Spausdinti

•    Švedijoje yra apie 90,000 katalikų, iš jų tik apie 10,000 vietinių, o daugumas kitų — pabėgėliai iš Baltijos valstybių, Lenkijos, Vengrijos ir kitur. Yra viena vyskupija — Stockholme. Turima apie 100 kunigų.

•    Religinį genocidą pasmerkti Sovietų Sąjungoje ukrainiečiai prašė vyskupus, susirinkusius į sinodą Romoje.

Daugiau įsijausti į vietinių žmonių kultūrą ir reikalus, vykdant Bažnyčios apaštalavimo darbą, ragino vyskupų sinodas Romoje. Taip pat skatino daugiau domėtis savęs reformavimu, kaip jaunimo kritikavimu. Priminė, kad Evangelijos skleidimas yra uždavinys ne vien kunigų ir vienuolių, bet ir pasauliečių. Apie tai spaudoje informuoja kard. J. Krol.

•    Ligoninių JAV katalikai turi 703, kas sudaro 20.5% visų šio krašto ligoninių. Katalikų ligoninėse yra 158,414 lovų. Ligoninėse dirba 11,000 vienuolių. Religinius ligonių reikalus aprūpina 625 kapelionai katalikų ligoninėse ir 700 nekatalikų ligoninėse. JAV katalikų ligoninėse per metus gydoma 25 milijonai pacientų, 52% jų nekatalikai. Katalikų prieglaudose yra 35,000 vaikų, o senelių prieglaudose — arti 50,000.

•    "Civilizacijos ir solidarumo krizė" — taip popiežius Paulius VI pavadino plačiai jaučiamą maisto stoką Afrikoje ir Azijoje. Kalbėjo jis audiencijos metu į atvykusius Jungtinių Tautų Tarptautinės Maisto Konferencijos dalyvius, primindamas, kad turtingosios tautos privalo neleisti badu mirti neturtingųjų tautų gyventojams.

•    Jamaikos švietimo ministeris H. Cooke, Kingstone atidarydamas parodą "Bažnyčios vaidmuo švietimo srity", pareiškė, kad jokia kita institucija, net ir pati vyriausybė, nėra padariusi tiek švietimo srityje Jamaikai, kaip Katalikų Bažnyčia, ypač pasižymėjusi mokyklų steigimu.

•    Notre Dame universiteto prezidentas kun. T. M. Hesburgh išrinktas JAV švietimo akademijos nariu. Akademija įsteigta 1365 m. plėsti mokslinius tyrimus, aptarti švietimo tikslus ir priemones JAV-se ir užsieny.

•    Vengrijoje Bažnyčiai leista du kartu savaitėje mokyti vaikus pagrindinių tikėjimo tiesų, ir tai net aukštesnėse klasėse.

•    Švietimo, mokslo ir kultūros srityse plečianti bendradarbiavimą Jungtinių Tautų organizacija UNESCO lapkričio mėnesį Paryžiuje turėjo posėdžius, kuriuose dalyvavo 132 kraštų delegacijos, jų tarpe ir Vatikano atstovai. Ateinančių dvejų metų šios organizacijos biudžetas yra 170 milijonų dolerių.

•    Jugoslavijos vyskupų konferencijoje dalyvavo ir Austrijos vyskupų atstovas vysk. Laszlo. Austrijos vyskupų konferencijoje dalyvavo Jugoslavijos vyskupų atstovas. Plečiamas abiejų kraštų katalikų bendravimas.

•    Naujojoje Gvinėjoje ir Papua kraštuose iš 2.5 milijonų gyventojų yra 600,000 katalikų. Čia katalikai turi net 2,500 mokyklų.

•    Teologų kongresas įvyko Zagrebe, Jugoslavijoje, minint šv. Bonaventūros 700 m. mirties sukaktį. Dalyvavo per 90 teologų. Svarstė temą: "Apreiškimas ir teologija praeity ir dabarty".

•    Drabužių rinkliava JAV katalikų parapijose buvo lapkr. 24-30 d.. Padėkos dienos proga. Šitokiomis rinkliavomis sušelpiama apie 75 kraštų neturtingieji. Vien Hondūro valstybei, kurią nusiaubė viesulas, tuoj po nelaimės JAV katalikų šalpos organizacija išsiuntė 105 tonas drabužių ir antklodžių.

•    Antrasis tarptautinis didžiųjų religijų kongresas įvyko Liuveno universitete, Briuselyje. Dalyvavo apie 450 katalikų, protestantų, anglikonų, šintoistų, budistų ir kitų religijų atstovų. Rezoliucijose pabrėžtas visų vieningas įsipareigojimas kurti žmoniškesnį pasaulį, kuriame teisingumas, taika, laisvė, broliškumas virstų tikrove.

•    Į JAV kongresą trečiam terminui perrinktas jėzuitas kun. R. Drinan, 53 m., demokratas iš Massachusetts. Naujai išrinktas katalikų kunigas Robert Cornell, 54 m., taip pat demokratas, iš Wisconsin. Jis yra istorijos profesorius Šv. Norberto kolegijoje De Pere, Wis.

•    Pirmą kartą JAV istorijoje vienuolė išrinkta į valstijos parlamentą. Tai sesuo Clare Dunne, 39 m., išrinkta į Arizonos atstovų rūmus. Ji pasiryžusi siekti paramos privačioms mokykloms. Ir savo metinę 6,000 dol. algą ji skirs švietimo reikalams.

•    Naujas vyskupų sinodas Romoje bus sušauktas 1977 metais. Dabar yra sudaryta dvylikos vyskupų sinodo taryba, kuri koordinuos vyskupų veikimą iki sekančio sinodo. Keturi naujosios tarybos nariai yra kardinolai, aštuoni tarybos nariai priklauso naujoms besivystančioms valstybėms.

•    Popiežius Paulius VI jau yra sulaukęs 77 m. amžiaus, yra varginamas reumatizmo (arthrosis) ir laiptais einant jau jam pagelbima. Popiežiaus didelis noras — būti aktyviu 1975 šventaisiais metais.

•    Rusų rašytojas Anatoly Krasnov-Levitin, kuriam buvo leista išvykti iš Sovietų Sąjungos, kreipėsi į Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komisiją, keldamas balsą, kad būtų ginami Rusijos žmonės, kurie "kenčia sistematiškas, neaprašomas tortūras" dėl savo religijos, lis ypač skatino atkreipti dėmesį į Ukrainos ir Vakarų Gudijos unitų priespaudą. Taip pat pranešė apie persekiojimus, kuriuos turi pakelti stačiatikių Bažnyčios nariai bei kitų tikybų žmonės. Tačiau baisiausiu dalyku jis laiko persekiojimą ukrainiečių katalikų-unitų, su kuriais elgiamasi barbariškai.

•    Nauju JAV vyskupų konferencijos pirmininku išrinktas Cincinnati arkivyskupas Joseph L. Bernardin 46 m. Antrame balsavime jis iš suvažiavime dalyvavusių 248 vyskupų gavo 143 balsus. Antras balsų daugumu — kard. John Carberry, St. Louis arkivyskupas. Jis gavo 60 balsų ir tapo išrinktas vyskupų konferencijos viceprezidentu. Arkiv. Bernardin laikomas geru administratoriumi, visiems prieinamas, pažangus naujuose darbuotės metoduose. Jis yra ketverius metus buvęs JAV katalikų konferencijos sekretorius.

•    Vatikane patarėju lietuvių reikalams paskirtas indas prel. I. Dias. Ligšiolinis lietuvių reikalams patarėjas msgr. G. Montalvo konsekruotas vyskupu, pakeltas į arkivyskupus ir paskirtas nuncijumi į Haiti ir Nicaraguą. Prel. I. Dias yra prel. A. Bačkio mokslo draugas, simpatiškas žmogus.

•    Vasario 16 gimnazijoje, Vokietijoje, šiais mokslo metais turima 66 mokiniai. Auklėtinių skaičius yra mažėjantis.

•    Šv. Kazimiero kolegijoje Romoje šiais mokslo metais yra 8 klierikai ir du studijuojantieji kunigai. Iš jų 6 lietuviai, 4 kitataučiai. Į kolegiją įstojo vienas naujas klierikas iš Clevelando — L. Kedys.

•    Prel. V. Mincevičius yra įtakingo Vatikane kard. A. Samorės asmeninis sekretorius. Be to — jau dvidešimti metai kai italų kalba leidžia mėnesinį Elta-Press informacijų biuletenį, duodantį gausiai informacijų apie Lietuvą italų spaudai. Prel. Mincevičius yra ilgametis Italijos Lietuvių Bendruomenės pirmininkas ir Italijos lietuvių sielovados direktorius. Palaiko ryšį su Italijos politinėmis įstaigomis. Rašo straipsnius italų laikraščiams, yra išvertęs italų spaudai ištraukas iš Kudirkos, Biliūno, Lazdynų Pelėdos, Maironio, Krėvės kūrybos. Šiemet, gruožio 17 d., švenčia sidabrinį kunigystės jubiliejų. Neseniai išleido italų kalba knygą apie Sibiro tremtinius.

•    Pagrindinius JAV Katalikų Bažnyčios uždavinius dabarties gyvenime naujai išrinktas JAV vyskupų konferencijos prezidentas arkiv. J. L. Bernardin numato tokius:

1. Ieškoti naujų kelių, ugdant tikėjimo atnaujinimą, 2. Grąžinti dorovės jausmą į kasdienį gyvenimą, 3. Sustiprinti Bažnyčios vaidmenį siekiant socialinio teisingumo. Kovoti su badu pasauly sudarytas specialus vyskupų komitetas.

•    Kanados vyriausybė tvirtai laikosi prieš negimusių kūdikių žudymą. Teisingumo ministeris O. Lang pareiškė, kad vyriausybė griežtai atmetė siūlymus negimusių kūdikių žudymą nebelaikyti baudžiamu nusikaltimu. Kanados įstatymai leidžia tai daryti, tik jei gresia pavojus motinos gyvybei ar sveikatai.

•    Katalikų televizija Čikagoje jau pradeda bandomąsias transliacijas, bet labiau veikti pradės nuo sausio 1 d. Jos programa bus taikoma mokykloms, parapijų grupėms ir bus pagaunama tik specialiais aparatais, kurie baigiami įtaisyti parapijose. Šios televizijos švietimo programos direktorė yra sesuo Marija Erika.

•    Simo Kudirkos kalbą teisme ir teismo eigos aprašymą užsienio korespondentams perdavė Vaclovas Sevrukas, kuris emigravo Izraelio vyriausybės kvietimu, bet ten nevažiavo, o, lietuvių padedamas, atvyko į JAV ir dabar apie tai paskelbė spaudoje. S. Kudirka, lankydamasis Čikagoje ir skatindamas kovoti dėl Lietuvos laisvės, priminė taip pat, kad svarbu laikytis Dešimties Dievo įsakymų ir šauktis Dievo pagalbos.

•    Prezidento Fordo sūnus Mykolas Ford, 24 m.. Bostone mokosi evangelikų dvasinėje seminarijoje. Spaudon pateko viena iš jo maldų už savo tėvą prezidentą: "Viešpatie, mes nuolankiai meldžiame, kad Šventoji Dvasia, kuri apreiškia tiesą ir kuri teikia gyvybę, gyventų jame ir mumyse, kad mes visi, kaip ištikimi Tavo vaikai, eitume Tavo keliais ir garbintume Tavo vardą".