Adomas Didžbalis

     Žmogui reikia draugų. Su geru draugu gali pasikalbėti, pasitarti, sužinoti naujienų, gauti patarimų ir pagalbos. Vienišam žmogui būtų labai liūdna gyventi. Bet ne su visais žmonėmis gali susidraugauti. Ne visi turi tokias būdo savybes, kurios ugdo draugystę.

     Draugystės ugdymo savybių yra daug. Mano nuomone, daug prisideda ir žmogaus — būsimo draugo — išvaizda. Draugiškas žmogus turi nuolatinę šypseną, linksmą veidą. Jis elgiasi draugiškai ir rūpinasi tavimi. Jam įdomu girdėti, kaip tau sekasi. Jis taip pat neslepia savo minčių — yra su tavimi atviras. Jis visuomet stengiasi pasidalinti savo mintimis ir savo įspūdžiais.

     Dažniausiai gerus draugus susirandame mokykloje. Su jais turime daug bendrų reikalų, užsiėmimų ir tuo pačiu nuomonių. Jeigu užsiimame tuo pačiu sportu, tai irgi turime daug bendrų interesų. Sportas išugdo stiprius draugystės ryšius, nes turime bendrą tikslą — gerai sportuoti ir laimėti.

     Subrendęs jaunuolio elgesys draugystę ugdo. Žmogus, kuris yra apie save geros nuomonės, pasitiki savo sugebėjimais, bus geras draugas. Jis stengsis draugams būti toks, kokio elgesio tikisi ir nori patirti iš draugų.

     Geras draugas nemeluos, nedarys tau bloga ir neapgaudinės tavęs. Juo visuomet gali pasitikėti. Jis tau ne tik padės bėdoje, bet pats niekuomet tavęs į bėdą neįves. Gera ir tvirta draugystė, atrasta jaunose dienose, kartais išlieka visą gyvenimą.

     Kokios savybės draugystę žlugdo arba visai nužudo? Dažniausiai tai yra visiems žmonėms neigiamas elgesys: melas, nedraugiškumas, negeras elgimasis, skirtingos nuomonės, užsispyrimas.

     Bet yra ir kitokių priežasčių. Yra žmonių, kurie nepasitiki kitais žmonėmis. Jie bijosi kitų žmonių artumos ir draugysčių. Su tokiais žmonėmis draugystė nesiriša. Labai ankstyvame amžiuje mes pastebime, kad pasaulyje yra visokių žmonių: turtingų ir vargšų, gražių ir negražių, protingų ir neišmanėlių. Kaip daug skirtumų yra tarp žmonių apskritai, taip daug priežasčių, kurios žlugdo draugystę.

     Išvada: panašios ir geros būdo savybės ugdo draugystę tarp žmonių, o skirtingos ir neigiamos būdo savybės — žlugdo.

     Draugystę geriausiai gali išlaikyti tokie žmonės, kurie vadovaujasi ir tiki šiuo pasakymu: "Daryk kitiems, kaip tu nori, kad kiti tau darytų”, arba — "Elkis su kitais taip, kaip nori, kad kiti su tavimi elgtųsi”.