Jonas Rimkūnas

     Yra įvairių priežasčių, kodėl jaunimas "nueina blogais keliais”, t.y. pradeda rūkyti, gerti ir vartoti narkotikus. Kadangi aš esu jaunas ir pasikalbu su vienmečiais draugais apie šias problemas, tai keliomis mintimis ir čia pasidalinsiu.

     Kartais vaikai (arba jaunuoliai) pradeda rūkyti, nes jų draugai rūko. Pasidaro labai sunku atsisakyti, kai draugai pasiūlo cigaretę. Jaunuoliui labai svarbu turėti draugų, priklausyti grupei, todėl jis ir nusileidžia. Bet iš tikrųjų, ar tie žmonės, kurie siūlo cigaretes, yra tikri draugai?

     Daug jaunų žmonių pradeda gerti alkoholį ir vartoti narkotikus, nes jie nori pabėgti iš tikrovės. Kartais jie nesugyvena su savo tėvais arba neturi draugų, yra labai vieniši. Jie yra savimi nepatenkinti: galvoja, kad yra neužtektiriai gabūs, gražūs arba populiarūs, o alkoholis ir narkotikai pataisys jų neigiamąsias būdo savybes.

     Kiti jaunuoliai vartoja narkotikus, nes narkotikai sukelia linksmumo, malonumo jausmus. Atrodo, kad visos problemos išnyksta. Jie negalvoja apie narkotikų pavojingumą sveikatai, jie tik nori, kad būtų visuomet smagu ir linksma.

     Aš manau, kad daugiausia jaunų žmonių geria grupėje su kitais jaunais žmonėmis. Jie jaučiasi labai suaugę ir gudrūs, kai gali gerti (kaip mato darant tėvus ar kitus suaugusius). Žinoma, vienas kitas išgėrimas nėra jau taip blogas, bet dažnai jaunuolis nežino, kada sustoti, ir tuomet atsiranda problemos, kurių didžiausia būna tada, kai girtas jaunuolis bando vairuoti automobilį.