(Tokia tema buvo pasiūlyta jaunimui praėjusių metų "Laiškų lietuviams” konkurse. Čia dedame dviejų šešiolikmečių iš Los Angeles lituanistinės mokyklos pasisakymus. Red.).

     Visi kada nors turime išsirinkti profesiją ar pašaukimą. Yra įvairių profesijų ir pašaukimų. Vieni pasirenka būti daktarais, kiti inžinieriais, o dar kiti jaučia pašaukimą į kunigystę. Bet į ką reikėtų kreipti dėmesį, renkantis profesiją ar pašaukimą?

     Pirmiausia reikia pasižiūrėti į savo talentus. Gal moki gražiai dainuoti? Gal visi giria tavo piešinius? Ar esi patenkintas savo rašymu? Gal moki dirbti ir sugyventi su vaikais? Gal sugebi žmones įtikinti? Visi turi kokių nors talentų, tik juos reikia atrasti, išvystyti ir pasinaudoti, renkantis profesiją.

     Reikia rinktis tokią profesiją, kuri suteiktų malonumo ir pasitenkinimo. Jei nori būti mokytojas, turi mėgti vaikus ir norėti jiems padėti. Jei tau patinka užsiiminėti visokiais chemikalais — būk chemikas. Jei tave patenkina rašymas, pasirink tokią profesiją, kur reikia rašyti. Jei tau patinka keliauti, būk lėktuvo pilotas arba palydovė (stewardess). Prieš renkantis profesiją ar pašaukimą, reikia gerai pagalvoti, kas tau patinka, kas traukia. Pagalvok, kaip viena ar kita profesija tau padės prisidėti prie visuomenės padėties pagerinimo. Kiek galėsi būti žmonijai naudingas, dirbdamas vieną ar kitą darbą.

     Renkantis profesiją, reikia pagalvoti ir apie materialinius dalykus — apie pinigus. Ar savo pasirinktoje profesijoje galėsi pats išsilaikyti ir išlaikyti savo šeimą? Jei ne, tai verčiau tą mėgstamą sritį pasilaikyk savo antraeiliu užsiėmimu (hobby), o pasirink kitą profesiją, kuri duos daugiau materialinės naudos.

     Taip pat reikia pagalvoti, kiek laiko ta profesija užims. Jeigu nori turėti šeimą, tai bus sunku būti lėktuvo pilotu ar kuo nors, kur reikia daug keliauti ir ilgai nebūti namie. Reikia pagalvoti, kiek atostogų kasmet norėtum. Ar savo pasirinktoje profesijoje galėsi turėti tiek atostogų?

     Labai svarbu gerai apgalvoti, ar toje profesijoje yra galimybių gauti darbo. Gal jau ta profesija perkrauta darbininkų. Tad, renkantis profesiją, reikia labai gerai viską apgalvoti ir apsvarstyti iš visų pusių, kad nereikėtų gailėtis, kai jau bus per vėlu ją

Gailė Radvenytė

     Renkantis profesiją ar pašaukimą, reikia daugelį dalykų gerai apgalvoti. Pagalvok, kas tau mokykloje geriausiai patinka, kas labiausiai sekasi? Kuo tu domiesi, ką mėgsti? Jei tau labai gerai sekasi matematika, tai gali galvoti apie inžineriją, ruoštis kokiam darbui su kompiuteriais. O gal tu gerai rašai temas, gal tau patinka gramatika? Jei taip, tai pagalvok apie rašymą, apie redaktoriavimą, apie žurnalistiką.

     Labai svarbu pažiūrėti, kaip aš praleidžiu savo laisvalaikį — kuo ypatingai domiuosi, kuo užsiimu, kas mane labiausiai domina. Jeigu aš laisvalaikiu mėgstu rašyti laiškus ir eilėraščius, jeigu vedu dienoraštį, tai gal turėčiau rinktis tokią profesiją, kur reikia rašyti.

     Jeigu man patinka spręsti galvosūkius, tai reikėtų pagalvoti apie inžineriją ar kitą sritį, kur reikalinga matematika. O jeigu man įdomu skaityti pasakas ir straipsnius apie keliones, apie tolimus kraštus, tai gal pasirinkti tokią profesiją, kur reikės daug keliauti.

     Jeigu man yra malonu padėti žmonėms, palengvinti jų vargus ir kančias, tai man tiktų gydytojo profesija.

     Profesijų yra labai daug ir labai įvairių. Svarbu pasirinkti tokią profesiją ar tokį pašaukimą, kur galėsi rasti ir sau pasitenkinimą, ir kitiems būti naudingas.

Dalia Venckutė