Katra lytis stipresnė?

     Visose pasiturinčiose šalyse moterys gyvena ilgiau negu vyrai. Vašingtono universiteto mokslininkas J. Nilas tikina, kad vyrai — visais amžiaus tarpsniais silpnesnė ir mažiau biologiškai atspari lytis.

     Skirtumas ryškėja jau nėštumo metu. Moters įsčiose 115-ai vyriškosios lyties gemalų tenka 100 moteriškos lyties, o kai ateina laikas gimdyti, tai pirmųjų sumažėja iki 105. Tarp išmestinukų ir gimusių negyvų kūdikių vyrauja vyriškoji lytis. Ankstyvoje vaikystėje berniukai dažnai miršta nuo ligų, o paaugliai — nuo nelaimingų atsitikimų. Sulaukus 30 metų, santykis pasidaro lygus. Be to, vyrų daugiau miršta nuo išorinių priežasčių (karų, nelaimingų atsitikimų) ir nuo genetinių susirgimų — širdies ligų ir plaučių vėžio. 65-erių metų sulaukia 84% moterų ir 70% vyrų. Hormonų poveikis analogiškas. Kaip žinome, moters lytinis hormonas estrogenas neretai padeda išvengti širdies ligų.

Alkoholis pavojingesnis moterims

     Trieste (Italija) ir Niujorke (JAV) mokslininkai neseniai išaiškino, kodėl moterims svaigalai pražūtingesni negu vyrams. Moterų skrandyje yra kur kas mažiau fermento, kuris skaido alkoholį ir neleidžia patekti į kraują. Todėl smarkiai geriančių moterų kepenys yra labiau pažeidžiamos negu vyrų ir netgi taurelė, išgerta nėščios moters, gali labai pakenkti kūdikio sveikatai.

     Skrandis — tai barjeras, saugantis, kad į žmogaus organizmą patektų mažiau alkoholio. Mokslininkai mano, kad jų tyrimai ne vieną moterį sulaikys nuo gėrimo. Daugelį metų gydytojai buvo tos nuomonės, kad kepenys skaido alkoholį. Manyta, kad išgėrus vienodą kiekį svaigalų, moters kraujyje jo randama daugiau negu vyrų. Dažna alkoholikų palydovė — cirozė — taip pat dažniau persekioja moteris. Iki šiol mėginta aiškinti, esą tai atsitinka dėl to, kad moters organizme yra daugiau riebalų ir mažiau vandens.

     Medikai teigia, kad alkoholis mažina skrandžio apsauginę reakciją ir net ją naikina. Jei moters išgertą taurelę degtinės suleistume į veną, būtų tas pats efektas.

Operuojamas negimęs kūdikis

     Kalifornijos universiteto profesoriaus H. Harisono vadovaujama grupė pirmąkart sėkmingai operavo plaučius dar negimusiam kūdikiui. Pirmiausia pacientas buvo išimtas iš motinos įsčių, o paskui vėl įsodintas.

     Operacijos metu šešių mėnesių embrionui buvo pašalinta diafragmos išvarža, kuri trukdė vystytis vienai plaučių pusei. Po trijų mėnesių gimė sveikas kūdikis.

     Dėl embrionų chirurginių operacijų kyla daug triukšmo. Kai kurie gydytojai mano, kad tai labai pavojinga motinos gyvybei, kiti — jog nemoralu kištis į natūralų gemalo vystymąsi.

Dėlės atkuria kraujotaką

     Amerikiečių chirurgų grupė pasitelkė į pagalbą dėles atkurti kraujotakai rankos pirštuose, kurie buvo nupjauti nelaimingo atsitikimo metu gamykloje, o paskui prisiūti.

     Nukentėjusysis operuotas 20 valandų, pirštai prisiūti, o tada ant jų uždėtos dėlės kraujotakai atkurti.

     Dėlių panaudojimas kraujotakai suaktyvinti seniai žinomas. Daugelis medikų mano, kad dėlės geriau atkuria kraujotaką negu visi žinomi vaistai. Dėlės gamina stipriai veikiantį antikoaguliantą hirudiną, kuris atlieka drenažinę funkciją, o seilėse yra anestezinės medžiagos.

Tatuiruotę naikina lazeris

     Daug žmonių nori atsikratyti jaunystėje išsitatuiruotų piešinių, užrašų ant rankų ir kitų kūno vietų. Tatuiruočių naikinimo operacijos ne tik skausmingos, bet ir palieka randus. JAV sėkmingai pradėta naikinti tatuiruotes lazeriu, kuris nesužeidžia odos.