(Jaunimo konkurse premijuotas rašinys)
Inga Nelsaitė

     Šiomis dienomis vis dažniau tenka girdėti, kad daug jaunų žmonių nelanko bažnyčių ir nesidomi religija. Iš to kyla tarp tėvų ir vaikų daug barnių, ginčų ir nesusipratimų. Visi žinome, kad laikai keičiasi ir žmonių galvosena yra skirtinga. Man atrodo, kad yra keturios svarbiausios priežastys, dėl kurių vaikai nutolsta nuo religijos. Tai yra šeima, bažnyčia, mokykla ir draugai bei aplinka.

Inga Nelsaitė.

     Šeima yra pirmoji vaiko mokytoja ir auklėtoja, todėl ir dvasinis vaiko vystymasis priklauso nuo šeimyninės aplinkos. Gimęs religingoje šeimoje, vaikas nuo pat mažų dienų pasisavina religinę praktiką. Jeigu šeimoje nėra stipraus tikėjimo ir tėvų pavyzdžio, religija pasilieka tik paviršutiniškas įprotis. Kai tėvai nesikalba su vaikais apie religiją, nepasidalina su jais savo dvasiniais išgyvenimais, vaikas nepatiria artimo meilės jausmo, negauna stiprių moralinių vertybių ir vėliau, iškilus abejonėms, greičiau nuklysta nuo Dievo.

     Bažnyčia yra kita priežastis, kad jaunuoliai nutolsta nuo religijos. Yra daug jaunuolių, kurie, nors ir eina j bažnyčią kas savaitė, bet neklauso pamokslų ir yra visiškai nusistatę prieš religinę praktiką. Kodėl? Dažnai šiais laikais jaunimas nepažįsta kunigų ir vienuolių, juos retai mato. Atrodo, kad ir kunigai kažkodėl nemėgina su jaunimu bendrauti, todėl jaunuoliai jaučiasi svetimi ir negali pasidalinti savo rūpesčiais ar abejojimais, nes nėra artimi.

     Dažnai jaunimas nusivilia, kai skaito ir sužino, kad kunigai ar vienuolės apleidžia savo pašaukimą. Daugelis jaunų žmonių mano, kad Dievą garbinti nebūtina bažnyčioje, pašiepia visas išorines apeigas. Sutinkant ar ne su šiomis mintimis, vis dėlto kunigai nepakankamai laiko praleidžia su jaunaisiais parapijos nariais. Jaunimas nesupranta kunigų, mano, kad jų pamokslai nuobodūs, kad viskas nukreipta į praeitį, senovę, o ne į dabartį ar ateitį.

     Esu pastebėjusi, kokią įtaką jaunuoliui turi to paties amžiaus jo draugai. Suprantama, kodėl, būnant mokykloje aštuonias valandas per dieną su maždaug ta pačia asmenų grupe, kalbos dažnai nukrypsta ir į religiją. Jeigu nesi stiprus, tai draugų spaudimas gali paveikti visą tavo galvoseną apie religiją. Jeigu jaunuolis neturi savim pasitikėjimo, nori prisitaikyti prie draugų, jeigu jie šaiposi iš tikėjimo, tai taip ir prasideda nutolimas nuo religijos.

     Lankantieji katalikiškas mokyklas gauna geresnį auklėjimą, bet dažnai ir čia jaunuoliai pradeda tolti nuo religijos, nes mano, kad yra per daug reikalavimų, per griežta drausmė. Jie žino, kad viešose mokyklose nėra beveik jokių reikalavimų; gali daryti, ką nori; gali būti religingas, ar ne. Tai katalikiškų mokyklų mokinys pradeda maištauti — nors dar į bažnyčią ir eina, bet viduje jis jaučia, kad religija jam yra tik beprasmiška pareiga.

     Aplinka taip pat turi daug įtakos. Blogi filmai, muzika ir knygos bei priešreliginė propaganda nejučiomis sukelia daug abejonių. Dabartinis gyvenimas Amerikoje yra labai greitas — pilnas visokių pramogų. Kai jaunuolis visko turi per daug, jis pamiršta tą, kuris jam viską davė — Dievą. Kai neįvertina Dievo malonės, tai jį užvaldo materializmas; jam religija tik trukdo. Krikščionybė pasidaro tik nereikalingas dalykas, ir jaunuolis vis tolyn krypsta nuo religijos. Automobiliai, pinigai, rūbai ir kitokios materialinės gėrybės jam atstoja ir meilę, ir religiją, ir gerus darbus. Kai jis visko turi, pamiršta Kūrėją ir nejaučia, kad jam reikia būti dėkingam už viską, ką turi.

     Jaunuolis vis toliau eina tuo blogu keliu, religija jam atrodo nereikalinga, atgyvenusi, pasenusi.

     Jaunuoliui yra sunku šiais laikais augti ir bręsti, išlaikant savo tikėjimą ir papročius. Suaugusieji dažnai to nesupranta. Jie aiškina, kad jiems buvo daug sunkiau. Jie gal neturėjo tokių patogumų, gal buvo sunkiau gyventi, bet juk jie neturėjo ir tiek daug ir tokių didelių pagundų, kaip šiandieninis jaunimas.

     Gal kai šis jaunimas labiau subręs, vėl grįš prie Dievo, gal sugrįš į bažnyčias. Galbūt daugiau kalbant ir diskutuojant apie šiuos dalykus, bus ir naudingų pasikeitimų, kurie ir jauniems, ir seniems bus priimtini. Nusivylimų būna visur, bet, žengiant žingsnis po žingsnio pirmyn, gal reikalai pagerės.