Šių metų spalio mėn. 25 d. buvo labai iškilmingai Niujorke paminėta lietuvių katalikų religinės šalpos 25 metų jubiliejus. Iškilmės buvo pradėtos šv. mišiomis Šv. Patriko katedroje. Jas koncelebravo nemažas skaičius vyskupų ir kunigų, lietuvių ir amerikiečių. Po mišių buvo iškilmingas renginys Niujorko Waldorf Astoria viešbutyje. Ta proga buvo įteiktas ypatingas žymuo Čikagos kardinolui Juozui Bernardin už jo visokeriopą pagalbą Lietuvos tikintiesiems. Taip pat buvo pagerbtas vysk. Vincentas Brizgys, kuris nuo pradžios vadovauja Religinei šalpai, ir prel. Jonas Balkūnas, vienintelis likęs Religinės šalpos steigėjas, bei kun. Stasys Raila, pirmasis Religinės šalpos reikalų vedėjas.

     Iškilmėse dalyvavo valdžios bei kitų įvairių institucijų atstovai. Religinės šalpos sidabrinio jubiliejaus rengimo komitetui vadovavo dr. Juozas Kazickas ir ponia Aleksandra Kazickienė.

     Šios didingos iškilmės buvo tikrai užsitarnautas Religinės šalpos įvertinimas. Jau ją pakankamai pažįsta ir vertina taip pat ir daugelis mūsų tautiečių. Praėjusią vasarą Dainavoje buvo ateitininkų jubiliejinė stovykla. Stovyklos dalyviams buvo duota užpildyti anketą su įvairiais aktualiais klausimais. Vienas klausimas buvo: "Kuri organizacija dirba Lietuvai naudingiausią darbą?” Daugiausia balsų gavo Lietuvių katalikų religinė šalpa, pralenkdama LB, Vliką, Altą ir kitas organizacijas.

     Lietuvių katalikų religinė šalpa (Lithuanian Catholic Religious Aid, Inc.) veikia nuo 1960 m. Ji buvo įsteigta Kunigų vienybės Amerikoje iniciatyva. Kunigų vienybė visada rūpinosi šalpa. Po I pasaulinio karo buvo šiam reikalui įsteigta speciali komisija. II pasaulinio karo metu 1942 m. buvo sudarytas komitetas padėti nuo karo nukentėjusiems lietuviams. 1959 m. buvo įkurta Lietuvių kunigų pagalbos komisija, iš kurios vėliau išsivystė dabartinė Religinė šalpa. Jos tikslas — gelbėti ir ginti tikėjimo reikalus Sovietų sąjungos okupuotoje Lietuvoje ir teikti pagalbą Lietuvos bažnyčioms; šelpti besirengiančius į dvasinį luomą laisvajame pasaulyje, kad, atėjus laikui, jie galėtų dirbti Lietuvoje. Kuriant Lietuvių katalikų religinę šalpą, daugiausia pasidarbavo kan. dr. J.B. Končius, kuris parašė organizacijos statutą. Pirmieji darbininkai buvo: vysk. V. Brizgys, prel. J. Balkūnas, kan. J.B. Končius, kunigai: J. Aleksūnas, M. Ražaitis, T. Narbutas, J. Čepukaitis; taip pat visų Lietuvos vyskupijų atstovai: V. Pikturna (Kauno), V. Bartuška (Vilkaviškio), K. Balčys (Panevėžio), A. Račkauskas (Telšių), I. Urbonas (Kaišiadorių). Religinės šalpos įstaiga buvo atidaryta 1960 m. Brukline, vėliau perkelta į Maspeth, NY.

     Lietuvių katalikų religinė šalpa, kaip organizacija, buvo įregistruota Niujorko valstijoje 1961 metais. Gavus JAV episkopato 20.000 dol. subsidiją, Religinė šalpa ėmėsi aprūpinti Lietuvos bažnyčias medžiagomis bažnytiniams drabužiams, vienuolius ir vienuoles — vaistais, tremtinius — religine spauda bei įvairiais religiniais reikmenimis, taip pat rėmė Vatikano radijo laidas lietuvių kalba.

     Pirmasis Religinės Šalpos reikalų vedėjas buvo kun. Stasys Raila, kurį 1967 m. pakeitė kun. Kazimieras Pugevičius. 1978 m. Religinės šalpos būstinė iš Maspeth, NY, buvo perkelta į Brukliną, prie Tėvų pranciškonų vienuolyno, 351 Highland Blvd.

     Vienas iš pagrindinių Religinės šalpos įsipareigojimų — informuoti pasaulį apie okupuotos Lietuvos tikinčiųjų vargus. Šis informacinis darbas dabar yra žymiai praplėstas. Prie Religinės šalpos pradėjo veikti Lietuvių informacijos centras. 1979 m. Reikalų vedėjo pavaduotojomis buvo pasamdyta G. Damušytė ir M. Skabeikienė.

     Praplėstas ir sustiprintas bendradarbiavimas su kitomis lietuvių bei kitataučių organizacijomis. Įsigyta reikalinga aparatūra (kompiuteris) pogrindžio leidiniams klasifikuoti bei versti, kalinių sąrašams vesti ir kitiems Religinės šalpos darbams vykdyti. Aparatūrai pritaikyti lietuviški ženklai. Religinės šalpos būstinėje veikia teleksas, kuriuo palaikomi ryšiai su Vatikano radiju, Kestono kolegija, Tarptautinės amnestijos centru Londone, Laisvosios Europos radiju Miunchene bei Amerikos balsu Vašingtone.

     Religinė šalpa verčia ir leidžia Lietuvos Katalikų Bažnyčios kroniką anglų kalba ir ją siuntinėja 6000 tiražu valdžiai, spaudai, žmogaus teisių organizacijoms, hierarchijai, mokykloms. Religinės šalpos valdybos nariai keliauja į įvairias vietoves, kalbėdami lietuviams ir kitataučiams apie Lietuvos vargus. Vasarą prie Religinės šalpos bei Lietuvių informacijos centro nuolatinių trijų darbuotojų talkino keli jaunuoliai. Jiems šis darbas buvo labai įdomus ir naudingas.

     Religinė šalpa yra išleidusi keletą knygų apie Katalikų Bažnyčios padėtį Lietuvoje. Ši svarbi mūsų organizacija jau yra tikrai daug nuveikusi. Ji ir toliau tyliai, bet pastoviai dirba mūsų tėvynės ir Bažnyčios naudai. Kas norėtų finansiškai paremti šį kilnų darbą arba gauti daugiau informacijų, gali kreiptis šiuo adresu: 351 Highland Blvd., Brooklyn, NY 11207. Tel. (718) 647-2434.