Kodėl sniegas baltas?

     Kiekviena snaigė yra ledo kristalas, o ledo kristalai yra bespalviai. Bet kiekvienas kristalas turi daug sienelių. Tos sienelės — tarsi maži veidrodžiai, kurie atspindi saulės šviesą. Kelios kiekvieno kristalo sienelės gali atspindėti šviesą tiesiai j mūsų akis, kaip ir tikri veidrodžiai. Sniego lauke gali būti milijardai kristalų ir trilijonai veidrodėlių. Visumos efektas — akinanti baltuma. Toks blizgesys gali pakenkti akims. Kai šviečia saulė, nuo sniego spindėjimo ypač gerai saugo tamsūs akiniai, kurie sulaiko ultravioletinius spindulius.

Nereikės stetoskopo

     “Įkvėpkite. Nekvėpuokite”. Taip sako gydytojai ir spaudžia prie krūtinės stetoskopą. Bet šio įrankio, išrasto dar XIX amžiuje, greitai bus galima atsisakyti.

     Škotijos Glasgo universiteto tyrinėtojai jau bando naują diagnostinę techniką, panaudojančią žmogaus mikrobangas arba šilumos spinduliavimą. Elektroninis įtaisas tyrinėja žmogaus kūną, o radijo antena perkelia stetoskopinį “piltuvėlį” į kitą vietą. Vietoje vamzdelių, įstatomų į gydytojo ausis, laidai perduoda kūno pakitimus, lygindami juos su normaliu kūno mikrobangų modeliu. Tuoj pat išaiškėja “karštosios vietos” — organai su padidėjusia temperatūra, o kūnas “nukreipia” papildomą kraujo kiekį į pažeistus audinius. O kompiuteris visa tai fiksuoja.

Mirtis graffiti!

     Graffiti ir kitokie nešvarumai “neprilips” prie sienos, jeigu ji bus padengta nauja apsaugine danga, neseniai išrasta Mičigano chemikų. Ja galima išpurkšti ar išdažyti daugelį paviršių. Džiūdamos šios medžiagos molekulės sukimba tarpusavyje ir su siena, suformuodamos permatomą bespalvę dangą. Jos neįmanoma sudrėkinti nei vandeniu, nei acetonu, nei metilo etilo ketonu. Ši danga tinka ir automobilių paviršiui, vinilo gaminiams ir kitiems kietiems paviršiams. Danga kol kas dar neužpatentuota ir neturi pavadinimo. Bet kai kompanijos pradės ją naudoti, bus paskelbtas karas piešiniams ant sienų — rašalas ar purškiamieji dažai galės būti nutrinti tiesiog drėgnu popieriumi.

Svarbiausios alergijos priežastys

     Šveicarų mikrobiologas K. Temeris tvirtina, kad žmonės kur kas mažiau susirgtų alerginėmis ligomis arba ir visai jų išvengtų, jei nemiegotų šiltuose ir minkštuose pataluose, atsisakytų kilimų ir minkštų baldų, nelaikytų šunų ir kačių. Alerginių ligų priežastis, mokslininkų nuomone, yra akiai nematomi parazitai, besislepiantys plunksnose, baldų apmušaluose, gyvūnų kailiuose.

Kiek svėrė dinozaurai?

     Helsinkio universiteto mokslininkas I. Hokanenas pamėgino apskaičiuoti, kiek svėrė pats didžiausias keturkojis gyvūnas, gyvenęs Žemėje priešistoriniais laikais. Išstudijavęs visus biomechaninius procesus, jis padarė išvadą, kad didžiausias dinozauro svoris galėjo būti apie šimtą tonų.

■ Prie Kryžių kalno trijų hektarų plote kuriamas “Vilčių parku” pavadintas ąžuolynas. Parką įsteigti pasiūlė Kryžių kalno tarybos valdyba su pirm. S. Šerkšniu. Kard. V. Sladkevičius atsakingu parko vadovu paskyrė Šv. Ignaco jėzuitų bažnyčios Šiauliuose rektorių kun. Stasį Kazėną, SJ. Vilčių parke sodinamais ąžuoliukais tėvai pagerbs savo vaikus, vaikai tėvus. Čia galės būti pagerbti ir šiaip asmenys. Centre pasodintas ąžuoliukas pop. Jonui Pauliui atminti.