GYVAS LIETUVIŠKAS ŽODIS

Marijos Nekaltojo Prasidėjimo Seserų vadovaujamame mergaičių bendrabutyje Putname, Conn. (JAV), visada buvo kreipiama daug dėmesio į lietuvių kalbą. Šiemet įvyko nauja permaina. Apie ją redaktoriui parašė to sumanymo autorė Sesuo M. Jurgita (Marytė Saulaitytė). Talpiname šias mintis tikėdamiesi, kad šiuo projektu gal galėtų pasekti kiti lituanistinių mokyklų mokytojai.

VIII. 24

     Šiais metais nutariau, kad reikia ką nors daryti su lituanistika, kad būtų gyva. Tai gimnazisčių kursas vadinsis: GYVAS LIETUVIŠKAS ŽODIS. Reikės ir tradicinių dalykų įvesti — kitaip būtų persaldu, bet remsimės dabartim (kiek apie ją išmanau). Žvalgiausi po spaudą ir nutariau, kad geriausia mums bus “Laiškai Lietuviams”. Tai užsakysime apie 25 prenumeratas vieneriems metams. Net negaliu įsivaizduoti, kaip smagu bus, kai visos turės tą patį prieš akis ir tai ne iš pereito šimtmečio.

IX. 29

     Negaliu Jums pasakyti, kaip džiaugiaus (ir visos džiaugėmės) rugsėjo mėnesio “Laiškais Lietuviams”. Kai tik buvo proga, visus raginau peržiūrėti ir paskaityti... Mergaitėms kalba dažnai persunki, kaip ir būtų su bet kokia rimta lietuviška literatūra. Bet tai nebuvo kliūtis. Jos išmoko daug žodžių visai natūraliai, nes dėmesį palaikė pati tema.

     Mergaitėms patinka žurnalas — kokia laimė, kad jis patrauklus! Dauguma atsiliepimų yra apie komunizmą, bet juk “L. L.” nuopelnas, kad tą komunizmą galėjo taip gyvai pristatyti. Kalbėjome, kad kada nors galėsime (gal Vasario 16 proga) paruošti informaciją apie komunizmą jų gimnazijoje, remiantis “L. L.”.

     Caron straipsnį daugumas perskaitė... Po to klasėj buvo labai geros diskusijos ir manau, kad daug atsiekėm. Pamokas turim kasdien po pusvalandį, tai galim nemažai nuveikti. Šeštadieniais turim 45 min. diskusijas; tam vartosiu ankstyvesnius “L. L.” numerius tėvų-jaunimo klausimais, kaip siūlėte... Yra toks didelis dalykas, kad domisi lietuvišku žurnalu.

X. 6

     Su vyresniosiomis mergaitėmis turėjau šiandien atskirą pamoką. Keletas pasisakė, kad jos jaučia, jog nuoširdžiau rašo, kai rašo lietuviškai, o ne angliškai, nors pats žodynas labiau ribotas.

Sesuo M. Jurgita, Putnam, Conn.