Skyrių tvarko JUOZAS VAIŠNYS, S.J. Patarėjas—PROF. PETRAS JONIKAS

KALBOS TAISYMAI

     ne t i e s i o g i n i a i  priev. — netiesiogiai: Tas žinias aš netiesioginiai ( = netiesiogiai) iš jo gavau.

     ne u ž i l g o  (rus. nezadolgo) — netrukus, tuoj, greitai: Neužilgo ( =Netrukus, tuoj) bus pavasaris. Palauk, neužilgo (= tuoj, netrukus, greitai) aš ateisiu,

     n u d u o t  i, n u s i d u o t i  nevart. reikšme "dėtis, apsimesti”: Jis nuduoda nekaltą (= apsimeta nekaltu). Jis nusiduoda ( = dedasi, apsimeta), kad nieko negirdi, nuotikis — nuotykis. nusiimti — nevart. reikšme "išeiti, pasprukti, pabėgti, pasišalinti”: Šiandien aš nusiėmiau nuo pamokų (=išėjau, pabėgau, pasišalinau iš pamokų). Kitais metais jau reikės nusiimti nuo darbo (=išeiti iš darbo) .

     n u s i i m t i   d r a b u ž i u s. Kai kalbama apie nusirengimą, tai daugelis yra įpratę viską "nusiimti”, bet mes beveik kiekvienam drabužiui turime po atskirą žodį, pvz.: švarką ar apsiaustą nusivelkame, kepurę nusiimame, skarelę nusirišame, nusigobiame, batus nusiauname, kojines, pirštines, kelnes nusimauname, sijoną nusisegame. Jeigu nusiimame visus drabužius, tai sakome nusirengiame.

     n u s i k a l s t i   p r i e š   k ą — nusikalsti kam: Jis nusikalto ir prieš tėvus, ir prieš Dievą (=ir tėvams, ir Dievui).

     n u s i m a n y  ti   k a m e — nusimanyti apie ką: Jis labai daug nusimano matematikoje ir muzikoje ( =apie matematiką ir muziką) .

     o b a l s i s nevart. vertinys — šūkis: Skautų abalsis (= šūkis) yra: Dievui, Tėvynei ir Artimui.

     o r d e n a s — ordinas.

-          o r i u snevart. svetimybė: aptiekoriusvaistininkas; gaspadorius — šeimininkas; giedorius — giesmininkas; graborius — laidotuvių direktorius; veterinorius — veterinarijos gydytojas, veterinaras. Galima vartoti tik kai kuriuose svetimos kilmės žodžiuose, pvz., altorius.

     - o t a s, - u o t a s. Su priesaga -otas daromi būdvardžiai iš moteriškosios giminės daiktavardžių: rasa — rasotas, spalva — spalvotas, šaka — šakotas, vaga — vagotas. Su priesaga -uotas daromi būdvardžiai iš vyriškosios giminės daiktavardžių: akmuo — akmenuotas, dumblas — dumbluotas, langas languotas, vingis — vingiuotas. Yra ir išimčių, pvz., pilvas — pilvotas.

     Iš moteriškosios giminės daiktavardžių, kurie baigiasi galūne -ė, atitinkami šios rūšies būdvardžiai daromi su priesaga -etas: dėmė — dėmėtas, pūslė — pūslėtas, saulė — saulėtas.

     p a d a l y v i s  nevartotinas, kai sakinyje ir jo išskirtinėje aplinkybėje kalbama apie tą patį asmenį ar daiktą. Tokiu atveju vartojama padalyvis arba dalyvis: Dirbant (= Dirbdamas, dirbęs) visą dieną, labai pavargau. Einant ( =Eidamas) gatve, vaikas parkrito, Padalyvis vartojamas tada, kai sakinyje ir jo išskirtinėje aplinkybėje kalbama ne apie tą patį asmenį ar daiktą: Auštant rytui, sugriaudė perkūnas. Man einant gatve, pradėjo kaukti sirenos.

     p a d ė t i   p a r a š ą — pasirašyti: Padėk parašą (=Pasirašyk) po šiuo dokumentu,

     p a g e l b a, p a g e l b i n i n k a s — pagalba, pagalbininkas.

     p a g r a b a s  nevart. svetimybė — šermenys, palydos, budynės.

     p a k l a u s t i   p a s   k ą  nevart. svetimybė — paklausti ką ko: Paklausk pas tą žmogų (=tą žmogų) kelio. Paklausk pas jį ( = jį), keliinta valanda.

     p a l a i k y t i  k ą  u ž  k ą — palaikyti ką kuo: Jis palaikė tave už kvailą (=kvailu). Norėčiau paklausti, už ką ( =kuo) tu mane laikai?

     p a l y g i n a m a i — palyginti: Šis mokinys palyginamai ( = palyginti) gerai išmoko anglų kalbą.

     p a l i k t i   k o — palikti ką: Toks kilnus jo elgesys visiems paliko didelio įspūdžio (=didelį įspūdį).

     p a m i d o r a s — pomidoras. panašus kam nevart. vertinys — panašus į ką: Jo raštų stiliui (=Į jo raštų stilių) yra panašus ir kitų to meto rašytojų stilius. Jisai sau panašius ( =į save panašius) niekina ir kritikuoja.

     p a p ė d i n i n k a s — palikuonis. parengimas — geriau renginys. Amerikoje visokius organizuojamus įvykius, pvz., koncertus, vakarus, šventes, pokylius, daugelis vadina parengimais, Lietuvoje šiam tikslui yra sugalvotas geresnis naujadaras — renginys. Jau ir išeivijoje šis žodis vis labiau pradeda įsigalėti. Parengimas labiau nusako veiksmą, o renginys — to veiksmo rezultatą. Jeigu kas norėtų nusakyti ne tik rezultatą, bet ir veiksmą, ruošimąsi tam rezultatui pasiekti, tai gal tiktų kitas šios rūšies naujadaras — rengtuvės. Plg. vesti — vestuvės, įkurti — įkurtuvės, pabaigti — pabaigtuvės ir kt.

     p a r s i d u o t i — nevart. reikšme "būti parduodamas: Šis namas parsiduoda (= parduodamas). Šiandien parsiduoda ( =parduodamos) šviežios lydekos.

     p a s  priel. — nevart.: 1. vidinei būsenai ar priklausomybei žymėti: Pas jį (=Jo) labai aukšta temperatūra. Kiek pas tave laiko? (=Kiek laiko? Kiek tavo laikrodis rodo?). Pas Krėvę (=Krėvės raštuose) yra daug gražių apsakymėlių.

     2. nuosavybei žymėti: Pas jį (=Jo) jau visai žili plaukai. Pas jį ( = Jis turi) pinigų kaip šieno.

     p a s e k m ė j e,  p a s ė k o j e — todėl, dėl to: Tos nelaimės pasėkoje (=Dėl tos nelaimės) jis prarado atmintį. Mokinys praleido daug pamokų ir to pasėkoje ( =dėl to) neišlaikė egzaminų. Tokių didelių šalčių pasekmėje ( =Dėl tokių didelitį šalčių) iššalo daug medžių.

     p a s i d a r y t i  k o k i u— pasidaryti kokiam: Norint pasidaryti labiau išprususiu ( =labiau išprususiam), reikia daug skaityti. Kartais įnagininką reikia keisti vardininku: Po tos pamokos jis pasidarė gudresniu (= gudresnis).

      p a s i j u s t i  k o k i u— pasijusti kokiam, pasijusti koks: Tau reikėtų pasijusti drąsesniu (=drąsesniam). Jis pasijuto drąsesniu ( = drąsesnis).