Spausdinti

KASDIENINĖS MŪSŲ DUONOS . ..

     Harvardo universiteto mokslininkai ištyrė, kad duona ramina nervus. Tokią pat išvadą padarė ir kai kurių kitų medicinos institutų darbuotojai. Jie pataria prieš einant gulti šiek tiek suvalgyti duonos, kad apramintum nervus ir geriau miegotum. Bet jie nepataria daug duonos ar pyrago vartoti per pusryčius, nes šie valgiai, ramindami nervus, sumažina intelektualinės veiklos lygį.

GRIAUSTINIO SALA

     Javos salos gyventojams griaustinis yra toks pat įprastas, kaip didmiesčio gyventojams transporto triukšmas. Šioje saloje perkūnas trankosi ir žaibuoja 300 dienų per metus. Ekvatoriaus šalių pakrantėse yra pačios geriausios sąlygos susidaryti griaustinių debesims. O Javos sala dėl jos geografinės padėties ir meteorologinių sąlygų pasiekė rekordą — tapo “griausmingiausia” sala pasaulyje.

APŠVITINIMAS CIGARETE

     Visi žinome, kad nikotinas kenkia žmogaus organizmui. Amerikos mokslininkai ištyrė, kad cigaretės turi nemažą radiacijos dozę. Jie kruopščiai tyrė rūkorių kraujo sudėtį ir atrado, kad jame yra daug polonijaus — radioaktyvaus elemento. Tyrinėtojai pabrėžė, kad polonijaus poveikis žmogaus organizmui yra toks pat, kaip ir ilgo švitinimo rentgenu.

PASITVIRTINO HIPOTEZĖ

     Kvinslendo (Australijoje) ūkininkas atsitiktinai padarė labai svarbų mokslinį atradimą: surado gerai išsilaikiusius labirintodonto griaučius. Šio priešistorinio gyvūno ūgis buvo 3 metrai. Jis gyveno mūsų planetoje prieš 230 milijonų metų. Šis tolimas dabar gyvenančių salamandrų ir amfibijų protėvis buvo tipiškas Pietų Amerikos faunos atstovas. O tai patvirtina labai paplitusią hipotezę, kad Pietų Amerika ir Australija tolimoje praeityje buvo vienas kontinentas.

MERGAITĖS IŠTEKĖJIMO AMŽIUS

     Indijos Mamilnado valstijoje yra toks paprotys; jei mergaitė neištekėjo iki 16 metų, tai ji eina tarnauti į šventyklą. Visi įsitikinę, kad, sulaukusi tokio amžiaus, ji neturi šansų ištekėti.

GYDYMAS VAISTAŽOLĖMIS

     Bulgarijoje liaudies medicina plačiai vartoja vaistažoles, bet jų vartojimas paplitęs ir gydymo įstaigose. Jau 30 metų Sofijoje veikia speciali ligoninė, kur įvairios ligos daugiausia gydyomos vaistažolėmis. Bulgarijoje kasmet parduodama 8 tūkstančiai tonų vaistažolių. Vaistažolėmis daugiausia gydoma bronchitas, astma, įvairūs skrandžio negalavimai.

KAIP GĄSDINAMI TIGRAI

     Indijos mokslininkų dėka Bengalijos tigrų skaičius stabilizavosi. Pavyzdžiui, Gango deltos rajone, palyginti su 1973 m., jis net padvigubėjo. Šiuo metu ten yra 260 dryžuotųjų plėšrūnų. Deja, padaugėjus tigrų, jie pradėjo užpuldinėti aplinkinių kaimų žmones, renkančius miške žagarus, kopinėjančius medų ar gaudančius žuvis.

     Plėšrūnams atgrasinti nuo tokių puldinėjimų buvo pagaminti specialūs manekenai, aprengti taip, kaip aplinkinių kaimelių gyventojai. Be to, jie skleidžia žmogaus kvapą. Į jų kaklą (vieta, kur paprastai įsminga tigro dantys) įvesta 250 voltų elektros įtampa. Ją tiekia speciali baterija. Įvairiose miško vietose buvo pastatyta 15 tokių manekenų. Aštuonis iš jų užpuolė tigrai. Liudininkai matė, kaip plėšrūnai, siaubingai maurodami, bėgo tolyn nuo savo aukos. Priemonė buvo veiksminga: tigrai pradėjo vengti žmonių. Taip rašo “Mokslas ir gyvenimas”, 1987 m., Nr. 1.

EIFELIO BOKŠTO ŠIMTMETIS

     Po dvejų metų Paryžiaus Eifelio bokštas minės savo šimtmetį. Per tuos metus visko būta: norėta bokštą išardyti, nes jis neva gadinąs sostinės vaizdą. Hitlerininkai ruošėsi jį susprogdinti, o vienas amerikiečių milijardierius siūlėsi jį pirkti ir parsigabenti į Ameriką. Tačiau bokštas tapo Paryžiaus simboliu, ir paryžiečiai net nepagalvoja, kad bokštą būtų galima demontuoti. 1981 m. Eifelio bokštas buvo kapitališkai remontuotas, o 1986 m. pradžioje — pasipuošė šviesomis: dabar sutemus jį apšviečia 292 prožektoriai. Eifelio bokšto šimtmečiui inžinieriai numato senus hidraulinius liftus pakeisti šiuolaikiniais ESM valdomais keltuvais. (“Mokslas ir gyvenimas”, 1987 m., Nr. 1).

Nėra laisvas tas, kuris savo kūnui vergauja.

Seneca