Spausdinti

KĄ MUMS ŽADA MOKSLAS?

Kas penkeri metai, pradedant 1971-aisiais, Japonijos mokslo ir technologijos agentūra klausia mokslininkų, kokie bus mokslo laimėjimai artimiausiais dešimtmečiais. Pateikiame keletą atsakymų iš 1993 apklausos.

1999 m. atsiras galingos optinės ryšių sistemos.

2001 m. bus surastas ekonomiškiausias būdas reutilizuoti naudingus produktus iš miestų šiukšlių.

2003    m. bus sukurta technologija, kuri neleis

plisti į atmosferą azoto oksidams. Plačiai bus naudojamos biologiškai greitai irstančios įpakavimo medžiagos.

2004    m. pasirodys labai greiti kompiuteriai.

2006 m. bus galima gydyti AIDS (vakcina bus sukurta 2003 m.). Prieš 2-3 dienas galima bus nuspėti vulkanų išsiveržimo pradžią.

2009    m. bus surasti genai, programuojantys vėžio vystymąsi.

2010    m. bus išaiškintas visų rūšių vėžio atsiradimas.

2013 m. bus galima gydyti vėžį naujai atrastais vaistais.

2020 m. atsiras termobranduolinių reaktorių.

NAUJA LIGA

     JAV plinta nauja, su darbu susijusi liga. Ji gali atsirasti dirbant įstaigoje. Ja suserga mašininkės, rašytojai, kompiuterių operatoriai ir kiti įstaigų darbuotojai. Liga vadinama pasikartojančių judesių sutrikimu. Ji atsiranda, kai žmogus tūkstančius kartų per dieną atlieka paprastus veiksmus. Pavyzdžiui, spaudant kompiuterio mygtukus ar pjaustant mėsą. Tokie pasikartojantys judesiai gali pakeisti plaštakos, riešo ir dilbio audinius. Žmonės, kurie kenčia nuo šių pakenkimų, dažnai nebegali dirbti. Kai kurie negali daryti net paprastų kasdienių veiksmų, pvz., laikyti rankoje puodelių ar pakelti telefono ragelį. JAV kasmet pranešama apie 150 tūkst. tokių atvejų, ir šis skaičius didėja. Vieno Niujorko laikraščio redakcijoje šios ligos požymius turėjo 40% darbuotojų.

     Majamio universiteto Ergonomikos tyrimų centre tiriama ši problema. Šiame centre rengiami specialistai, kurie gydys tokias rankų ligas. Ergonomikos ekspertai perkonstruoja mašinas ir kitus įrengimus. Taip pat jie moko darbuotojus atpažinti šios ligos požymius ir būdus, kaip jos išvengti. Ergonomikos specialistai nurodo, kad dirbantieji, kurie atlieka daugybę pasikartojančių judesių, kas 2 darbo valandas privalo turėti poilsio pertraukas po 15 minučių. Jie taip pat pataria žmonėms tiesiai sėdėti savo kėdėse ir pėdomis tvirtai remtis į grindis, nes tai sumažina spaudimą į sprandą, nugarą ir rankas.

     Ekspertai teigia, kad daugelis žmonių, turinčių šios ligos požymių, nesikreipia į gydytojus, nes bijo prarasti savo darbą. Tokia yra “Amerikos balso” nuomonė.

FOLINĖ RŪGŠTIS — GERIAUSIA VESTUVINĖ DOVANA

     Tam tikra folinės rūgšties dozė pirmaisiais nėštumo mėnesiais daugeliu atvejų apsaugo nuo nenormalaus vaisiaus vystymosi. Amerikos mokslininkai pataria visoms moterims, norinčioms gimdyti vaikus, nuolat vartoti šį vitaminą, kurio perteklius taip pat nėra kenksmingas.

Lietuvos vyriausybė nutarė leisti grąžinti Lietuvos žydų bendruomenei ješyvos pastatą Telšiuose. Ješyva yra religinė mokykla būsimiems rabinams rengti. Prieš II Pasaulinį karą Telšių ješyva buvo gerai žinoma visame pasaulyje.