(Jaunimo konkurse premijuotas rašinys)

Dalia Venckutė

     Aš turiu ypatingą draugą. Jis ne tik manęs atidžiai klausosi, bet taip pat duoda puikius patarimus, nes jis viską žino. Taip, viską pasaulyje ir net mane daug geriau pažįsta, negu aš pati pažįstu save. Jis mato mano praeitį, dabartį ir ateitį. Kas yra šis ypatingas draugas, kuris numato net ateinančius metus ir ateities kelius? Tai Dievas. Bet jeigu jis toks ypatingas, kodėl jaunimas jo dažnai atsisako? Yra daug priežasčių.

     Pirma, turime atsiminti, kad šių laikų jaunimas yra labai užimtas visokiais dalykais. Mokslas, sportas, draugystės iš jaunuolio pareikalauja daug laiko. Aš pati nuolat skubu, kaip skruzdėlė, bandydama viską atlikti per dvidešimt keturias dienos valandas. Aš taip skubu, kad jeigu dėl kokios nors priežasties reikia laukti (ilga eilė krautuvėje, daug judėjimo greitkelyje) būnu labai nekantri ir pikta. Vieną dieną man į galvą šoko puiki mintis: kodėl neišnaudoti to brangaus laiko ir nepasimelsti? Ir manau, kad danguje Dievas nusišypsojo.

Dalia Venckutė.

     Antra priežastis, dėl kurios jaunimas yra nutolęs nuo Dievo, yra ta, kad jaunuoliai yra gavę daugiau laisvės tvarkyti savo gyvenimą ir nenori, kad kiti jų gyvenimą tvarkytų. Norėdama būti savarankiška, aš pati nenoriu duoti kitam tvarkyti savo gyvenimo, net ir Dievui. Žinoma, toks galvojimas nėra logiškas, nes kas geriau mūsų gyvenimą gali tvarkyti, negu tas, kuris mus sukūrė?! Jeigu mes jam leisime tvarkyti savo gyvenimą, jis mus visuomet nuves geriausiu keliu.

     Trečia priežastis, dėl kurios jaunimas nutolsta nuo religijos, yra neužtenkamos pastangos pažinti Dievą. Aš dažnai sėdėdavau bažnyčioje, tik iš dalies galvodama apie Dievą, daug laiko praleisdavau, galvodama apie savo dienos planus. Nors ir lankiau bažnyčią, ir poterius kalbėjau, bet daug laiko praleisdavau, galvodama apie visokius niekus. Suprantu, kad jeigu tik truputį pasistengčiau, turėčiau daug laiko su juo bendrauti ir geriau jį pažinti. Malda yra sielos mankšta, panašiai kaip kūno mankšta — nors kartais ir nenori, bet vis tiek reikia stengtis pasimankštinti ir pajudėti. Kai tai atlieki, labai gerai jautiesi. Tad mūsų jaunimui reikia daugiau "mankštos”!

     Ketvirta nuo religijos nutolimo priežastis yra prisirišimas prie žemiškų brangenybių. Pinigai, drabužiai. .. Reikia saugotis, kad šitie dalykai neužvaldytų mūsų gyvenimo. Pats Dievas pasakė, kad "nėra įmanoma tarnauti dviem valdovams”. Žinau, kad man labai reikia saugotis neprisirišti prie pasaulio turtų, o tik Dievui tarnauti. Žinoma, tai nereiškia, kad reikia rengtis tik skarmalais. Ne. Reikia apie tuos dalykus galvoti ir rūpintis, bet tik taip, kad jie nenustelbtų Dievo, pasaulio Kūrėjo.

     Daugumas šių dienų jaunuolių yra nutolę nuo Dievo. Priežastis jau minėjome: stoka laiko, noras būti savarankiškam, prisirišimas prie žemiškų brangenybių. Aš tvirtai tikiu, kad tie jaunuoliai, paaugę ir subrendę, supras, kas yra jų ypatingas draugas, kuris gali jiems vadovauti ir padėti.