Spausdinti

A. Kezys, S. J.

    Kai kam gal atrodys šios nuotraukos lyg kokios nepaprastos abstrakcijos, ar mikroskopinės studijos, o gal erdvėje skriejančių kūnų keliai. Tačiau jas padaryti gali kiekvienas foto mėgėjas, turįs foto aparatą, kišeninę lemputę, kablį ir bent penkių pėdų ilgio virvelę. Turint šiuos prietaisus ir šiek tiek kantrybės, galima išpiešti gražius simetrinius raštus, kurių pavyzdžius atspausdinome šiame "L. L.” numeryje. Kaip juos padaryti?

    Pirmiausia reikia pasirūpinti minėtus įrankius. Patogiausias šiam tikslui foto aparatas yra dviejų objektyvų refleksas, kaip Rolleifleksas arba Yashica. Bet sumaniam mėgėjui nebus sunku ir kitokį aparatą tam tikslui pritaikyti. Svarbu, kad jo objektyvą būtų galima laikyti atidarytą iki trijų minučių, t. y., kad jis turėtų "T” arba "B” išlaikymą. Kišeninė lemputė irgi gali būti bet kokia. Paprastai patariama įsigyti mažą plunksnakočio pavidalo (angl. penlight) lemputę, bet ir standartinio dydžio yra tam gera. Tik reikia nuimti jos reflektorių arba apdengti jį juodu popieriumi ir palikti šviesti tik pačią lemputę. Tada paimti kablį, įtaisyti jį į lubas aukštame kambaryje, pririšti prie jo penkių pėdų virvelę, o prie virvelės jau paruoštą lemputę, šviečiančią žemyn į grindis. Tiesiog po lempute ant grindų padėti aparatą su objektyvu į viršų. Nuo aparato iki lemputės turi būti bent septynių pėdų nuotolis, gali būti ir didesnis. Kambarį reikia visiškai aptemdyti, kad matytųsi tik lemputės šviesa. Yra svarbu tiksliai nustatyti aparato diafragmą. Čia negalime nurodyti tikslaus atidarymo, nes jis priklausys nuo filmo jautrumo, lemputės stiprumo ir nuotolio. Tikslų išlaikymą reikia nustatyti eksperimentiniu būdu. Plus X filmui, su vidutinio stiprumo lempute, diafragma bus apie f/II; Tri X filmuiapie f/16. Nustačius diafragmą, galima pradėti fotografuoti. Pirmiausia reikia ranka paleisti lemputę siūbuoti ir tada, atidarius objektyvą, laikyti jį nuo vienos iki dviejų ar trijų minučių. Besisiūbuojanti ant virvelės lemputė nupieš filme gražų raštą.

     Gražiam simetriniam raštui lemputė turi nesisukinėti, bet lygiai, vienodai siūbuoti. Be to, reikia vengti labai plačios lemputės orbitos, kad rasto kraštas neišeitų is negatyvo ribos. Keičiant lemputės pasukimą, trumpinant ar ilginant išlaikymą (kuo ilgesnis iš-laikymas, tuo komplikuotesnis gaunasi raštas), galima išgauti įvairiausias geometrines figūras.