Jūratė Jankauskaitė

     Iš tikrųjų, kodėl jaunimas daro dalykus, kurie jiems yra kenksmingi? Aš manau, kad dažniausiai viskas prasideda su draugais. ..

     Draugai, patys įpratę rūkyti, pasiūlo cigarečių ir kitiems. Toks nekaltas "pabandymas” kartais tęsiasi gana ilgai. Jaunuolis netiki, kad jis įpras rūkyti ir negalės nustoti. Tai atsitinka tik kažkokiems neišmanėliams, o jis yra labai stiprus ir gudrus — gali mesti cigaretes, kada tik panorės. Jaunuolis rūko tik todėl, kad nenori atsilikti nuo draugų, kurie taip pat rūko.

     Pasitaiko, bet labai nedaug, atvejų, kai tėvai leidžia jaunuoliams rūkyti. Jie patys rūko, tai visai natūralu, kad vaikai taip pat įpranta rūkyti. O kartais rūkymas prasideda iš nuobodumo ir neturėjimo, ką veikti.

     Panašiai yra ir su gėrimu. Noras išgerti kai kam kyla iš neturėjimo gero užsiėmimo, iš nuobodumo. Yra jaunuolių, kurie, pakviesti į svečius, pirmiausia pasiklausia, ar bus gėrimų. Jeigu atsakymas teigiamas, tai jaunuolis pasiryžta eiti į balių, o jeigu negaus išgerti — tai ir eiti neverta.

     Narkotikai — tai įprastinė šių dienų jaunuolių problema. Jaunimas tiki, kad narkotikai jiems padės užmiršti visas bėdas ir problemas. Gal tai ir teisybė, nes, apsvaigęs nuo narkotikų, jaunuolis nejaučia jokių problemų, bet — argi taip "užmiršinėsi” visą gyvenimą?

     Narkotikų vartojimo labai sunku atsikratyti, nes jaunuolis įpranta ir negali be jų gyventi. Jis nori vis daugiau ir daugiau. Nuo narkotikų žmogus pasidaro nesavas, pasikeičia jo charakteris, pasidaro nervingas ir bijo grįžti į tikrą gyvenimą. Tiesa, kad jaunuoliai nelabai galvoja, kas bus rytoj, jiems svarbi tik ši diena, šis momentas, dabartis. Turbūt sunku ir galvoti, kai esi apsvaigęs nuo narkotikų. Galvoti reikia tada, kai protas dar veikia ir jaunuolis nėra pradėjęs gerti, rūkyti arba vartoti narkotikus.