Spausdinti

JUOZAS VAIŠNYS, S. J.

POPIEŽIUS APIE FILMUS

      Šių metų rugsėjo mėn. 8 d. šv. Tėvas išleido encikliką “Miranda prorsus”, kurioje kalba apie filmus, radiją ir televiziją. Ypač daug dėmesio enciklikoje yra skiriama filmams.

      Filmų vaidmuo dabartiniame žmonijos gyvenime yra labai didelis. Kai kurie manė, kad, atsiradus televizijai, kino teatrai turės būti uždaryti, nes žmonėms bus daug patogiau žiūrėti filmų, ramiai ir patogiai sėdint savo kambaryje. Tačiau šitos nuomonės nepasitvirtino. Nors dabar yra maža šeimų, kurios neturėtų televizijos, bet kinų salės vis tiek yra pilnos žmonių. Mat, filmų gamintojai, nujautė minėtą pavojų, pradėjo tobulinti filmų gamybos techniką, nustebindami žiūrovus “CinemaScope” ir “Cinerama” didingais vaizdais.

      Popiežius ir kiti Bažnyčios vadovai labai gerai supranta filmų įtaką kiekvienam žmogui, o ypač jaunimui, todėl šiuo klausimu visados sielojosi ir tebesisieloja. Jeigu šių dienų psichologija tvirtina, kad žmogui galima bet ką įkalbėti žodžiu, tai dar lengviau jį patraukti prie gėrio arba prie blogio nuolat rodomu vaizdu. Todėl mums turėtų būti labai aišku, dėl ko dabar pasitaiko tiek daug jaunimo nusikaltimų, mes visiškai neturime stebėtis, kaip jaunuolis gali taip šaltakraujiškai nušauti savo draugą, tėvą ar motiną. Juk tokiais vaizdais jis nuolat maitina savo fantaziją kaubojiškuose ir kriminališkuose filmuose. Todėl ir filmų cenzoriai, mūsų nuomone,turėtų pirmoje vietoje drausti šios rūšies filmus.

      Popiežius kreipiasi į viso pasaulio vyskupus, kad jie nuolat budėtų ir kovotų prieš blogus filmus visais frontais: ragindami visuomenę nežiūrėti blogu filmų, primindami artistams, kad tokiuose filmuose nesutiktų vaidinti, įpareigodami filmų gamintojus visuomenę ir kinų sales aprūpinti aukštesnės vertės filmais.

THE STORY OF MANKIND

      Šis filmas, gal būt, ne vienam primins įdomią “kantičkų” giesmę “apie ginčą aniuolo su velniu”. Filme yra labai iškilmingai atvaizduotas žmonijos teismas. Žmoniją gina žmogaus dvasia, o puola ir kaltina piktoji dvasia. Yra išnagrinėjama visa žmonijos istorija, prisimenant svarbiausius įvykius ir asmenis. Žmogaus dvasia parodo žmonijos nuolatinį tobulėjimą, iškelia kultūrą, civilizaciją, nuostabiausius technikos išradimus. Bet piktoji dvasia tuos pačius argumentus nukreipia prieš žmoniją, aiškindama, kad visa civilizacija ir išradimai tarnauja tik žmonių dvasiniam ir fiziniam žudymui. Vis nuolat rodant įdomius ir kartais sukrečiančius istorijos vaizdus, prieinama ir prie paskutinių atominių išradimų, kuriais žmogaus dvasia stengiasi įrodyti žmonijos pažangą, bet piktoji dvasia labai lengvai šiuos argumentus nukreipia prieš žmoniją ir primena, kad šitie išradimai labai sparčiai artina visišką žmonijos žuvimą.

      Pagaliau išgirstamas aukščiausiojo teismo sprendimas: žmonija yra tiek pat gera, kaip ir bloga. Ar ji nuolat tobulės ir gyvens, ar turės netrukus žūti, priklauso nuo pačios žmonijos. Nurodoma, kad vienintelis kelias į išsigelbėjimą — grįžimas prie Biblijos, gyvenimas pagal Šv. Rašto mokslą. Piktoji dvasia kiekvieną žmonijos kūrinį su džiaugsmu ima į rankas ir juo įrodo žmonių blogumą, bet kai pamato šv. Raštą, net sudreba ir prašo, kad apie tai teisme nebūtų kalbama.

TERRI

      Žiūrovas yra priverstas stebėtis Walt Disney fotografų sumanumu ir patyrimu, nufotografuojant tokias nuostabias gamtos gyvenimo scenas. Sunku net įsivaizduoti, kiek reikia kantrybės laukiant, iki prieš aparato objektyvą atsivers intymaus gyvuliukų gyvenimo vaizdai.

      Filmas yra suktas Amerikoje, Wyoming ir Utah provincijų miškuose, turtinguose nuostabia augmenija ir labai įvairia gyvūnija, čia yra atvaizduotas voveraitės gyvenimas, kuris primena ir žmogaus gyvenimą, pilną sunkių kovų už būvį. Pagrindinė šio filmo žvaigždė, voveraitė, vardu Perri, dar jauna būdama, netenka tėvų. Ji pasijunta viena žiauriame gyvenime, kur iš visų pusių tyko pavojai jos gyvybei, ji turi nuolat slapstytis nuo kiaunių, lapių, laukinių kačių, erelių ir nuo kitų žvėriukų, kurie nuolat ją persekioja. Nors visos tos kovos yra žiaurios, bet gamtos mėgėjui bus labai įdomios.

Gana žiaurus gamtos gyvenimas yra sušvelninamas, parodant pavasario romantiką. Išaušus pavasariui, ir gyvulių instinktas sušvelnėja. Kiekvienas gyvūnėlis, nesvarbu koks jis bebūtu, panašiai kaip ir žmogus, ieško savo “gyvenimo draugės”.

LES GIRLS

      Labai lengvo pobūdžio muzikinis filmas. Panašių filmų Hollywoode yra pagaminta šimtai. Pagrindinės veikėjos yra trys antrojo šviesumo žvaigždės, kurios tačiau šiame filme sušvinta gana šviesiai, šios žvaigždės yra: Mitzi Gaynor, Kay Kendall ir Taina Elg. Ypač Kay Kendall pasižymi nemažu talentu įvairiose net ir gana skirtingose scenose. Bendrai, filmas yra eilinis, ir tas dvi valandas, kurias reikia išsėdėti kino salėje, būtų galima sunaudoti įdomiau ir naudingiau.