KAS SVARBIAUSIA ŽMOGUI?

     Japonų visuomeninės nuomonės tyrimo institutas išplatino anketą, kurioje buvo klausiama: “Jeigu namuose jums reikėtų atsisakyti visų buitinių prietaisų, išskyrus vieną, ką pasiliktumėte?” Anketa buvo skirta vyrams ir moterims, vyresniems nei 15 metų. Rezultatai nustebino specialistus. Pasirodė, kad daugumai reikšmingiausia buityje informacija , ir pramoginiai renginiai. 37% nurodė, kad pasiliktų televizorių, 20% — laikraštį. Tik toliau sąraše buvo minima telefonas, elektros prietaisai, automobilis.

ROBOTAS — ŠLAVĖJAS

     Japonų bendrovė Toshiba pagamino naują robotą — valytoją, pramindama jį automatiniu šlavėju. Dabar jis naudojamas Kasumigaseki pastatuose Tokyo mieste. Pagrindinis jo tikslas — palaikyti švarą koridoriuose, kuriuos jis išvalo, važiuodamas nuo vieno koridoriaus galo iki kito. Po kelių kartų grindys blizgėte blizga.

     Lazerio jutikliai jį vairuoja koridoriais, o ultragarsiniai jutikliai pasako, ar žmonės eina jo priekyje ar ne. Jei priekyje yra žmogus, tai “šlavėjas” pasitraukia, o jei žmogus yra jau taip arti, kad nebėra laiko pasitraukti, tai robotas sustoja ir laukia, kol žmogus praeis. Keliui pasidarius laisvam, jis vėl tęsia savo darbą toliau.

     Todėl nenusigąskite, jei kuriame nors viešbutyje ar motelyje pamatysite tokį “šlavėją”. Jis yra mandagus — jūsų neužgaus. Kas žino, gal ateityje tokie robotai pakeis lovų paklodes, pataisys lovas, išvalys kambarius. . .

KAMUOLIO GREITIS

     Pasaulinės spaudos duomenimis, rekordinį greitį pasiekia golfo kamuoliukas — iki 500 km per valandą. Specialiais matavimų prietaisais buvo užfiksuotas didžiausias futbolo kamuolio greitis — 127 km per valandą. Tokiu greičiu skriedamas kamuolys Įveikia 11 m atstumą per 0,3 sekundės. Rekordinis teniso kamuoliuko greitis — 247 km per valandą.

KAI BAUDOS NEPADEDA

     Pagrindinė autoavarijų priežastis JAV greitkeliuose — greičio viršijimas ir alkoholis. Bandymas auklėti nedrausmingus vairuotojus baudomis nedavė laukiamo rezultato. Policija kreipėsi patarimo į gydytojus psichiatrus ir psichologus. Jų tyrimai parodė, kad kur kas veiksmingesnės gali būti psichologinio poveikio priemonės. Buvo padarytas bandymas: eismo taisyklių pažeidėjus, sukėlusius pavojingas avarijas, pasiuntė savaitę padirbėti sanitarais ligoninėse, į kurias atveža nukentėjusius auto avarijose. Po tokios nuobaudos vairuotojai ne tik patys nepažeidžia taisyklių, bet ir kitus drausmina.

SENIAUSI ŽEMĖS DIRBIMO ĮRODYMAI

     Elektrostatiniu greitintuvu su Van de Grafo generatoriumi ištyrus moliūgo sėklas, rastas iškastinėje indėnų stovykloje Saint Louis rajone, paaiškėjo, kad Šiaurės Amerikos indėnai dirbo žemę jau prieš septynis tūkstančius metų, t.y. pustrečio tūkstančio metų anksčiau negu buvo manoma.

MĖNULIO KULTUI PAKENKĖ ASTRONAUTAI

     Tūkstančiai kinų kilmės tailandiečių atsimetė nuo Mėnulio kulto ceremonijos. Išeiviai iš Kinijos Tailande kasmet švęsdavo dešimtojo mėnulio metų mėnesio pilnaties naktį. Ant Mėnulio dievo altoriaus buvo nešamos aukos: saldumynai, keptos kiaulių galvos, deginami smilkalai. Tačiau 1985 m., kaip pranešė Bangkoke leidžiamas laikraštis “Tai rat”, maldininkų tebuvo perpus mažiau. Kodėl? Daugumos tikinčiųjų nuomone, Mėnulis prarado šventumą, kai į jį įkėlė koją žmogus.