PATINKA KALBOS SKYRIUS

Mielasis Redaktoriau,

     Noriu pasveikinti ir padėkoti už kalbos skyriaus įvedimą. Šis skyrius — “Gimtasis žodis” tikrai yra visiems labai naudingas, bet ypač mokytojams, rašytojams, korespondentams. Pirmiau turėjome “Gimtąją Kalbą”, bet ji jau seniai sustojo ėjusi. Man jos buvo labai gaila, bet dabar jau tas gailestis sumažėjo, nes šis kalbos skyrius “Laiškuose Lietuviams”, bent man asmeniškai, yra dar naudingesnis, negu buvusioji “Gimtoji Kalba”. Mat, ten dažnai būdavo ilgokų mokslinių, kartais tik filologams įdomių straipsnių, o jūs ribojatės tik trumpais, aiškiais ir labai konkrečiais kalbos patarimais bei perspėjimais. Šį skyrių perskaičiau dar tik dviejuose numeriuose, bet jau tiek daug išmokau! Tos klaidos, apie kurias jūs rašote, dažnai pasitaikydavo mano rašiniuose, aš jų, žinoma, netaisydavau nė savo mokinių sąsiuviniuose. Dabar jaučiuosi tiek daug pažengusi, tiek daug išmokusi.

     Pirmiau “Laiškus Lietuviams”, kaip ir kitus žurnalus bei laikraščius, perskaičiusi išmesdavau, bet dabar vien dėl šio kalbos skyriaus “Laiškų Lietuviams” neišmesiu, bet krausiu į lentyną ir saugosiu. Tai bus mano geriausias kalbos patarėjas ir mokytojas. Stengsiuosi ir savo mokiniams perduoti šias žinias.

     Dar kartą labai labai dėkoju!

Mokytoja

DĖL KO NERAŠOTE?

     “Laiškuose Lietuviams” man daug kas patinka, bet daug ko juose ir pasigendu. Kartais praleidžiate labai aktualius klausimus. Prieš kiek laiko teko angliškoje spaudoje skaityti apie labai įdomų ir juokingą dalyką, kai Vatikanas neįsileido Vokietijos valdžios paskirtos ambasados patarėjos dr. Elizabeth Mueller. Jau ji buvo ir butą Romoje pasisamdžiusi, bet štai staiga gauna iš Vatikano pranešimą, kad jos negalima ten įsileisti. Priežastis? Mat, ji netekėjusi, tad buvo bijomasi, kad gali pasunkėti ir susikomplikuoti jos socialiniai kontaktai su Vatikano pareigūnais. Vadinas, buvo bijomasi, kad ši 45 m. amžiaus moteris neišvestų iš kelio senukų kardinolų ar monsinjorų. Argi tai ne juokinga? Buvau tikras, kad ką nors apie tai rasiu ir “Laiškuose Lietuviams”.

Dėl ko nerašėte?    

Skaitytojas

     Būtume rašę, bet nežinojome, į kurį skyrių tai dėti, nes, kaip matote, šiais metais jau nėra skyriaus "Šypsantis".

Red.

MOTERŲ DISKRIMINACIJA

     Skaičiau, kad Vatikano oficioze “L’Os-servatore Romano” buvęs straipsnis, dėl ko moterys negalinčios būti kunigais. Ten kažkoks Divo Barsotti aiškinęs, kad priežastis esanti labai paprasta: visi Kristaus apaštalai buvę vyrai, tad ir dabar tik vyrai gali būti kunigais. Šį argumentą, mano manymu, labai puikiai sugriovusi dr. Gertrud Heinzelmann, šveicarų advokatė ir kovotoja už moterų teises. Ji priminė, kad visi Kristaus apaštalai buvo žydai, tad, einant ta pačia logika, dabar kunigais galėtų būti tik žydai.

     Manau, kad Kristus, liepdamas apaštalams krikštyti ir mokyti visas tautas, neišskyrė nė moterų — ir joms šis įsakymas galioja. Juk, reikalui esant, krikštyti gali ir moterys, tad dėl ko jos negali atlikti kitų kunigiškų veiksmų, dėl ko jos negali skelbti bažnyčioje Dievo žodžio? Dėl ko jūs, kunigai ir kiti hierarchijos atstovai, jas diskriminuojate? Ką į tai atsakytumėte jūs, “Laiškų Lietuviams” redaktoriai?

Nepatenkinta moteris

Gerbiamoji Ponia,

     Jeigu tai nuo mūsų redakcijos priklausytų, tai Jūs jau seniai būtumėte savo jautriais pamokslais graudinusi žmonių mases.    Red.

NEŽINO, KO NORI

     Jau ir “Laiškuose Lietuviams” buvo pirmiau rašyta, ir kituose laikraščiuose nuolat keliamas kunigų celibato klausimas. Kiek man teko pastebėti, vedusieji vyrai šio klausimo visai nekelia, jį kelia tik moterys ir kai kurie kunigai. Man atrodo, kad tie kunigėliai nežino, ko jie nori. Manau, kad atsirastų nemaža vedusių vyrų, kurie jiems mielu noru perleistų savo žmonas ir dar primokėtų.

Vedęs vyras