Spausdinti

NAUJO MIŠIOLO IR KITŲ LEIDINIŲ REIKALU

Jaučiu didelio malonumo galėdamas pranešti viso pasaulio lietuviams, kad jau išspausdintas ir netrukus bus atiduotas tikintiesiems naudotis pilnas kasdieninis mišiolas lietuvių kalba. Tokia pilna mišiolo laida yra pirmoji mūsų kalbos istorijoje. Mišių giedamoms dalims yra gaidos. Pabaigoje yra maldų ir giesmių rinkinys. Šį didelį darbą atliko lietuviai jėzuitai tėvai: Bronius Krištanavičius ir Anicetas Tamošaitis, talkinami kitų lietuvių jėzuitų.

Prieš kelis mėnesius išspausdintas apeigynas. Ir mišiolo ir apeigyno tekstai yra aprobuoti Liturginės Tarybos Romoje. Tik šie tekstai yra autentiški ir negalima vartoti kieno kito pagamintu ar pasigamintu tekstų.

Mišiolo ir apeigyno spausdinimo išlaidas užmokėjo lietuviai Tėvai Jėzuitai. Kadangi mišiolo didelį skaičių teks atiduoti jaunimui už Amerikos, kurie nepajėgs užsimokėti jo savikainos, kadangi apeigyno spausdinimas kainavo daugiau, negu bus gauta atgal jį platinant, prašau lietuvius šį istorinį darbą paremti savo aukomis, siunčiant jas lietuviams Tėvams Jėzuitams Chicagoje.

Po Vatikano II Visuotinio susirinkimo lietuviai ne tik neatsilikome nuo kitų tautų, o daugelį net aplenkėme, paruošę savo kalboje mišiolą, apeigyną, išvertę Visuotino Susirinkimo nutarimus. Pačioje Lietuvoje rusų valdžia leido išspausdinti ribotą kiekį apeigyno, kelis šimtus kopijų pasiuntė užsienio lietuviams, o Lietuvoje bažnyčios jį gavo tik praėjusią vasarą, gi laisvai jo gauti negali net kunigai. Mišiolo ir Visuotino Susirinkimo nutarimų vertimų Lietuvoje dar neturi ir Dievas žino, kada turės. Mokėkime naudotis laisve ir savo kalbos teisėmis. Šiuos tris leidinius, mišiolą, apeigyną ir Visuotinio Susirinkimo nutarimus, privalėtų turėti kiekvienas lietuvis. Tokie leidiniai mūsų kalboje yra pirmą kartą ir liks laisvo pasaulio lietuvių religinės ir tautinės kultūros paminklais.

Tikiuosi, kad kartu su manim visi lietuviai reiškia dėkingumą lietuviams Tėvams Jėzuitams, prof. kun. P. Dambrauskui ir visiems, kurie savo darbu prisidėjo šiais trimis leidiniais praturtinti mūsų religinį ir tautinį gyvenimą.

Vyskupas Vincentas Brizgys

PAVEIKSLŲ ALBUMAS

Tėvynės auksinio, 50 metų, jubiliejaus ir jos 717 gimimo proga leidžiamas dail. Jurgio Juodžio paveikslų albumas “Tautos keliu’’. Paveiksluose vaizduojamas Lietuvos gyvenimas su džiaugsmais, vargais, laisve ir priespauda — nuo jos įsikūrimo iki šių dienų. Paveikslai — pilnose ir 6 paskirose spalvose. Paveikslų albumo kaina $7.00. Iš anksto užsisakant — $5.00. Užsisakyti galima šiuo antrašu: Jurgis Juodis, 133 Hemlock St., Brooklyn, N. Y. 11208.

RAŠINIO KONKURSAS APIE PERMAINAS BAŽNYČIOJ

Antrasis Vatikano susirinkimas pravėrė Bažnyčios duris visokioms permainoms, kurios vienus džiugina, kitus sukrečia. “Laiškų Lietuviams” redakcija nori suteikti progą visiems pasisakyti, kaip tos permainos juos paveikia. Todėl skelbia rašinio konkursą tema “Kaip aš vertinu tai, kas šiais laikais dedasi Bažnyčioj”. Vertinant atsiųstuosius rašinius bus atsižvelgiama į jų faktiškumą bei asmeninį nusistatymą.

Rašinys (straipsnis, beletristinis vaizdelis ir kt.) turi būti ne ilgesnis kaip 3000 žodžių, pasirašytas slapyvardžiu ir išsiųstas kartu su atskirame vokelyje įdėta tikrąja autoriaus pavarde bei adresu “Laiškų Lietuviams” redakcijai, 2345 W. 56th St., Chicago, m. 60636, U.S.A. Konkurso terminas — 1968 m. vasario 1 d. (pašto antspaudo data). Atsiųsti rašiniai tampa žurnalo nuosavybe ir gali būti jame spausdinami. Vertinimo komisiją sudaro: Aloyzas Baronas (pirm.), kun. Vytautas Bagdanavičius, M.I.C., Jonas Bagdonas, Dalia Kučėnienė ir Florentina Kurgonienė. Skiriamos premijos: I — 100 dol., II — 50 dol. ir III — 25 dol. Premijoms 100 dol. jau yra įteikęs V. Kuliešius.

KONKURSAS JAUNIMUI

Įdomu taip pat žinoti, ką gi mūsų jaunimas galvoja apie permainas Bažnyčioje. Verta ir jiems patiems apie tai pasvarstyti. Todėl ta pačia tema skelbiamas rašinio konkursas jaunimui, ne vyresniam kaip 20 metų amžiaus (siunčiant rašinius, pažymėti “jaunimo konkursui”). Skiriamos dvi premijos: I — 50 dol. ir II — 25 dol.

LEIDĖJŲ PADĖKA

“Laiškų Lietuviams” leidėjai Tėvai Jėzuitai yra dėkingi visiems, kurie parėmė žurnalo leidimą finansine auka. 10 dol. aukojo kun. J. Peck (Pa.). 7 dol. aukojo kun. K. Žemaitis (Cleveland); po 6 dol. aukojo J. Sungaila, J. Mališka (Kanada); J. Bičiūnienė, L. Sto-nikas, A. Cesnakavičienė (Čikaga); V. Budrecki (N. Y.); kun. dr. P. Ragažinskas (Texas); 4 dol. aukojo J. Vėžys (Čikaga); po 3 dol. aukojo O. Vaitas (Mich.); E. Pažėra (Kalifornija); J. Gataveckas (Kanada); po 2 dol. aukojo G. Vindašienė, P. Lukoševičius (Kanada); G. Biskis, E. Rukuiža, A. Liaugaudas (Illinois); A. Lauraitis, V. Krikščiūnas, O. Vyšniauskienė (Cicero); T. Sakas (Mich.); P. Mikšys (Ohio); J. Juodis (N. Y.); A. Razutis, P. Raulinaitis (Kalifornija); L. Senutienė (Brockton); L. Raslavičius, I. Jacinavičius, A. Brazdys, F. Greciutė, K. Beiga, K. Juškevičius, K. Stravinskas, A. Baradas, F. Tallat-Kelpša, T. Aquiar (visi iš Čikagos).

ADMINISTRACIJA PRANEŠA

Skaitytojų patogumui “L. L.” administracija laikosi tokios tvarkos: skaitytojams žurnalo prenumerata pratęsiama automatiškai, nebent jie iš anksto praneša administracijai žurnalo nebesiuntinėti arba jį siuntinėti tik 1967 m. Už 1967 (ir ankstyvesniųjų) metų prenumeratą dar neužsimokėję skaitytojai prašomi atsilyginti. Taip pas pageidaujame, kad ir už 1968 metus būtų užmokama metų pradžioje.