Karvutės    J. Pautienius

      Šis numeris yra iliustruotas dail. Juozo Pautieniaus kūriniais. J. Pautienius neseniai laimėjo populiarumo premiją amerikiečiu parodoje, suruoštoje Illinois universitete. Dailininkas gimė 1900 m. Marijampolės apskrityje. Besikuriant Nepriklausomai Lietuvai, jis stoja į savanoriu eiles. Grįžęs iš kariuomenės, įstojo į Švietimo Ministerijos Paišybos Kursus Kaune. Tuo pat metu jis lankė ir privačią dail. A. Varno tapybos studiją. Baigęs Meno Mokyklą, Pautienius nuėjo į pedagogini darbą. Mokytojavo Marijampolėje.

      Jau nuo mažens J. Pautienius turėjo palinkimą piešti. Jam baigus Meno Mokyklą, taip susidėjo aplinkybės, kad negalėjo aktyviai dalyvauti meno gyvenime. Ateinant į Lietuvą bolševikams, Pautienius su šeima pabėgo i Vokietiją, kur jam teko daugiau susipažinti su garsiu menininku kūriniais. Čia atgijo ilgokai miegojusi menininko siela, ir Pautienius pradėjo tapyti. Bet jis pamatė, kad teptukas nėra jam paklusnus, todėl meta jį į šalį ir pradeda tapyti paprastu peiliu. Vėliau, kai žmonai prireikė to peilio, dailininkas buvo priverstas ji pakeisti “špachteliu”. Čia ir prasidėjo Pautieniui labai charakteringa “špachtelinė” tapyba, labai panaši į mozaiką.

      Vokietijoje ir Amerikoje (1949 m. atvyko į Čikagą) dail. Pautienius dalyvavo keliose parodose, kuriose buvo labai palankiai įvertintas. Šiuo metu dailininkas ne tik kuria, bet ir uoliai dalyvauja visuomeninėje veikloje.