Spausdinti

Gerbiamas Redaktoriau,

     Skaičiau G. Kriaučiūnienės straipsnį “Mielas pone Jėzau, pasakyk man, ką daryti?” (“Laiškai lietuviams’’, 1989 m., Nr. 2), įvertinu, kad šios svarbios problemos yra nagrinėjamos. Kaip autorė rašo, per dažnai į vaikų teises nėra atsižvelgiama. Kasdien laikraščiuose randame straipsnių apie vaikų neprižiūrėjimą ir skriaudimą. Kadangi mes išmokstame vaikus auklėti iš savo tėvų, tai didelis skaičius suaugusiųjų, kurie savo vaikus skriaudžia ir jų neprižiūri, patys augo panašiose sąlygose. G. Kraučiūnienė straipsnio pabaigoje pamini šį ciklą, kurį galime pradėti stabdyti platesniu visuomenės informavimu.

     Skaitant straipsnį, susidaro įspūdis, kad autorė teigia, jog vaikai dažnai sufantazuoja lytinį jų piktnaudžiavimą, ko iš tikrųjų nebūna. M. E. Ralston teigia, kad vaikas nefantazuoja apie tai, ko nežino. (“Myths and Facts about Child Sexual Abuse", Protecting Children, 1986, 3, 12-13). Tiek suaugusieji, tiek vaikai svajoja, fantazuoja apie jiems malonius dalykus, pvz., apie atostogas tropikinėje saloje, apie trokštamus naujus žaislus... Nei vaikai, nei suaugusieji nesvajoja apie nemalonius dalykus, pvz., apie lytinį skriaudimą.

     Kalbant apie faktų sumaišymą, reikia pasakyti, kad sukrėstas asmuo, ar jis būtų suaugęs ar vaikas, sunkiai prisimena detales. Tie, kurie yra išgyvenę avariją, tai gerai žino. Vaikas, kuris sugalvoja neįtikinančias aplinkybes, tai daro bijodamas skriaudėjo arba nenorėdamas, kad skriaudėjas būtų nubaustas (K. Mac Mane and S. Krabs “Techniques for Interviewing and Evidence Gathering”, Sexual Abuse of Young Children, MacFarlane, Kee, MSW, Waterman, Jill, Ph. D., 1986).

     Tarp kitko noriu dar paminėti, jog pasitaiko, kad nuskriaustas vaikas atšaukia savo apkaltinimą. Iškart gali atrodyti, kad tas vaikas iš tikrųjų melavo, bet, geriau susipažinus su aplinkybėmis, paaiškėja, kad jis buvo spaudžiamas šeimos: gal mama netiki, broliai išsigandę bara, kad tėvas praras darbą, bus įkalintas ir t.t. Nuskriaustoji jaučia atsakomybę už šeimos irimą ir, to vengdama, atšaukia apkaltinimą. O atsakomybė vis dėlto priklauso skriaudėjui. Labai mažas vaikų skaičius, ne daugiau kaip du ar trys iš tūkstančio, perdeda ir išsigalvoja lytinius piktnaudžiavimus (R. C. Summit, MD “The Child Sexual Abuse Accomodation Syndrome” Child Abuse and Neglect, 9, 177-193, 1983).

     Dėkoju Gražinai Kriaučiūnienei už kruopštų šio reikalo panagrinėjimą ir tikiuosi, kad mano papildymai bus naudingi.

     Gaja Valiuškytė

Gerbiamieji,

Aš nesuprantu, kaip daugelis lietuvių gali apsieiti be jūsų mielų “Laiškų lietuviams”. Linkiu jums geriausios sėkmės!

V. Žebertavičius

Malonėkite man siuntinėti “Laiškus lietuviams”. Pasiskolinus paskaičiau, ir jie man patiko. Ačiū!

Stasė Barsauskienė

Malonūs “Laiškų lietuviams” leidėjai,

Jūsų žurnalą skaitau jau daug metų. Visada randu jame keletą man patinkančių straipsnių. Žurnalas labai pasikeitęs į gerąją pusę: patrauklus, įdomus ir išvaizda, ir turiniu. Linkiu ištvermės dar daug metų!

Joana Švoba

Praėjusių metų gruodžio mėn. numeryje skaičiau Irenos Šerelienės straipsnį apie Medjugorje, apie kelionę su grupe žmonių. Skaičiau su dideliu susidomėjimu. Labai jai dėkoju, kad paaukojo savo brangų laiką ir parašė tos kelionės įspūdžius.

“Laiškai lietuviams” yra laukiamas, įdomus ir mielai skaitomas žurnalas. Sėkmės ir toliau jį redaguoti!

Raminta Marchertienė

Gerbiamieji,

Mūsų lietuviška spauda Argentinoje yra menka. Labai dėkoju už “Laiškų lietuviams” siuntinėjimą. Juos perskaitęs, duodu kitiems lietuviams.

Petras Čiabis

Dėkoju už gražų žurnalą. Tai mielas svečias mūsų namuose.

Br. Banėnas

Siunčiu prenumeratą už dvejus metus. Dėkoju už tokį įdomų žurnalą, kurį su malonumu abudu su žmona perskaitome nuo pradžios iki galo.

Vyt. Miliauskas

Malonu skaityti “Laiškus lietuviams”, ypač graži ir aiški kalba. Ačiū!

Ona Banionienė

Siuntinėkite ir toliau man šį gražiai leidžiamą ir rūpestingai paruoštą žurnalą. Jame spausdinami straipsniai yra prasmingi ir įdomūs, duodantys skaitytojams dvasinio peno. Ypač straipsniai, liečiantys jaunimo problemas. Taip pat įdomus skyrelis “Tėvynėje”. Dirbkite ir toliau su Dievo palaima šį kilnų ir naudingą darbą.

Alg. Karpavičius