(Jaunimo konkurse premijuotas rasines)

Vida Bražaitytė

     Šiomis dienomis daug girdime apie moteris ir jų kovą už lygias teises. Moterys jaučia, kad yra skriaudžiamos: jos atlieka tuos pačius darbus, kaip vyrai, bet gauna tik 60-70 procentų vyrų algos. Kyla klausimas, kodėl moterys turi uždirbti mažiau, dirbdamos tą patį darbą?

     XX-to amžiaus pradžioje moterys nedirbdavo už namų sienų. Jų darbas buvo tvarkytis namuose: auginti vaikus, paruošti šeimai maistą, skalbti, valyti, o vyrai uždirbdavo visai šeimai duoną. Moterims net nebuvo leidžiama dirbti vyriškus darbus. Daug kas pasikeitė I-jo Pasaulinio karo metu. Valstybėse, kurios dalyvavo kare, moterys turėjo užimti vyrų darbus, nes vyrai išėjo kariauti. Tūkstančiai Amerikos ir Kanados moterų taip pat išėjo kovoti už savo kraštą. Tuomet Amerikos valdžia nustatė, kad moterys turi gauti tuos pačius atlyginimus, kaip vyrai.

Vida Brazaitytė.

     Daugelis darbininkų unijų priėmė šį įstatymą be didesnių pasipriešinimų ir diskusijų. Tačiau, pasibaigus I-jam ir II-jam pasauliniam karui, moterims tiek daug darbų nebeliko, nes darbai buvo pirmoje vietoje skiriami vyrams. Moterys vėl grįžo į savo namus.

     Moterų kova dėl lygių teisių daugiau pradėjo pasireikšti nuo 1960 metų. Nesuprantama, kodėl moterys iš viso turi kovoti už tai, kas yra iš tikrųjų joms priklausoma? Aš manau, kad didžiausia moterų lygių teisių kliūtis yra vyrai. Daugelis vyrų tiki, kad moterų vieta yra namuose. Joms nereikia aukštesnio išsilavinimo arba darbo už namų sienų. Vyrai yra labai pavydūs, kai moterims pasiseka gauti geresnius, o gal net geriau apmokamus darbus. Atrodo, kad jie turėtų būti patenkinti, jeigu moteris gali gerai savo darbą atlikti ir net būti geru pavyzdžiu kitiems darbininkams. Statistikų duomenys rodo, kad moterys yra pareigingesnės ir darbštesnės už vyrus. Jos taip pat turi daugiau kantrybės ir todėl kruopščiau atlieka užduotus darbus. Vyrai jaučia, kad yra "pralaimėję”, jeigu moteris kokiu nors būdu juos pralenkia.

     Turime sutikti, kad yra darbų, kurių moterys negalėtų atlikti, nes yra fiziškai per silpnos, tačiau jos turėtų dirbti darbus, kuriuos pajėgia atlikti. Jeigu moterys ir neturi tokių stiprių muskulų, kaip vyrai, jų protai veikia taip pat gerai. Daugelis moterų dabar baigia aukštuosius mokslus ir yra visiškai pasiruošusios atlikti savo pasirinktų profesijų reikalavimus lygiagrečiai su panašiai išsilavinusiais vyrais. Tačiau moteris turi nepalikti ir savo šeimos židinio nuošaliai, nes tik ji viena yra šeimos gerovės puoselėtoja — motina.

     Mano nuomone, moterys turėtų turėti tas pačias teises, kaip vyrai. Kai Dievas sukūrė šį pasaulį, jis taip pat sukūrė vyrą ir moterį. Moterys tuo pačiu nėra kokia "žemesnioji” žmonijos klasė. Vyrai, darniai dirbdami su moterimis, išlaikytų stiprias šeimas, bendruomenę ir tuo pačiu gerintų Visagalio sukurtą pasaulį. Iš tikrųjų nėra nei "vyriškų”, nei "moteriškų” darbų, nežiūrint, ką per šimtmečius buvo įtikėję pasaulio vyrai. Moterys tai visuomet žinojo, tik anksčiau nedrįso kovoti už savo teises.