Spausdinti

ALĖ RŪTA

LAIŠKAS IŠ HOLLYWOODO

     Apie naują filmą, vardu “NAKTIS ŠVELNI” (“Tender is the Night”), reikia pasakyti, kad geriausia čia literatūrinė dalis, ne vaidybinė. Vienas gabesnių šio šimtmečio amerikiečių rašytojų F. Scott Fitzgerald savo “Švelnioje naktyje” psichologiškai ir gyvenimiškai tikrai atvaizduoja vienos šeimos iširimą ir, svarbiausia, žmogaus gyvenimo prasmės ir tikslo išslydimą iš akiračio, kad ir labai budriai pradžioje tą akirati ir tą gyvenimo saulę stebint ir saugoj ant. Kai jaunas daktaras praranda laiką ir norą dirbti žmonijos gerovei psichiatrijos srity, jo gyvenimas tampa naktim, kad ir labai švelnia, draugų ir pasismaginimų triukšme.

     Kas jauną mokslininką — daktarą, idealistą ir didelių tikslų siekėją išmuša iš gyvenimo vėžių? Meilė. Tiesa, meile ir savo gabumais jis psichiatrijos pacientę grąžina gyvenimui, padarydamas ją laiminga savo žmona, bet tuo jo altruizmas ir baigiasi. Vėliau jis niekaip nebeišbrenda ir nebepakyla iš siauro asmeniškumo, iš meilės svaigulio, ambicijų ir neryžtingumo pelkių. Jo gyvenimas apsitraukia, tarytum rūku. Ir švelni toji naktis, kurioje jis klaidžioja, ir saldi, kaip laikinis apsisvalginlmas, bet balsi išsiblaivius, plėšanti sąžinę kančiomis. Beprasmiai žuvo jo draugas kompozitorius, nepagydomas alkoholikas, per dešimtį metų nebegalėjęs užbaigti jį kankinusios kuriamos dainos; beprasmiškai lieka klaidžioti pirmiau buvęs aukštų siekimų daktaras. Ar kalta jo žmona, ta nelaiminga ir laiminga naivuolė mergaitė? Ji mylėjo vyrą ir mėgino jį suprasti, jam padėti. Ar kalti jo draugai? Bendradarbiai? Ar kaltas jis pats, kad per daug mylėjo, kad per tiesiai žvelgė į idealą, paniekindamas pinigą ir tuos, kurie dėl pinigo žadėjo jam kompromisus? Filmas neatsako į tuos klausimus, kaip dažnai neatsako pats gyvenimas.

    Šiai liūdnai ir gyvenimiškai žmonių istorijai, stipriai ir patraukliai atpasakotai, filme parinkti per menki artistai. Bent pagrindiniams vaidmenims vertėjo pakviesti pirmaeilius artistus. Nebloga muzikinė dalis, yra gražių vaizdų. Jaunesniems filmas per sunkus.

     Apie Jūratę Nausėdaitę (Ann Jillian), dvylikos metų lietuvaitę artistę, būtų galima jau daug pasakyti, bet už mus pakalbės jos tikriausiai garsi ateitis. Čia tik pasidžlaugsim, kad Jūratė puikiai pasirodė pirmame savo filme (Walt Disney) “Babes in Toyland”, vaidindama Bo Peep. Anksčiau ji yra pasirodžiusi daugely televizijos vaidinimų, pvz. “The Chevy Show”, “The Frank Sinatra Show”, “Leave it to Beaver”, “Shirley Temple’s Storybook” ir kituose. Jaunoji aktorė tu-ri puikų balsą, taip pat gražiai šoka ir skambina pianinu. Gera mokinė, gražiai piešia. Gerai kalba, skaito ir rašo lietuviškai. Garsioji dvylikametė labai užimta, todėl pasikalbėti su ja teko trumpai sekmadienio popietę. Visą šeštadienį, laisvą nuo mokyklos dieną, ji praleidžia privačiose pamokose. Jūratė norinti būti labai gera artistė, užtat daug mokosi. Sekmadienius ir šventadienius ji su tėveliais ir broliu studentu pradedanti pamaldomis, o paskui vėl studijuojanti.