•    “Europos vyskupų bendra atsakomybė Europos kontinento evangelizacijoje”. Tokia tema buvo parinkta spalio 4-8 d. įvykstančiam Europos vyskupų delegatų simpoziumui Romoje. Dalyvių — apie 80.

•    Jugoslavijoje, Zagrebe, pavasarį įvyko eucharistinis vaikų kongresas, kuriame dalyvavo daugiau negu 1500 vaikų, pradžios mokyklos mokinių, kurie lankė katalikų tikybos pamokas savo parapijose.

•    Naujasis Vokietijos kancleris Helmut Kohl yra krikščionių demokratų vadovaujantis veikėjas, kilęs iš Palatino provincijos.

•    Popiežius Jonas Paulius II savo šešioliktuoju kraštu, kurį nusprendė aplankyti, pasirinko Ispaniją, skirdamas tam dienas nuo spalio 31 iki lapkričio 9. Tai siejama su 400 m. sukaktimi nuo šv. Teresės Avilietės mirties.

•    Gvinėjos-Bissau respublikos, Vakarų Afrikoje, prie Atlanto, ministeris pirmininkas Joao Bernardo Vieira, marksistas, pareiškė popiežiui Jonui Pauliui II padėką už misininkų darbą jų krašte ir paprašė atsiųsti jų didesnį skaičių.

•    Sveikatingumo sekretorius Joseph A. Califano skelbia, kad alkoholizmas yra viena iš JAV sveikatingumo problemų. Alkoholizmas smarkiai vejasi širdies ligas, vėžį ir kvėpavimo takų ligas kaip viena gausiausių JAV piliečių nesveikatingumo formų.

•    Filipinų vyriausybė išleido potvarkį pagal kurį 100.000 valstybinių mokyklų mokytojų skatinami atlikti rekolekcijas, už kurias bus užmokėta iš iždo.

•    JAV-se, Hendersvilėje, įšventintas dar vienas vedęs, buvęs episkopalų dvasininkas, kunigu.

•    Naują palaimintąją popiežius Jonas Paulius II paskelbė, būdamas Sevilijoje, Ispanijoje. Tai sesuo Angela nuo Kryžiaus, batsiuvio mokinė, kuri įsteigė vienuolyną, panašų į Motinos Teresės. To vienuolyno seselės, rinkdamos išmestus dalykus, priimdamos aukas, stengiasi padėti ligoniams, neturtėliams ir senimui. Iškilmėse, kur popiežius laikė šv. Mišias, dalyvavo apie 800.000 žmonių.

•    Italijos teisingumo įstaigos, laikydamos kalėjime turką Agco, kuris 1981 m. gegužės 13 d. kėsinosi nužudyti popiežių, taipgi įtaria tris komunistinės Bulgarijos atstovybės ar jų tarnybos narius dalyvavus tame sąmoksle. Areštuotas bulgarų lėktuvų linijos vadovas S. I. Antonov, ieškomas buvęs Bulgarijos ambasados karinis atašė V. J. Kolev, kuris neteko diplomatinio imuniteto ir grįžo į Bulgariją, ir apkaltintas T. Ayvozov, kuris išvykęs atostogų į Sofiją.    

•    Norvegijoje Tromsoce apygardos teismas paskelbė, kad abortas yra žmogaus gyvybės atėmimas. Sprendime taipgi pažymima, kad nuo žmogaus gyvybės prasidėjimo motinos įsčiose ligi gimimo neįmanoma nustatyti momento, kada abortas nebūtų žmogaus nužudymas.

•    Tarptautiniame studijų suvažiavime Meceratos universitete, Italijoje, paminėta 400 m. sukaktis nuo jėzuito misininko ir mokslininko Mateo Ricci atvykimo į Kiniją. Jis buvo krikščionybės skelbimo pradininkas ir vakarų kultūros skleidėjas Kinijoje.

• Ukrainiečiai atšventė savo turimos šv. Juozapato kolegijos Romoje 50 metų sukaktį. Iškilmėse dalyvavo septyni ukrainiečių vyskupai.

•    Airijos katalikai buvo lapkričio 28 d. suruošę maldos dieną už Lietuvą. Ją suorganizavo Katalikiškas bendravimo centras, vadovaujamas lietuviams prielankaus advokato O’Mahony. Airijos katalikai, siekdami išplėsti bendravimą su Lietuvos katalikais, buvo paskyrę Lietuvos katalikams Švč. Mergelės Marijos statulą. Okupantams neleidus jos įvežti, dabar ta statula saugojama Londono lietuvių bažnyčioje. Airijos katalikai suorganizavo visą maldų noveną už Lietuvą. Novena baigėsi gruodžio 8 d. Adv. O’Mahony per Vatikano radiją kreipėsi į Lietuvos tikinčiuosius ir į viso pasaulio lietuvius, kviesdamas jungtis prie airių maldų už Lietuvą.

•    Ispaniškai kalbančių krikščionių pasaulyje yra 207 milijonai. Ispanų kalbą naudojančių krikščionių daugiausia visame pasaulyje. Antrą vietą užima anglų kalbą naudojantieji krikščionys. Šių yra 196 mil. Trečia vieta priklauso portugališkai kalbantiems — jų 128 milijonai.

•    Viskonsine Manitowic katalikų parapija, kur bedarbių susidarė net 14%, nusprendė sustiprinti savo pagalbą vargstantiems. Labiau pasiturintieji parapiečiai pasižadėjo duoti paskolas mažomis palūkanomis. Šv. Vincento draugija padės neturtingiems apsirūpinti drabužiais, bus suorganizuota parama maistu, parapiečiai reikale parūpins butus apsigyventi, reikalingiems bus teikiami nemokami patarimai, nebus atmesti moksleiviai, jei tėvai neįstengs užsimokėti už mokslą toje katalikų pradžios ir aukštesniojoje mokykloje. Taip pat jie pasiryžo kitas parapijas skatinti daugiau susirūpinti neturtingaisiais.

J. Pr.