš rusų kalbos.