Daugiau kaip du tūkstančiai transplantacijų

     Švedijos spaudoje buvo paskelbta įdomi statistika apie įvairių žmogaus organų persodinimą nuo 1954 metų, kai Bostono prof. Juozas Murray pirmą kartą persodino inkstą. Paskui buvo pradėta įvairiose pasaulio šalyse persodinti ir kiti organai. Štai tų persodinimų statistika. Plaučių - 300, širdies - 10.000, plaučių ir širdies - 600, kepenų - 10.000, inkstų -150.000, kasos - 2.500, kaulų čiulpų - 30.000, žarnyno - 20.

     Didžiausi transplantacijos sunkumai - organų trūkumas, donorų stoka. Eksperimentuojama persodinti žmogui gyvulių organus. Jau yra ir džiuginančių duomenų. Taip pat ieškoma galimybių persodinti gyvūnų ląsteles žmogui. Vienoje Švedijos klinikoje ligoniui buvo persodintos kiaulės ląstelės, gaminančios insuliną. Jos gerai veikė beveik mėnesį, bet vėliau organizmas į svetimkūnį sureagavo.

Filtras išmetamoms automobilių dujoms

     Švedijos laikraštis “Svenska Dagbladet” praneša, kad garsi švedų firma “Volvo” sukūrė filtrą dyzelinių variklių išmetamoms dujoms filtruoti. Jis sulaiko 80% išmetamų kietųjų dalelių, 60% angliavandenilių ir 50% anglies dvideginio. Įrenginys, pavadintas miesto filtru, kone visiškai nukenksmina autobusų, sunkvežimių išmetamas dujas. Įrengus filtrą, gerokai sumažėja ir variklio triukšmas, nors jo galingumas išlieka nepakitęs ir kuro suvartojama tiek pat.

     Naujasis filtras patikimai vekia tol, kol mašina nuvažiuoja daugiau kaip 300 tūkstančių kilometrų. Pasiekus tokią ribą, vairuotojo kabinos prietaisų skydelyje užsižiebia lemputė, signalizuojanti, jog filtrai jau nebeefektyvūs. Tada iš filtro išimami užsiteršę elementai ir, prijungus 220 V įtampą, išvalomi. Beje, atliekant šią operaciją, kenksmingų medžiagų nebesusidaro.

Česnako pliusai ir minusai

     Daugiau kaip 200 specialistų iš 15 šalių buvo susirinkę Vašingtone, kur nagrinėjo gydomąsias česnako savybes. Jie vieningai pripažino šio augalo veiksmingumą saugant organizmą nuo įvairių ligų. Konferencijos dalyviai pabrėžė, kad tam tikromis dozėmis vartojamas česnakas mažina cholesterino kiekį kraujyje, mažina ir kraujospūdį, saugo nuo trombų susidarymo kraujagyslėse, nuo grybelinių ligų ir net gali stabdyti piktybinių navikų augimą.

     Bet kartu buvo pabrėžta ir perspėta, kad negalima česnaku piktnaudžiauti, jo per daug vartoti. Ypač jis nepageidautinas inkstuose,o kai kada gali jiems ir gerokai pakenkti.

     Taip pat, žinoma, prie česnako vartojimo minusų priklauso ir nemalonus, kai kuriems nepakeliamas jo kvapas.

(Mokslas ir gyvenimas, 1991, Nr. 2)