LOŠIMAS — ĮPROTIS

     Psichikos jėgos, daugybę chroniškų lošėjų pastūmėjančios sugriauti santuokas, prarasti darbą ir net pasukti nusikaltimo keliu, matyt, randasi iš biologinio poreikio rizikuoti ir jaudintis. JAV Nacionaliniame alkoholizmo tyrimo institute atlikti tyrimai leidžia teigti, kad patologiški lošėjai yra priklausomi nuo polinkio lošti, panašiai kaip ir nuo alkoholizmo. Anksčiau manyta, kad tai impulsų kontrolės problema.

     Jei gauti duomenys pasitvirtins, chroniškus lošėjus bus galima pagydyti vaistais.

     Psichologai yra pastebėję, kad milijonai amerikiečių ne vietoj taiko šiaip naudingus įgūdžius ir nuolat pralošia loterijose bei kazino. Vėl stengiamasi suprasti lošimo psichologiją, nes, jį legalizavus, smarkiai pagausėjo lošimo maniakų, kurių aistra turi pražūtingų pasekmių. Nuo 1974 m. problematiškų lošėjų JAV padvigubėjo iki dviejų milijonų.

     Oficialus psichiatrinės diagnostikos vadovėlis patologinį lošimą kvalifikuoja kaip impulsų kontrolės sutrikimą, panašiai kaip poreikį vogti ar padeginėti, bet nauji duomenys prieštarauja tam požiūriui. Pirmosios patologinių lošėjų studijos, pasitelkus sudėtingus medicininius metodus, parodė, kad jie, matyt, turi centrinės nervų sistemos sutrikimų.

     Pastebėta, kad lošėjų smegenyse daug mažiau tam tikrų medžiagų, reguliuojančių sužadinimą ir jaudulį. Galbūt jie ir imasi tokios veiklos, kaip lošimas, kad tų medžiagų padaugėtų. Pvz., didelės rizikos arba smarkaus susijaudinimo akimirkomis yra išskiriamas norepinefrinas. Jo trūkumas, kaip manoma, gali pastūmėt į rizikingą veiklą. Yra netiesioginių įrodymų, kad lošėjams lošiant norepinefrino padaugėja. Panašiai būna ir “įspūdžių ieškotojams”. Nerizikuodami tokie žmonės jaučiasi išglebę, savo būseną apibūdina žodžiais “nuobodu, nyku”. Jaudinanti veikla pakelia jų nuotaiką, ir jie pagyvėja. Dauguma chroniškų lošėjų teigia, kad jie lošia dėl jaudulio, o ne dėl pinigų. Lošimas — įprotis — taip rašo “International Herald Tribūne” (JAV).

IŠJUNKITE MUZIKĄ

     “Muzikos mėgėjai, sumažinkite muzikos aparatūros garsą, stenkitės kuo trumpiau klausytis melodijų stereo ausinėmis, rečiau lankykite diskotekas ir roko koncertus. Tai gali susilpninti jūsų klausą”, — perspėja Italijos laikraštis “Stampa”.

     Ištyrus vienos mokyklos moksleivius, nustatyta, kad kas dešimtam sutrikusi klausa, Vienas tyrimų organizatorius, prof. Rossi mano, kad susilpnėjusios klausos priežastis yra per didelė jaunuolių aistra klausytis miniatiūrinių magnetofonų stereo ausinėmis. Nuolat klausydamiesi garsios muzikos, jaunuoliai, tesulaukę vos 30 m. amžiaus, turi tokią klausą, kaip 70 m. amžiaus pensininkai.

ALKOHOLIS, VYRAI IR MOTERYS

     Tiubingeno universiteto mokslininkai gavo svarbių rezultatų apie alkoholio poveikį žmogaus smegenims. Grupė psichologų, radiologų ir fizikų, panaudoję įvairius metodus, po trejų metų tyrimų patvirtino, kad, nuolat vartojant alkoholį, nyksta galvos smegenys. Tai įrodo chroniškų alkoholikų smegenų apimties sumažėjimas. Beje, alkoholio veikiamos moterų smegenys nyksta du kartus sparčiau negu vyrų.

ŽMOGUS GUDRESNIS

     Pietų Afrikos plantacijas, auginančias mandarinus, daugelį metų nusiaubdavo būriai pavianų (tam tikra beždžionių rūšis), kurie dažnai sunaikindavo visą derlių. Nepadėdavo nei šunys, nei sargai, nei kaliausės. Bet ūkininkai buvo gudrūs. Jie pradėjo sodinti citrinų medelius tarp mandarinmedžių. Atsikandę rūgštaus citrinos vaisiaus, saldumynų mėgėjai pavianai tiesiog įsiunta. Maždaug po pusmečio nuo šio “eksperimento” pradžios jie nusivylė tenykštėmis plantacijomis ir davė joms ramybę.

(Visos šios įvairybės — iš žurnalo “Mokslas ir gyvenimas”)