■    apie kunigą

     Šis numeris skiriamas specialiai temai apie kunigus. Vedamoje mintyje stabtelime ties popiežiaus Pauliaus VI skatinimu Bažnyčioje rasti "naujo užsidegimo, naujų temų ir naujų kalbėtojų", užmezgant atvirą ir šeimynišką pokalbį tarp pačių katalikų, ypač tarp kunigų ir pasauliečių ("L. L.", 325 psl.). Paminėję porą gairių, leidžiamės į patį pokalbį. Proga dėkinga: šių metų pradžioje trisdešimt konkurso dalyvių pasisakė, ko jie pageidautų iš kunigų (žr. šio numerio 328 - 335 psl.). Kuo didesnis kunigo reikšmės supratimas, tuo nuoširdesni, atviresni ir didesni pageidavimai.

     Krikščionišku uolumu spinduliuoja dinamiško kunigo - darbininko Henri Perrin gyvenimas, minint jo mirties dešimtmetį (336 psl.).

     Jaunimo skyriaus rašinyje "Kur vedi?" vaizdžiai išryškėja jaunuolio motyvai, apsisprendžiant už kunigišką pašaukimą (356 psl.).

     Stebint tikrovę, skaitant pageidavimus, svarstant jaunuolio pašaukimo motyvus ir net sekant tokio dinamiško kunigo, kaip Perrin, gyvenimą, mus lydi vieno kunigo žmonėms pasakyti žodžiai, padiktuoti ne pasiteisinimo, bet realaus ryžtingumo: "Aš ateinu pas jus ne kaip idealas, bet kaip žmogus su idealu".

■    KONKURSAS

     1963-64 m. "Laiškų Lietuviams" konkursas, tema "Kokį aš noriu matyti kunigą", susilaukė plataus susidomėjimo. Atsiųsta 30 rašinių; be to, dar keletas nepretenduojančių į premijas. Šiame konkurse dalyvavo 17 vyrų ir 13 moterų. Daugiausia dalyvių buvo iš Čikagos — 12; iš kitų JAV vietovių — 14; iš Kanados — 3; iš Australijos — 1.

     Pagal vyraujančią mintį rašiniai skirstytini sekančiai: 12 — apie kunigo religinę misiją, asmenišką šventumą bei pareigas; 11 — apie kunigo santykiavimą su kitais, jo meilę žmonėms, jų supratimą, pagalba ir pan.; 3 — apie kunigo silpnybes (parodant ir ko pageidaujama) ir po 1 — apie kunigo patriotizmą, veiklą išeivių visuomenėje, išsimokslinimą ir kovą prieš komunizmą. Iš 30 atsiųstų rašinių 24 parašyti straipsnio forma, 5 — beletristiniu stiliumi ir 1 — eilėmis.

     Premijuoti Pr. Razmino, N. Gailiūnienės ir G. Ivaškienės rašiniai jau buvo atspausdinti. Daugelio skatinimu bei pritarimu šiame numeryje talpiname kitų konkurso dalyvių pasisakymus (žr. 328-335 psl.).

■    PASAULIEČIAI VYSKUPAMS

     Pasauliečių vaidmuo Bažnyčioje vis labiau pripažįstamas. Tai pastebima ne vien Visuotiniame Suvažiavime, kur pasauliečių atstovai stebi Suvažiavimo eigą. Jų veikla plečiasi, ypač ten, kur hierarchija sugeba su jais rasti bendrą kalbą ir bendrą darbą.

     Ryškiu pavyzdžiu gali būti Augsburgo (Vokietijoje) vyskupo Stimpfle įsteigimas pasauliečių komiteto patarti jam Bažnyčios-pasaulio santykiavime.

     Popiežiaus Pauliaus VI žodžiais, "Suvažiavimo klausytojai (auditores — taip vadinami pasauliečiai atstovai) už jo ribų tampa kalbėtojais (locutores). Čia (žemiškuose ir visuomeniniuose klausimuose) ganytojai tampa klausytojais, o pasauliečiai — kalbėtojais".

■    NUSIKALTIMAI DAŽNĖJA

     Pernai JAV-ėse buvo įvykdyta daugiau kaip 2,500,000 rimtų kriminalinių veiksmų — kas minutę daugiau kaip keturi. 1963 m. nusikaltimų skaičius pakilo: priemiesčiuose —    13%, miestuose — 10%, ūkininkų apylinkėse — 6%. Nuo 1958 m. nusikaltimų skaičius didėja penkis kartus greičiau negu krašto žmonių skaičius. Apskaičiuojama, kad dabar JAV-ėms nusikaltimai kainuoja 27 bilijonus dolerių kasmet.

     Rūpestį ypač kelia nusikaltimų plitimas šio krašto jaunime: pereitais metais jauniai (žemiau 18 m.) sudarė 17% visų areštuotųjų. Suskirsčius atskirom nusikaltimų kategorijom, jie padarė 63% visų automobilių pavogimų, 51% vagysčių, 50% įsilaužimų, 26% ginkluotų vagysčių, 18% išprievartavimų ir 8% nužudymų.

     Aukščiausią nusikaltimų indeksą šimtam tūkstančių gyventojų turi: Las Vegas, Nev. —    3386, Los Angeles — 2935, Miami — 2466, Phoenix — 2408, Lexington, Ky. — 2226, Čikaga — 2195.

...AR GALIMA SUMAŽINTI?

     Sakoma, kad visuomenė kriminalistų negali sustabdyti, nes jie jos neboja. Bet tiksliau — kriminalų antplūdis plečiasi dėl to, kad visuomenė jų neboja.

Žmones galima paveikti. Nusikalstantieji taip pat yra žmonės — tai rodo jų reakcijos, kartais savotiškos, bet visada žmogiškos. Pavyzdžiui, tuoj po prezidento Kennedy nužudymo nusikaltimų skaičius krito. Ir laike astronauto John Glenn aplink žemę skridimo Amerikoj nusikaltimai buvo žymiai sumažėję, o Čikagoj policininkams nebuvo darbo: nusikaltimų tada kaip ir neužregistruota. Matyti ir kriminalistams buvo įdomu, kaip tas skridimas pasiseks: bespoksodami į televiziją, pamiršo nusikalsti.

     Be abejo, kriminalams sumažinti negalima kas savaitę leisti nužudyti po prezidentą nei kasdien paleisti į erdvę po astronautą. Tačiau viena yra aišku: kriminalistai yra žmonės; jie ne visada nusikaltėliai buvo; kai kada tokie gali ir nebūti, o, esant geresnėms sąlygoms, iš viso galėjo tokiais nė netapti.

     Tuo pasiremdamos, valdžia ir visuomenė kad ir ne tokiomis sensacingomis priemonėmis gali žymiai sumažinti ne tik esamų, bet ir būsimų kriminalistų skaičių.

KALTĖ UŽ MIRTĮ

     Pasigėrusio aštuoniolikmečio Michael Smith vairavimas baigėsi automobilio sudaužimu ir kartu važiavusios septyniolikmetės Nancy Hitchings mirtimi. Teisman patrauktas ne tik jis, bet ir 14 suaugusių, prisidėjusių prie vaišių, kuriose paaugliams buvo duodami alkoholiniai gėralai — po jų katastrofa ir įvyko. Pagal Connecticut įstatymus, niekas, išskyrus pačius tėvus, negali duoti alkoholinių gėrimų nepilnamečiams. Suimtųjų tarpe yra pokylio šeimininkai ir gėrimus pilstęs valstybinės mokyklos mokytojas (patikrinus, rasta, kad jaunasis Smith buvo išgėręs 12 stiklų).

     "Kaltė už nereikalingą mirtį", pareiškė šios bylos teisėjas Eielson, "krenta ant sąžinės visų tėvų, žinojusių, kad jų vaikams bus duodami alkoholiniai gėrimai, ir ant tų, kurie tą naktį davė šių gėralų nepilnamečiams".

VATIKANO SUVAŽIAVIME

     Trečioje sesijoje priimta visa eilė nutarimų. Svarbiausia, patvirtintas vyskupų kolegiškumas, t. y., kad vyskupai, dievišku potvarkiu, vadovaujant popiežiui, sudaro Bažnyčią valdančią kolegiją, kaip ir apaštalai su šv. Petru. Iki šiol visą Bažnyčią valdyti popiežiui padėjo administracinė Romos kurijos įstaiga. Apie jos buvusius nuopelnus, bet ir trūkumus bei reformos reikalą buvo užsiminęs pats Paulius VI. Dabar teks ieškoti tinkamo būdo, kaip vyskupai prisidėtų prie nuolatinio visos Bažnyčios valdymo. Moderniame, besikaitaliojančiame pasaulyje Bažnyčios valdymas turi būti efektingas, visapusiškas ir plataus internacionalinio pobūdžio.

NEGRŲ DRAUGAS

     Privačioje audiencijoje JAV negrų vadui ir baptistų ministeriui Martin Luther King popiežius Paulius VI prisipažino esąs "negrų draugas", remiąs civilinių teisių įstatymą, bet nepritariąs jėgos vartojimui toms teisėms pasiekti. Pažadėjo išleisti raštą rasės klausimu.