Dažai nuo nudegimo

    Japonų kosmetologai siūlo naują kremą, padedantį apsisaugoti nuo ultravioletinių spindulių, kurių perteklius gali sukelti odos vėžį. Šio kremo pagrindą sudaro pigmentas, gautas iš rugių ir arbūzų sėklų. Pigmentas sugeria ultravioletinius spindulius, sukeliančius nudegimą, ir šių spindulių energiją paverčia šiluma, kuri išsisklaido odoje. Pigmentą galima įterpti į mikroninio dydžio kapsules. Toks kremas nekenksmingas žmonėms, kenčiantiems nuo alergijos arba turintiems ypač jautrią odą.

Užteršta jūra prie Sicilijos

    Mes manome, kad Sicilijos krantus plauna Viduržemio jūra. Ekologai ir Žalieji sako, kad į Sicilijos salos krantus bangos plakasi kartu su polientileno pakietais nuo pieno, alaus ir kitų produktų. Vandens užterštumas pasiekė tokią kritinę ribą, kad valdžia nutarė uždrausti pardavinėti saloje maisto produktus ir viską, kur naudojamas polientilenas. Išimtis tik vaistams.

Nedygstančios bulvės

    Peru valstiečiai moka ilgai išlaikyti nedygstančias bulves. Mat, pildami bulves, jie įmaišo žolių, panašių į mūsiškes mėtas. Beje, pasirodė, kad be mėtų tinka ir kitos prieskoninės žolės: čiobrelis, cinamonas. Tyrimai parodė, kad prieskoninių žolių išskiriami aromatiniai aldehidai ir spiritas užmuša bulvių akučių ląsteles. Taip pat jie susilpnina grybelių dauginimąsi.

    Nuplovus ir nuskutus bulves, pranyksta prieskonių kvapas, o kulinarinės savybės nepakinta.

Ne mūryti, o klijuoti

    Olandijoje gaminami klijai statybinėms plytoms klijuoti. Tradicinio skiedinio sluoksnis tarp plytų turi būti apie centimetro storumo, o klijų sluoksnis — vos apie du milimetrus. Klijuotos plytos sukimba stipriau negu cementuojant. Esant tokiam tarpsluoksnio tvirtumui, sienos gali būti plonesnės, be to, ypač palengvėja mūrininkų darbas.