V. Kasiulis Moteris su knyga

V. Kasiulis Du arlekinai

JAU LAIKAS RAŠYTI KONKURSUI!

     Šiuos žodžius rašome ne kokiems nors “išrinktiesiems”, bet visiems. Šiais metais “Laiškų Lietuviams” konkursui paskyrėme visiškai laisvą temą, kad kiekvienas galėtų rašyti apie tai, kas jam arčiau širdies. Vienintelė sąlyga — rašinys turi būti toks, kad tiktų spausdinti “Laiškuose Lietuviams”. Kas šį žurnalą skaito, žino, koks yra jo pobūdis, kas jam tinka, kas ne. Kaip kiekviename numeryje pažymėta, jis yra religinės ir tautinės kultūros žurnalas, tad galite rašyti apie viską, kas kokiu nors būdu gali prisidėti prie mūsų religinės ir tautinės kultūros. Leidžiama rašyti net novelės forma. Žinoma, rašinys turi būti tokio ilgumo, kad būtų galima jį įdėti į vieną numerį, tad jo apimtis yra apribojama — maždaug 3000 žodžių.

     Yra žmonių, kurie nerašo iš kuklumo, kurie nesiekia premijų. Tiesa, kad mes premijuojame geriausius straipsnius, bet ne premijai reikėtų rašyti. Paprastai gauname nemaža ir tokių straipsnių, kurių vertinimo komisija nepremijuoja (nes juk visų negalima premijuoti — neturime tiek premijų), bet kurie yra geri ir spausdintini. Tad dalyvaudami konkurse, atsiųsdami rašinį, labai padėsite redakcijai, nes dabar nėra lengva surasti bendradarbių. Kai kurie nerašo dėl to, kad mano, jog jie nėra rašytojai, nesugeba rašyti. Bet gal nebus labai suklysta, jeigu pasakysime, kad jeigu žmogus gali kalbėti, jeigu jis mokykloje išmoko rašyti, tai gali parašyti ir straipsnį. Nereikia bijoti, kad bus daug klaidų, kad bus nesklandi kalba, nes “Laiškų Lietuviams” redakcija taip pat nėra baili — ji labai drąsiai taiso ir gramatikos, ir sintaksės, ir stiliaus klaidas.

     Ilgai nelaukite, tuoj sėskite ir rašykite, nes konkursas baigiasi vasario 16 dieną. Vis atidėliojant, gali būti jau per vėlu. Po konkurso dažnai išgirsti ne vieną sakant: “Buvau pasiryžęs rašyti, konkurse dalyvauti, bet vis neprisirengiau”.

     Sakėme, kad rašinio apimtis turi būti maždaug 3000 žodžių, bet jis gali būti ir daug trumpesnis, tik ilgesnis nepageidaujamas. Atsiųsti rašiniai tampa redakcijos nuosavybe ir, premijuoti ar neprimijuoti, jeigu tik tinkami, bus spausdinami “Laiškuose Lietuviams”.

     Už tris geriausius rašinius bus skiriamos premijos: I — 100 dol.; mecenatas — Vincas Kuliešius. II — 75 dol.; mecenatės — dr. Milda Budrienė ir Flora Kurgonienė; III — 50 dol.; mecenatė —Stefanija Rudokienė.

     Premijos bus įteiktos “Laiškų Lietuviams” metiniame parengime 1972 m. kovo mėn. 26 d., sekmadienį, 4 val. po pietų Jaunimo Centre. Bus labai įdomi meninė dalis — koncertas, bet apie tai plačiau parašysime kitame numeryje.

     Tad visus nuoširdžiai kviečiame talkon ir tikimės, kad šis konkursas pralenks visus kitus, iki šiol buvusius, straipsnių gausumu. Už tai dalyviams bus dėkinga ir redakcija, ir skaitytojai.

ATSIŲSTA PAMINĖTI

Juozas Žilevičius. LIETUVIS VARGONININKAS IŠEIVIJOJE. Redagavo: P. Jurkus, A. Kačanauskas, V. Mamaitis. Išleido Vargonininkų - Muzikų Sąjunga 1971 m. Aplanką piešė P. Jurkus. 304 psl., kaina 5 dol. Galima gauti “Muzikos Žinių” administracijoje, 209 Clark PL, Elizabeth, N. J. 07206; “Darbininko” administracijoje, Muzikologijos Archyve, Čikagoje, ir pas platintojus.

V. Čižiūnas. ŠEIMA TAUTINĖJE BENDRUOMENĖJE. PLB Švietimo Tarybos leidinys JAV Lietuvių Fondo lėšomis, 1971 m. 96 psl., kaina 1.50 dol. Kadangi nuo mūsų šeimų priklausys ir mūsų tautinės bendruomenės ateitis, tai šią knygą turėtų įsigyti ir perskaityti kiekviena lietuviška šeima. Galima gauti pas platintojus.

Zenonas Byčinskas. JONAS HUSAS. Reformacijos pradininkas — Vytauto Didžiojo bendralaikis. Istoriniai biografinė studija. Išleido Lietuvių Evangelikų Spaudos centras, 656 W. 35th St., Chicago,

Ill. 60616. 214 psl., kaina 3 dol. Šiais ekumeninio sąjūdžio laikais kiekvienam būtų naudinga su šios knygos mintimis susipažinti.

VARPAS, nr. 10, 1970-1971 m. Leidžia Varpininkų Filisterių draugija. Redaktorius — Antanas Kučys, 9032 Utica, Evergreen Park,

II. 606442. Administratorius — Titas Briškaitis, 1214 N. 16 Avė., Melrose Park, 111. 60160. Šiame numeryje rašo: Vytautas Alantas, Juozas Audėnas, Balys Auginas, Aldona Augustinavičienė, Vytautas Bildušas, dr. Algirdas Budreckis, Jonas Daugėla, Liudas Dovydėnas, dr. Kazys Karvelis, Ksaveras Kaunas, Antanas Kučys, Balys Paramskas, dr. Vanda Sruogienė, Vladas Šlaitas ir dr. Pranas Zundė.

I LAISVĘ, nr. 52(89), 1971 m. Politikos žurnalas. Leidžia Lietuvių Fronto Bičiuliai. Redaktorius — Juozas Kojelis, P. O. Box 34461, Los Angeles, Calif. 90034. Administratorius — Aleksas Kulnys, 1510 East Merced Avė., West Covina, Calif. 91791. Šiame numeryje rašo: Stasys Lozoraitis, jr., Jurgis Gliauda, Stasys Žymantas, Vytautas Volertas, K. Petkus, Leonardas Valiukas, Anatolijus Kairys ir kt.

NEUŽMIRŠKITE KALĖDINIŲ DOVANŲ!

     Jau tokia tradicija, kad per Kalėdas duodamos dovanos. Dažnai tos dovanos būna banalios ir nevertingos. Argi nebūtų gražu savo draugui, dar neskaitančiam “Laiškų Lietuviams”, užsakyti šį visų mėgiamą žurnalą? Už šią dovaną jis jus prisimins ir bus dėkingas per visus metus.

     Būtų taip pat naudinga, ypač mūsų jauniesiems, padovanoti neseniai “Laiškų Lietuviams” išleistas ir Švietimo Tarybos rekomenduojamas V. Frankienės - Vaitkevičienės “Užburtas kankles”. Galima gauti mūsų administracijoje. Kaina: kietais viršeliais — 4 dol., minkštais — 3 dol.

MENIŠKŲ NUOTRAUKŲ ALBUMAS

     Išeina iš spaudos naujas A. Kezio, S. J., meniškų nuotraukų albumas. Šiame leidinyje yra 64 puslapinės fotografijos. Išleista dvi laidos: viena lietuvių, kita anglų kalba. Kaina 6 dol.