KEFYRAS SKATINA ALKOHOLIZMĄ

     Kefyras — dietinis produktas. Puslitris kefyro duoda žmogui dešimtadalį paros energijos, trečdalį reikalingų baltymų. O dar vitaminai, mineralai! Tačiau retas suvokia, kad kefyras — silpnas alkoholinis gėrimas. Suaugusiam jis visiškai nekenkia, bet kūdikiams... Mat net ir nedidelės iki 1% etanolio dozės, esančios kefyre, gali suaktyvinti polinkį į alkoholizmą. Verta prisiminti, kad patekęs į virškinimo traktą kefyras, per keturias valandas rūgdamas, dar daugiau prisigamina etanolio.

     Taigi bendras alkoholio kiekis kefyre gali būti iki 2%. Į šią svarbią aplinkybę neatkreipia dėmesio specialistai, skiriantys kefyrą nėščioms moterims, motinoms ir kūdikiams. Kai iki gimdymo moteris kasdien išgeria po pusę litro kefyro, ji gauna nuo pusės iki vieno gramo etanolio. Nemaža jo dalis pro placentą tiesiog patenka į dar neapsaugotas vaisiaus smegenis. Panašiai alkoholio gali gauti ir krūtimi maitinami kūdikiai, jeigu motina geria kefyrą.

     Užprogramavimo alkoholizmui laikas vaikams kur kas trumpesnis negu suaugusiems. Antai vyrams jis 2-5 metai, moterims 1-2 metai, o kūdikiams - nuo ketvirčio iki pusės metų.

     Galimas dalykas, kad Lietuvoje, kur gana daug geriama kefyro, ir priviso per tuos 50 metų tiek alkoholikų. Daugelis Amerikos ir Vakarų Europos šalių jau seniai ryžtingai atsisakė kefyro. Vietoj jo gaminamas bealkoholinis jogurtas. Tiesa, kai kuriose Europos šalyse gaminamas ir kefyras, bet ten jis daromas kitaip — nededama mielių, t.y. jis nealkoholinis.

PRANCŪZIJOJE MAŽIAU SERGANČIŲ ŠIRDIES-KRAUJAGYSLIŲ LIGOMIS

     Prancūzijoje nuo širdies-kraujagyslių sistemos ligų žmonių miršta mažiau nei to paties amžiaus Anglijos gyventojų, nors prancūzai mėgsta pavalgyti. Tai prieštarauja visoms mitybos specialistų rekomendacijoms.

     Prancūzų mirštamumas nuo širdies-kraujagyslių sistemos ligų tesudaro trečdalį anglų ir ketvirtadalį škotų mirštamumo nuo šių ligų, o nuo širdies vainikinių kraujagyslių ligų prancūzų miršta penkiskart mažiau negu anglų ir šešis kartus mažiau negu škotų.

     Tai ašikinama įvairiai. Gal gelbsti prancūzų mėgstamas vynuogių vynas, didinantis “gerojo” cholesterino kiekį? Gal gausiai vartojami svogūnai ir česnakai, mažinantys kraujo krešumą? O greičiausiai tai prancūzų įprotis kasdien pirktis šviežių daržovių. Tai padeda organizmui sukaupti vitaminų ir apsivalyti nuo kenksmingų laisvųjų radikalų. Taip rašo “Le Figaro”.

KAS VALDO PAUKŠČIŲ BŪRĮ

     Gamtininkai seniai pastebėjo, kad didžiuliai paukščių būriai skrisdami sugeba staiga pakeisti kryptį. Tačiau kaip tai vyksta — iki šiol mįslė. Gal egzistuoja elektromagnetiniai ryšiai (kaip žuvų būriuose) arba kažkoks ekstrasensorinis impulsas. Neseniai amerikiečių tyrinėtojai kruopščiai išanalizavo juostelę, kurioje specialiu filmavimu užfiksuotas tilvikų būrio skrydis. Daroma išvada, kad skridimo kryptį keisti pradeda vienas būrio paukštis. Ir manevras akimirsniu paplinta po visą būrį. Be to, paaiškėjo, kad paukščių, esančių būryje, reakcija yra triskart greitesnė negu pavienių. Galimas dalykas, jog paukščiai iš anksto nujaučia posūkio pradžią ir atitinkamai pasiruošia.

KODĖL MOTERYS GREIČIAU PASIGERIA?

     Kodėl moterims alkoholis pavojingesnis nei vyrams? Šį klausimą nagrinėję amerikiečių medikai paskelbė savo tyrinėjimų išvadas. Pasirodo, kad tai priklauso nuo moterų skrandžio fiziologinių ypatybių: jis gerokai mažiau gamina apsauginių fermentų, vadinamųjų alkoholio dehidrogenazių, kurios neutralizuoja alkoholio poveikį. Atlikus daugybę eksperimentų, nustatyta, kad vienodai išgėrus svaigalų, moterų kraujyje alkoholio būna trečdaliu daugiau nei vyrų.

GIMIMAI LĖKTUVE

     Prancūzų oro linijos “Air France” lėktuve 7000 m aukštyje gimė mergaitė. Laikraščiai pranešė šią žinią ir paskelbė, kad mažoji prancūziuke iki pat savo gyvenimo pabaigos galės nemokamai skraidyti šios kompanijos lėktuvais. Tačiau kompanijos vadovai tai paneigė, tardami, kad gimusioji galės nemokamai skraidyti tik tam tikrą skridimų skaičių. Nes jeigu būtų suteikta tokia galimybė iki gyvenimo pabaigos, tai lėktuvai greitai taptų gimdymo namais. Bet statistika liudija, kad gimdymai lėktuve nėra dažni. Prancūzijoje tai atsitinka maždaug kartą per trejus metus.

ELEKTRINĖ DIRBTINĖ ŠIRDIS

     Mokslininkai yra pasišovę sukurti dirbtinę širdį, varomą elektra. Pacientai su tokia širdimi galės vaikščioti, mankštintis ir dirbti. Elektrinė širdis bus krūtinės ląstos viduryje. Ji bus kumščio didumo ir svers 4,5 kg. Ji bus maitinama keičiamomis baterijomis, tvirtinamomis ant juosmens. Išorinį elektros šaltinį bus galima atjungti 45 minutes, tuomet veiks elektrinėje širdyje esanti baterija. Tokia širdis galės veikti be pertraukos penkerius metus.

KAMBARINĖ ROŽĖ

     Daugelis gėlių mėgėjų norėtų turėti kambaryje rožių krūmą. Tačiau kambaryje pasodintos rožės ilgai neišsilaiko — išdžiūva. “Naminę” rožę ėmė kurti Prancūzijos selekcininkai. Ir jiems tai pavyko. Tai smulkutėlis krūmelis, žmogaus kumščio dydžio, aplipęs mažais žiedeliais. Kambarinė rožė žydi nuo pavasario iki vėlyvo rudens.

SAVO KRAUJO BANKAS

     Singapūre atidarytas pirmasis Azijoje kraujo bankas, kur donarai yra ir potencialūs recipientai: žmonės tenai atiduoda kraują tam, kad galėtų, reikalui esant, patys juo pasinaudoti. Pasak to banko direktoriaus, pacientas, kuriam įpilama jo paties kraujo, jaučiasi daug saugesnis. Dabar, taip plintant AIDS ligai, neatrodo per brangu už kraujo laikymą mokėti pirmus metus 150 dol., o paskui 250 dol. per toliau einančius metus. Direktorius tikisi klientų nepristigsiąs.

TIKRAI TIK VIENKARTINIAI ŠVIRKŠTAI

     Argentinos specialistai išrado naują, tobulesnį vienkartinio švirkšto modelį. Iki šiol buvo manoma, kad esantys vienkartiniai švirkštai gali visiškai apsaugoti nuo užsikrėtimo. Bet dėl įvairių žmonių, taip pat ir medikų, apsileidimo jie kartais naudojami antrąsyk. Argentinietiškasis modelis tobulesnis tuo, kad po injekcijos švirkšto stūmoklis iškart suyra, tad belieka jį tik išmesti. Naujasis modelis bus perduotas Pasaulinei sveikatos apsaugos organizacijai, taip pat ir vietiniams bei užsienio medicinos priemonių gamintojams. (Mokslas ir gyvenimas)