Spausdinti

■    Jugoslavijos užsienio reikalų ministerija patvirtino, kad popiežius yra oficialiai pakviestas lankytis jų krašte. Bus sutarta vėliau dėl lankymosi datos.

■    Vakarų Vokietijoje 88-tas katalikų kongresas rengiamas liepos mėn. pradžioje Miunchene. Suvažiavimo tema parinkta pagal nacių pakarto jėzuito kun. Delp šūkį: “Pasitikėti gyvenimu, nes Dievas gyvena su mumis”.

■    Vatikane, Šv. Petro bazilikos aikštėje, Verbų sekmadienį buvo susirinkę 300.000 žmonių dalyvauti popiežiaus Jono Pauliaus II mišiose. Dauguma — jaunimas, kuriam buvo skirtas popiežiaus pamokslas. Netoli altoriaus buvo Nobelio premijos laureatė motina Teresė.

■    Vatikane balandžio 11-15 d. įvyko didysis tarptautinis jaunimo kongresas. Susirinko daugiau kaip 100.000 jaunimo iš Italijos ir apie 30.000 iš kitų kraštų bei kontinentų. Gausios grupės buvo iš Lenkijos, Jugoslavijos ir kitų šalių. Buvo sporto simpoziumas, kur daugelis pasižymėjusių sportininkų svarstė sporto įtaką, ugdant draugiškumą, broliškumą, religines nuotaikas. Kalbėjo ir Tarptautinio olimpinio komiteto pirm. J.A. Samaranch. Šv. Petro aikštėje buvo uždegtas žibintas, simbolizuojąs žmonijos tikėjimą brolybės ir taikos idealais. Sporto estafetė Romos gatvėmis nešė fakelą, įžiebtą prie šv. Petro kapo degančio žibinto liepsna. Stadione Šv. Tėvas aukojo šv. mišias.

■    JAV katalikų vyskupų atstovai balandžio 18 d. buvo pakviesti pietų į prezidentūrą, kur su prez. Reaganu aptarė taikos, nusiginklavimo, Centro Amerikos ir kitus aktualius klausimus.

■    Jonas Paulius II Didįjį Penktadienį procesijoje Romos gatvėse nešė 41/2 pėdų kryžių.

■    Liurde 1985 m. bus pradėta statyti nauja, trečioji, bazilika, kurioje galės sutilpti 6.000 maldininkų.

■ Velykų dieną į Šv. Petro aikštę Vatikane buvo susirinkę arti 350.000 žmonių. Popiežius Jonas Paulius II velykinius sveikinimus perteikė 45 kalbomis, skatindamas nutraukti terorizmą, kankinimus, negimusių žudymą, pasirengimus karui. Sveikino ir lietuviškai.

■ Brazilijos arkivyskupas Helder Camara, visam pasaulyje pagarsėjęs savo ryžtinga socialine doktrina ir akcija, sulaukė 75 m. amžiaus ir pasitraukė iš Recife arkivyskupo pareigų.

■ Romos jaunimo maldos kongreso metu tarptautinių organizacijų rūpesčiu buvo išspausdinti stambūs plakatai, primenantys dabarties persekiojimų katakombinius laikus. Plakatuose stambiomis raidėmis buvo išrašyta: Katalikiškoji Lietuva kovoja dėl laisvės.

■    Pasaulio katalikų jaunimo kongreso proga Romoje buvo išspausdinta 10.000 informacinių lapelių apie Lietuvą. Lietuvių ir kitų tautų jaunimas dalino tuos lapelius kongreso dalyviams. Lapeliai buvo italų, prancūzų, vokiečių ir anglų kalbomis. Juose išskaičiuoti okupantų priespaudos veiksmai prieš Lietuvos jaunimą.

■    Popiežius Jonas Paulius II, gegužės 3 d. pradėjęs savo 21-mą kelionę į užsienį per 11 dienų, ryžosi aplankyti P. Korėją, Aliaską, Naująją Gvinėją, Solomon salas ir Tailandą. Prieš išvykstant, Vatikanui pranešta JAV ir italų žvalgybos susektos informacijos apie Turkijos naujųjų nacių ir Venecuelos Carlos teroristų sąmokslus nužudyti popiežių. Korėja pasiryžo sutraukti 3000 policininkų, kad būtų užtikrintas popiežiaus saugumas.

■    Vyskupų kongregacijos vadovu popiežius Jonas Paulius II paskyrė juodąjį kardinolą Benino Bernardin Gantin.

■ Vatikano spaudos biuro-komunikacijos komisijos vadovu popiežius Jonas Paulius II paskyrė Filadelfijos katalikų savaitraščio “Catholic Standard and Times” redaktorių prel. John Foley, 48 m. amžiaus.

■    Prancūzijoje, Blois mieste, kovo 11 d. buvo surengtos maldos už Rytų Europos krikščionis. Maldų dėmesio centre buvo Lietuva. Apie sunkią padėtį okupuotoje Lietuvoje papasakojo iš Paryžiaus iškviesti kun. J. Petrošius ir R. Bačkis.

■    JAV senate balsuojant prezidento Reagano pasiūlymą įvesti maldą valdžios mokyklose už tą pasiūlymą pasisakė 56 senatoriai, prieš — 44; taigi trūko 11 balsų iki dievjų trečdalių, kad atitinkamas konstitucijos pakeitimas būtų įvestas ir malda į mokyklas grąžinama.