Pabandykitenepakenks

     Turbūt visiems patinka dainos ir muzika, bet mums neateina nė į galvą, kad iš jų gali būti ir kitokios naudos. Kai kurie tyrinėtojai tvirtina, kad daina ir muzika gali būti lyg vaistai mūsų sveikatai palaikyti.

     Kai garso vibracijos derinasi su mūsų vidiniais ritmais, jos palankiai veikia organizmą: sudainavus melodingą dainą, galima nuraminti pairusius nervus. Taip pat pastebėta, kad mėgstantiems dainuoti greičiau gyja žaizdos. Senovės Indijos traktatuose tvirtinama, kad balsių pratęstas tarimas su šypsena gali pakeisti dainavimą. Jei norite, kad gerai dirbtų smegenys ir inkstai, pabandykite tęsti “ i-i-i” vienodu aukščiu, kol beveik visai iškvėpsite. Toks pats pratęstas tarimas “e-e-e” gerai stimuliuoja vidaus sekrecijos liaukas, “a-a-a” masažuoja gerklę ir skydliaukę, “o-o-o” sutvarko vidurinę krūtinės ląstos dalį. Pagaliau “oi-oi-oi” labai naudinga širdžiai. Pratimai daromi kartą per dieną, pakartojant kiekvieną po 3-4 kartus.

     Gerų rezultatų pasiekiama ir gydant muzika, tik ne bet kokia, o klasikine. Eksperimentai patvirtina, kad Bethoveno 5-oji simfonija gerina širdies veiksmą, o “Mėnesienos sonata” pašalina susierzinimą. Šopeno mazurkos ir Štrauso valsai kelia nuotaiką, nuveja nerimą. įširdusiems geriausia yra paklausti Bacho “Itališkojo koncerto”, jis sušvelnina pyktį. Na, o hipertonikai turėtų atminti, kad Čaikovskio “Gulbių ežero” muzika ir Šopeno noktiurnas re-minor mažina kraujo spaudimą.

     Pabandykite — nepakenks, bet gal tikrai padės.

Skandinavės ilgiau ir geriau gyvena

     Jeigu esate moteris, geresnės vietos Žemėje už Skandinaviją nerasite. Tokia išvada padaryta Jungtinių Tautų pranešime. Jame lyginamas ir vertinamas moterų gyvenimas daugiau kaip 160 pasaulio šalių. Keturias pirmąsias vietas užima Skandinavijos šalys. Pirmauja Suomija, kur moterys ne tik ilgiau gyvena už kitų šalių moteris, bet turi ir daugiau teisių, didesnes galimybes kilti karjeros laiptais. Nuo suomių labai mažai teatsilieka švedės ir norvegės.

     Lyčių lygybės sferoje suomės neabejotinai pirmauja — už tą patį darbą su vyrais jos gauna vienodą atlyginimą, užima atsakingus postus korporacijose ir administracijoje. Suomijos moterys yra labai nepriklausomos.

     85% Suomijos moterų iki 65 m. amžiaus turi nuolatinį arba laikiną darbą, o 25% — išlaiko savo šeimą. Šeimyninis gyvenimas ir motinystė nesumažina moterų tarnybinių galimybių: 65% ištekėjusių Suomijos moterų dirba.

     Toliausiai nuo lyčių lygybės idealo yra portugalės ir airės, bet ir jas dar pralenkia Kenijos moterys, kurių amžiaus ilgumas yra dukart trumpesnis negu vyrų.

Baldai iš pieno pakelių

     Firma “Tetra Pack”, gaminanti pakelius pieno ir vaisių sultims laikyti, pati ėmėsi jų perdirbimo. Pakeliai yra smulkinami, įkaitinami ir presuojami. Taip gaunamos lengvos, bet gana patvarios plokštės bei įvairios detalės baldams gaminti.

Bemiegės naktys

     Anglijos universitetų miego labarotorijose tyrinėjami elektriniai ir cheminiai procesai, vykstantys žmogaus organizme miegant Tyrimai parodė, kad nemigos kankinamas žmogus iš tikrųjų nemiega daug mažiau negu jam atrodo. Taip nebūna, kad visiškai nemiegotų. Nemigos naktis dažniausiai neturi blogo poveikio kitos dienos darbui. Mokslininkams pavyko sukurti elgesio modelį, kaip gerai išsimiegoti. Štai jų patarimai.

     Valandą prieš miegą imkis kokio nors darbo, kuris padėtų atsipalaiduoti. Nusistatyk miego ritmą, žadintuvą kasdien prisuk tai pačiai valandai, poilsio dienomis nesistenk “atsimiegoti”. Neik gulti, kol nesijauti mieguistas, nors ir būtų vėlu. Jei negali užmigti, kelkis ir imk ką nors veikti, kol užsinorėsi miego. Geriausia būtų išeiti į kitą kambarį, kad nekiltų asociacijų su miegamuoju.

     Svarbiausia atmink, kad niekas dar neįrodė, jog visi turi miegoti vienodai. Aštuonios valandos per parą — tai vidutinė, bet ne ideali trukmė.Organizmas pats pasiima tiek miego, kiek jam reikia.

Kiek medžiai išgarina vandens

     Medžių lapuose yra daugybė mikroskopinio dydžio žiotelių. Pavyzdžiui, ąžuolo, buko, kaštono ar uosio lapų viename kvadratiniame centimetre jų būna 20 tūkstančių. Žiotelėmis augalai sugeria daug anglies dioksido, reikalingo jų mitybai, stiebo bei šaknų augimui. Pro jas išgarinama daug vandens. Antai suaugęs ąžuolas per vieną vasaros dieną išgarina apie toną vandens. Lapuočiams tai nėra pavojinga. Vidutinio klimato zonoje daugelyje vietų per vasarą ne kartą palyja ir dirvoje susikaupia pakankamai drėgmės. (Iš “Mokslas ir gyvenimas” 1991 m. Nr. 11)

Santuoka ir skyrybos

     Statistikos duomenimis, daugiausia santuokų pasaulyje yra JAV — 10,1 tūkstančiui gyventojų. Europoje pirmavo Tarybų Sąjunga, nors pastaraisiais metais linkus pamažu užleisti pozicijas.

     Pagal ištuokas JAV taip pat pirmauja pasaulyje — tūkstančiui gyventojų 5 ištuokos. Europoje daugiausia skyrybų Jugoslavijoje — tūkstančiui gyventojų 4 ištuokos. Buvusioje Tarybų Sąjungoje — 3,4; Anglijoje — 2,9; Danijoje — 2,8; Čekoslovakijoje — 2,5.