Valgiaraštyje — skorpionai

     Ištaiginguose Singapūro restoranuose patenkinamas pačių įnoringiausių klientų skonis. Sąrašą neįprastų patiekalų — iš gyvatienos ir šunienos, kelerius metus molyje laikytų kiaušinių — papildė skorpionai. Jie patiekiami šaldyti kartu su juose esančiais nuodais. Ragavusių šio patiekalo gurmanų nuomone, skorpionai yra malonaus sūroko skonio. Kinų ekspertai mano, kad skorpionai turi gydomųjų savybių — padeda sergantiems traukuliais, uždegimais ir nervų ligomis.

Gelbėjimosi rankovė

     1980 m. viename Las Vegas miesto viešbutyje kilo gaisras, kurio metu žuvo 84 žmonės. Gaisrininkai atvyko laiku, tačiau jų kopėčios negalėjo pasiekti viršutiniųjų pastato aukštų. Tą gaisrą televizoriaus ekrane matė vienas Delavero valstijos autotransporto firmos savininkas R. Baker. Jį labai sukrėtė gaisro pasekmės, tad pats ėmėsi konstruoti specialią gelbėjimosi rankovę iš nailoninio tinklo. Jo išradimas labai paprastas. Gaisrui kilus, žmonės net iš dvidešimtojo aukšto pro langą įlenda į tą rankovę kojomis į priekį ir slysta žemyn. Nusileidimo greitį besigelbstintis reguliuoja rankomis.

Edisono palikimas

     Vieno JAV universiteto leidykla pradėjo leisti visus žymaus amerikiečio išradėjo Tomo Edisono dokumentus. Edisono kūrybiniu produktyvumu iš tiesų galima stebėtis. Žymusis išradėjas mirė 1931 m., sulaukęs 84 metų, ir paliko įvairių išradimų 1039 patentus, unikalų archyvą, kuriame apie 4 milijonai puslapių, įskaitant ir 250 tūkstančių jo paties sudarytų schemų bei brėžinių.

Sveikiausias maistas?

     Prancūzai daugiau nei visos kitos tautos suvalgo arklienos. Prancūzijoje arklieną apdoroja 3800 įmonių, iš jų vien Paryžiuje — 1500. Arklienos mėgėjai teigia, kad tai sveikiausias maistas, nes arkliai minta avižomis ir šienu.

Kvepalai... nuo klaidų

     Japonijoje pradėta gaminti kvepalai specialiai mašininkėms. Parfumerijos specialistai patvirtino nuomonę, kad levandos aliejaus esencija skatina dėmesį ir gebėjimą susikaupti. Japonijos mašininkės dabar rečiau klysta rašydamos. Ir elektroninės firmos, ir konstruktorių biurai užsisakė ganėtinai daug levandos odekolono. Sunkvežimių vairuotojai — taip pat. Pastarieji įsitikino, kad tolimose kelionėse levandos aromatas mažina nuovargį, žadina atsargumą.

Per didelė globa žalinga

     Zoologas H. Liorė, gyvenantis Štutgarte, teigia, kad laukiniai paukščiai, kurie papildomai maitinami iš lesyklų, iškabinėtų miškuose ir kitur gamtos mylėtojų, ilgainiui atpranta rūpintis savimi. Pavasarį jie nesuspėja atgauti buvusių įgūdžių ieškotis natūralaus maisto. Mat šis adaptacijos periodas sutampa su jauniklių prasikalimu ir auginimu. O kaip tik tada paukščiams labiausiai trūksta baltymų, kurių daugiausia būna gyvuose vabzdžiuose.

Seniausioji Europos respublika

     Mažiausios Europos valstybės kartu yra labai senos. Tai Monakas, Andora, Lichtenšteinas ir San Marinas. Pastarasis — seniausia Europos respublika. Ją įkūrė IV a. pamokslininkas Marinas iš Dalmatijos. San Marino plotas — 50 kvadratinių kilometrų, gyventojų — 20 tūkstančių. Kalba — italų. Valstybė įsikūrusi Apeninų pusiasalyje, Titano kalno papėdėje.

     1797 m. Italiją, kartu ir San Mariną, okupavo Napoleono vadovaujama Prancūzijos respublikos kariuomenė. Napoleonas, tada dar išsaugojęs kai kuriuos respublikiškus idealus, susižavėjo mažyte, bet seniausia Europos respublika ir pasiūlė jai išplėsti savo teritoriją aplinkinių monarchijų sąskaita (Italiją tada sudarė karalysčių ir hercogysčių konglomeratas, ir Napoleonas savaip tvarkė jos politinį žemėlapį).

     San Marino generalinė taryba tą dieną posėdžiavo neilgai. Nutarimą priėmė vienbalsiai: San Marino respublikai nereikia svetimų žemių. Jie nesikėsins į jas nei dabar, nei ateityje. Ir užrašė į kroniką, kad palikuonys prisimintų: “Maži, bet nepriklausomi”.

"Sveikas kaip arklys'

     Arkliai labai retai serga širdies-kraujagyslių ligomis. Anglų veterinaras S. Littlejohn taip aiškina šio fenomeno priežastis: arkliai nerūko, negeria alkoholinių gėrimų, yra vegetarai ir daug sportuoja. Tai pamoka ir žmogui, norinčiam būti sveikam.

♦ Kard. V. Sladkevičius ir vysk. V. Michelevičius lankėsi Vatikane, kur turėjo pasitarimus Lietuvos Bažnyčios reikalais. Į Lietuvą grįžo bal. 17 d.