KODĖL MOTERYS PLEPESNĖS UŽ VYRUS?

     Nuo seno moterys laikomos plepesnėmis už vyrus. Kodėl? Grupė Vakarų vokiečių ir anglų mokslininkų mano, kad “kalbos centras” moters smegenyse užima didesnį plotą negu vyrų. Be to, jų balso stygos tvirtesnės ir elastingesnės. Specialistai teigia, kad šis skirtumas atsiradęs ilgainiui, istoriniais laikais, kada moterys pasilikdavo namuose su savo vaikais ir turėdavo daug bendrauti, atsakinėdamos į begales klausimų.

JEIGU IŠNYKTŲ BITĖS...

     Specialistai teigia, kad jei išnyktų bitės, tai žūtų daugiau kaip 100 tūkstančių rūšių augalų, nes nebūtų kam juos apvaisinti.

IŠTVERMINGA JAPONĖ

     Dvidešimt aštuonerių metų japonė alpinistė Seikiči Kitamura 26 dienas išbuvo kalnų tarpeklyje. Kopdama į kalną, ji staiga neteko sąmonės. Kai atsipeikėjo, pasijuto esanti 300 metrų gylio tarpeklyje. Ji buvo smarkiai susižalojusi. Beveik mėnesį ji išgyveno tame tarpeklyje be jokio maisto, gėrė tik nedidelio upeliuko vandenį. Ją išgelbėjus ir mediciniškai patikrinus, pasirodė, kad toks ilgas badavimas ne per daug atsiliepė jos sveikatai.

KĄ VALGĖ SENOVĖS EGIPTIEČIAI

     Vokiečių žurnale “Altertum” rašoma, kad mokslininkams pasisekė gauti naujų žinių apie senovės egiptiečių mitybą. Jų maistas buvo daug įvairesnis, negu iki šiol manėme. Pagrindinis produktas buvo duona. Egiptiečių kalboje duona vadinta 58 skirtingais žodžiais, taigi jos būta įvairių rūšių. Dažnai valgyta virta ar kepta žuvis. Ji taip pat būdavo džiovinama bei sūdoma. Jau tada buvo delikatesu laikyti kai kurių rūšių ikrai. Maistas buvo įvairinamas žalumynais bei daržovėmis: salotomis, ridikėliais, agurkais, arbūzais. Mėsa buvo valgoma tik šventėmis. Ypatingas skanumynas — kepta žąsis. Beje, mėsą valgė tik aukštesnieji sluoksniai. Desertui — medus ir įvairiausių vaisių sirupas.

DARŽOVĖS - VAISTAS NUO VĖŽIO

     Kasdien valgantiems daržoves yra mažiau pavojaus susirgti vėžiu. Tokią išvadą padarė japonų onkologai (onkologija — mokslas apie navikų susidarymą ir gydymą). Prieš 20 metų 122 tūkstančiai vyresnių kaip 40 metų gyventojų buvo apklausti, kaip gyvena ir maitinasi. Pagal tai jie buvo suskirstyti Į 16 grupių. 1985 m. buvo patyrinėtas visų šių grupių mirtingumas. Iš 30 tūkstančių per tą laiką mirusių 8 tūkstančiai mirė nuo vėžio. Alkoholikų, rūkančiųjų ir mėsą valgančiųjų grupėse mirtingumas nuo vėžio buvo du kartus didesnis negu “dar-žovininkų” grupėje.

ILGIAUSIAS PASAULYJE KELIAS

     Pats ilgiausias pasaulyje autobusų kelias yra Australijoje — jis kerta visą žemyną nuo Perto iki Melburno. Šį 6500 km kelią autobusai nuvažiuoja per 62 valandas.

STIPENDIJA NERŪKANTIEMS

     “Jei švedų studentas mokosi Osle ar Kopenhagoje ir nori gauti stipendiją, jis privalo nerūkyti”— paskelbė stipendijas skiriantis fondas. Tai ne vienintelis tokio pobūdžio nutarimas. Suomijos aviacijos kompanija uždraudė rūkyti vidaus linijų lėktuvuose. Jos patirtį perėmė Norvegija. Skandinavijos šalių profsąjungų vadovai rengiasi svarstyti priemones rūkymui darbo vietose apriboti.

LIMONADAS IŠ JŪROS VANDENS

     Neseniai Prancūzijoje pradėtas pardavinėti nepaprastas limonadas. Jis saldžiai sūrus ir keistoko kvapo. Reklama sako, kad naujasis gėrimas turi gydomųjų savybių. Jo receptas laikomas paslaptimi. Tik žinoma, kad limonado sudėtyje yra 10% jūros vandens ir vandens augalų sulčių. Gėrimo išradėjas tvirtina, kad jo limonadas netrukus užkariaus visą pasaulį.

ALKOHOLIS IR TABAKAS

     Šveicarų narkologai, ištyrę 7341 devyniolikmetį jaunuolį, nustatė, kad kuo žemesnis išsimokslinimo lygis, tuo daugiau vartojama alkoholinių gėrimų ir tabako.

ESTIJOJE SAUGOMOS PELKĖS

     Estijoje paskelbta draustiniu daugiau kaip 1000 kvadratinių kilometrų klampių pelkių. Saugomosios pelkės yra pagrindinis gamtinis Estijos ežerų ir upių vandens palaikymo rezervas. Ten auga retų augalų, o švendrynuose peri daug retų rūšių vandens ir balų paukščių. Tame draustinyje saugomi natūralūs spanguolynai ir ¡veisiamos spanguolių plantacijos. Šiuo metu Estijos saugomų teritorijų plotas sudaro beveik dešimtadalį visos šalies ploto.

AFRIKOS BRAKONIERIAI

     Centrinės Afrikos Respublikos prezidentas Andrė Kolingba ėmėsi asmeniškai vadovauti kovai su brakonieriais. Malūnsparnį, kuriuo skrido prezidentas, brakonieriai apšaudė iš automatų. Tik po ilgesnio susišaudymo gamtosaugininkams pavyko suimti 24 nusikaltėlius ir konfiskuoti grobį — 220 dramblio ilčių. Vakarų šalyse vėl įsigalėjo dramblio kaulo dirbinių mada, kuri brangiai atsieina Afrikos gamtai. Vien per pastaruosius dešimt metų dėl barbariško brakonieriavimo Centrinėje Afrikos Respublikoje iš buvusių 80 tūkstančių dramblių liko tik 15 tūkstančių.

SPALVOS IR APETITAS

     Medicininiais tyrimais išaiškinta, kad spalvos turi reikšmės apetitui. Štai raudonos, oranžinės ir geltonos spalvos indai ir lėkštės žadina apetitą. Žydra ir žalia spalva jį slopina. O pačios neapetitiškiausios spalvos yra žalsva, blyški rožinė, tamsiai žalia, tamsiai pilka ir balta.