Spausdinti

Tikrasis amerikietis

     Jungtinėse Amerikos Valstijose išleista knyga “Tikrasis amerikietis”. Joje apibendrinti gausių sociologinių tyrimų duomenys. Pateikiame kai kuriuos.

     •99 procentai amerikiečių moterų nepraleidžia galimybės nors kiek pakeisti savo išvaizdą. •90% JAV gyventojų save laiko laimingais žmonėmis.

     •81% abortų daro netekėjusios moterys.

     •70% išsiskyrusių vyrų paliekama teisė globoti vaikus. Žinoma, jeigu jie pageidauja.

     •60% vyrų žemesni negu 175 cm.

     •35% vyrų nevartoja alkoholio.

     •30% moterų mano, kad geriausia, ką gali sugalvoti moteris, — ištekėti.

     •25% suaugusių amerikiečių niekad nesportuoja.

     •15% vedusių vyrų tikina, kad jie dažniau negu žmonos gamina valgį.

     •11% moterų įsitikinusios, kad visai toleruotini nesantuokiniai lytiniai santykiai.

     •10% amerikiečių tvirtina, kad automobilis — didžiausias visų laikų išradimas.

     •6% JAV gyventojų linkę manyti, kad norint būti laimingam, pirmiausia reikia būti sveikam.

     •4% vyrų sveria daugiau kaip 100 kilogramų. •1% gyventojų netiki Dievu.

Kodėl vaikai neskaito?

     “Vaikai — knyga — televizorius”. Tokius tyrimus surengė Vokietijos žurnalas “Stern”. Jų duomenys kelia nerimą — tik 46% mergaičių ir 24% berniukų skaitymą laiko maloniu užsiėmimu. Užtat 80% vaikų žiūri televizorių keletą valandų per dieną. Televizorius negali pakeisti skaitymo. Skaitymas — aktyvus procesas, jis lavina vaiko vaizduotę, o televizorius — pasyvus.

     Manoma, kad vaikų domėjimasis knygomis labai priklauso nuo požiūrio į knygą šeimoje. 60% skaitančių vaikų pasakė, kad jau ankstyvoje vaikystėje jiems garsiai skaitė tėvai arba vyresnieji broliai ir seserys.

"Mokomi' negimę vaikai

     JAV 700 būsimų tėvų buvo mokomi bendrauti su dar negimusiais kūdikiais. Mokyti pradedama penktą nėštumo mėnesį du kartus po dvi minutes per dieną, lengvai beldžiant į motinos pilvą. Jei kūdikis “atsako” (juda), tėvas pakartotinai pabeldžia ir laukia atsakymo.

     Po šio eksperimento gimę vaikai pradėjo anksčiau kalbėti, mažiau verkė. Antai vieno eksperimento dalyvis dar negimusiam savo kūdikiui kartojo: “Aš tavo tėtė”. Mažylis atsakydavo kojytės judesiu. Kai tėvas pakartojo šią frazę jau gimusiam kūdikiui, vaikas atgręžė galvutę ir pažiūrėjo į jį. Jis nepaprastai greitai vystėsi, keturių mėnesių jau sakė: mama, tėte.

Apie žmogų skaičiais

     Ant žmogaus galvos yra apie 125 tūkstančiai plaukų. Kasdien iškrenta nuo 45 iki 60, o per visą gyvenimą iškrenta ir vėl užauga pusantro milijono plaukų.

     Vidutinio amžiaus vyras kiekvieną valandą praranda apie 600 tūkstančių odos dalelių, o per metus — 675 gramus. Iki 70 metų odos nuostoliai sudaro 48 kg — apie 70% žmogaus kūno svorio.

     Per savo gyvenimą žmogus suvalgo 40 tonų maisto, įkvepia 380 tūkstančių kubinių metrų oro. Kasmet žmogaus širdis išeikvoja tiek energijos, kad jos užtektų 900 kg krovinį pakelti į 14 m aukštį.

Milžinų klubas

     Drezdene veikia milžinų klubas. Aukščiausio šio klubo nario ūgis — 217 cm. Milžinams labai norisi kartu leisti laisvalaikį. Jų pasilinksminimuose gali lankytis ne žemesnės kaip 185 cm moterys ir ne žemesni kaip 195 cm vyrai.

Liūdna statistika

     Prancūzų žurnalo “Puen” duomenimis, savižudybių skaičiumi tarp Europos šalių pirmauja Danija: šimtui tūkstančių jos gyventojų tenka 26,8 savižudžių. Prancūzijoje — 22,1, Belgijoje — 21, Liuksemburge — 18,9, Vokietijoje — 16,9, Olandijoje — 10,9, Portugalijoje — 9,3, Italijoje — 7,9, Anglijoje — 7,8, Ispanijoje — 6,6, Graikijoje — 3,7.

Kas svarbiausia anglėms

     Londono moterų vienam trečdaliui katė ar šuo yra svarbiau nei darbas ar pinigai. Kas penkta iš jų atsakė, kad keturkojai draugai joms brangesni už vaikus. Kas dešimta moteris pirmenybę atidavė ne vyrui, o mylimam gyvūnui..    (Iš žurnalo "Šeima")