A. Kezio, S. J. nuotr.    Prie sudužusio veidrodžio ...

Visos šio numerio iliustracijos yra iš A. Kezio, S. J., šiomis dienomis išeinančio meniškų nuotraukų albumo“Foto kompozicijos”. Šiame leidinyje yra 64 puslapinės fotografijos. Išleista dvi laidos: viena lietuvių, kita anglų kalba. Kaina 6 dol. Galima gauti “Laiškų Lietuviamsadministracijoje.

JAU BAIGIASI KONKURSAS

     Vasario 16 dieną jau baigiasi “Laiškų Lietuviams” konkursas, tad jau pats laikas sėsti, rašyti ir siųsti redakcijai savo rašinį bet kokia šiam žurnalui tinkančia tema. Tikimės, kad Jaunimo metų proga šiame konkurse dalyvaus daug jaunimo. Plačiau apie konkursą buvo rašyta praėjusiuose numeriuose.

     Premijos laimėtojams bus įteiktos “Laiškų Lietuviams ' metiniame parengime š. m. kovo mėn. 26 d., sekmadieni, 4 val. po pietų Jaunimo Centre. Po premijų įteikimo bus įdomus koncertas, kurį atliks jaunimo trio: Nerija Linkevičiūtė, Vytautas Nakas ir Benius Prapuolenis. Akompanuos Čikagos konservatorijos jaunas akompaniatorius Tex Richardsan, pas kuri lavina balsą šio koncerto dalyviai. Ruošiama labai įdomi, dar mūsų koncertuose negirdėta programa, ypač iš operos “I Lituani”. Plačiau apie koncertą parašysime ateinančiame “Laiškų Lietuviams” numeryje.

MALDOS UŽ LIETUVOS LAISVĘ

     Įvairios mūsų institucijos rūpinasi Lietuvos laisve. Visi dirbame, planuojame, šaukiame susirinkimus, ruošiame minėjimus, stengiamės su mūsų teisėmis į nepriklausomybę supažindinti svetimtaučius ir įvairių valstybių vadus. Bet gal dažniausiai labai užmiršta institucija ir mūsų labai retai vartojama priemonė yra malda. Kreipiamės, prašydami pagalbos, į visokius valdžios atstovus, bet nepagalvojame, kad yra dar ir visų valdovų valdovas — Dievas, kuris ne atominiais ginklais ir ne diplomatinėmis sutartimis, bet vienu panorėjimu gali pakreipti tautų bei valstybių gyvenimą visai kitais keliais. Pagaliau apie tai pagalvojo Lietuvių Katalikų Religinė Šalpa ir pasiryžo visus lietuvius kviesti maldos misijai.

     Jie sudarė maldos kalendorių visiems metams. Kiekvieną šių metų dieną ypatingu būdu už Lietuvos laisvę ir už persekiojamus lietuvius melsis kuri nors lietuvių parapija, organizacija ar institucija. Kiekvieną dieną bus aukojamos Šv. Mišios už pavergtą Lietuvą. Pavyzdžiui, šių metų sausio mėn. 22 d. už Lietuvą melsis ir organizuos specialias pamaldas Tėvai Jėzuitai, Čikagoje; sausio 29 d. Šv. Kazimiero seserys, Čikagoje; sausio 30 d. Šv. Alfonso parapija, Baltimorėje ir t. t. Maldų kalendorius kiekvienam mėnesiui bus spausdinamas kai kuriuose mūsų laikraščiuose. Maldos kalendorius bus išsiuntinėtas visiems, kuriems yra pramatyta kuri nors maldos diena. Norima, kad organizuojamos pamaldos būtų aprašomis ir spaudoje, kad vieni iš kitų galėtų pasimokyti ir gauti naujų idėjų. Jei kas norėtų 1973 metams gauti maldos dieną, gali kreiptis į Liet. Katalikų Religinę Šalpą šiuo adresu: 64-09 56th Rd., Maspeth, N. Y. 11378. Taip pat šiuo adresu galima siųsti ir aukas, kuriomis būtų norima prisidėti prie kasdien atnašaujamų mišių. Jeigu mes esame tikintieji, tai neturime abejoti Dievo pagalba ir maldos galia. Šv. Raštas sako, kad šv. Petras buvo išlaisvintas iš kalėjimo tikinčiųjų maldomis. Tikėkime, kad ir neteisingai įkalinta mūsų tauta bus išlaisvinta maldos galia.

ATSIUSTA PAMINĖTI

Juozas Kralikauskas. VAIŠVILKAS. Romanas. Išleido Liet. Knygos Klubas 1971 m. Aplankas Zitos Sodeikienės. 234 psl., kaina 4.50 dol. Lietuvių smulkioji tautosaka. MĮSLĖS. Minklių, mįslių šimtagyslių rinkinys — šiupinys. Surinko ir užrašė Jonas Mingirdas Puikūnas. 178 psl., kaina: minkštais virš. 3.50 dol., kietais — 4 dol. Gaunama “Lietuvių Dienų” leidykloje, 4364 Sunset Blvd., Hollywood, Calif. 90029.

Tėv. Viktoras Gidžiūnas, O.F.M. TREČIASIS ŠV. PRANCIŠKAUS ORDINAS. 750 metų jubiliejaus proga. Viršelį ir vinjetes piešė P. Jurkus. Išleido Tėvai Pranciškonai, 910 Willoughby Ave., Brooklyn, N. Y. 11221.

200.000.000 and Lithuania, by Algirdas Gustaitis. Anglų kalba parašyta knygelė, kurioje yra daug naudingos informacijos apie Lietuvą. Išleido Lietuvių Bendruomenės Los Angeles skyriaus Jaunimo sekcija, P. O. Box 17687, Los Angeles, Calif. 90017. LITUANUS, 1971, Vol. 17, No. 3. Šiame numeryje yra buvusio prezidento A. Stulginskio laiškų, įvairių žinių apie Latviją ir apie baltų literatūrą. Adresas: P. O. Box 9318, Chicago, 111. 60690.

LIETUVIU JAUNIMAS, 1971 m. No. 4-5. Pasaulio lietuvių jaunimo informacijos laikraštukas. Leidžia Lietuvių jaunimo informacijos centras, P. O. Box 8992, Boston, Mass. 02114. Redaguoja Gintaras Karosas. Prenumeratos kaina: jaunimui — auka, kitiems — 5 dol.

Šį jaunimo leidinėlį jau yra minėję bei recenzavę daugelis mūsų laikraščių. Visi labai gyrė jaunimą, nes jo pastangos tikrai yra girtinos. Bet keista, kad nė vienas neužsiminė apie labai gausias leidinėlio kalbos klaidas. Tokiu būdu mes žudome jaunimą ir jo talentus. Kaip tik šiuo klausimu aiškiai yra pasisakiusi šiame “Laiškų Lietuviams” numeryje Eglė Juodvalkytė. Labai klysta vyresnieji manydami, kad jaunimui labai patiks, jeigu jį tik girs ir kels į padanges, visai nenurodydami jo klaidų. Jau minėto leidinėlio viršelyje akis bado grubi klaida: “Leiskyte mums pasisakyti!” (turi būti: Leiskite). Antrame puslapyje parašyta: “Kalbos tikrino p. V. Kulbokas”. Matyt, norėta pasakyti “kalbos žiūrėjo” arba “kalbą tikrino”. O gal norėta pasakyti “kalbos netikrino”, nes tikrai nebūtų kiekviename puslapyje knibždėte knibždėjusios gramatikos ir sintaksės klaidos, jeigu p. Kulbokas būtų patikrinęs kalbą.

ŠVIETIMO GAIRĖS, 1971, Nr. 5(9). Leidžia JAV LB Švietimo Taryba. Redaguoja Petras Maldeikis, 2615 N. 39th Street, Phoenix, Arizona 85008. Prenumeratos reikalais kreiptis į Švietimo Tarybos iždininką Stasį Rudį, 415 Plum St., Michigan City, Ind. 46361. Prenumerata — 2 dol. metams. Išeina du kartus per metus.

MŪSŲ SPARNAI, Nr. 31. Lietuvių protestantų žurnalas. Leidžia Lietuvių Evangelikų Reformatų Kolegija Tremtyje. Redaguoja Jokūbas Kregždė, 2439 W. 51st Street, Chicago, Ill. 60632. Administratorius — Jonas Palšis, 5718 S. Richmond St., Chicago, Ill. 60629. Prenumeratos kaina — laisva auka.

PIRMIEJI ŽINGSNIAI, 1971, Nr. 2. Čikagos K. Donelaičio Lituanistinės Mokyklos mokinių laikraštėlis.