NAUDINGIAU EITI NEGU BĖGTI

     Amerikoje labai paplitęs bėgiojimas (jogging), bet žurnale “Medical Tribūne” rašoma, kad vaikščiojimas yra naudingesnis už bėgiojimą. Jau ne vienas bėgantysis yra staiga kritęs nuo širdies smūgio, bet vaikščiojant tokių nelaimių paprastai neįvyksta. Vaikščioti reikia pastoviai, bent 3-5 kartus per savaitę. Kasdien reikėtų eiti 20-60 minučių. Eiti reikėtų greičiau negu paprastai vaikščiojama, per valandą nueiti 5-6 kilometrus. Gydytojai sako, kad reikėtų stengtis kasdien pakelti širdies mušimą (pulsą) 60-80%. Dr. J. Ripo atlikti tyrinėjimai parodė, kad dauguma žmonių tokį pulso padažnėjimą gali pasiekti be jokių intensyvių fizinių pratimų, o tik eidami.

     Kokios naudos atneša toks vaikščiojimas? Pagerėja širdies ir kraujagyslių sistemos veikimas, sumažėja nervingumas, aprimsta depresija, pagreitėja medžiagų apykaita, padidėja apetitas, sumažėta kraujospūdis ir cholesterolio kiekis. Tad, be abejo, prailginamas ir žmogaus gyvenimas.

MUZIKA MAŽINA ĮTAMPĄ, RAMINA NERVUS

     Mokslininkai mano, kad žmogaus dvasios būklė labai daug priklauso nuo jo smegenų vadinamųjų alfa ir beta bangų kombinacijų. Dirbant įtemptą protinį darbą ir jaučiant kokį pavojų ar nerimą, vyrauja beta bangos. Alfa bangos dominuoja ilsintis ir atsipalaidavus nuo įtampų. Daugiau jų būna ir ramiai dirbant, kai žmogaus kūryba produktyviausia. Japonijos universiteto Cucuba daigaku laboratorijos vadovo prof. Mitiko Nukio nuomone, tinkamai parinkta muzika gali paveikti žmogaus smegenis, kad jose vyrautų alfa bangos.

     Konkretus šių tyrimų rezultatas: dvi plokštelės, kuriose įrašyta 12 melodijų — “nuo stresų darbe” ir “nusiraminimui šeimoje”.

MASKVOS FIZIKŲ DRAUGIJA

     Maskvoje atkurta Fizikų draugija, kuri buvo įkurta dar praeitame amžiuje, bet 1931 m. uždaryta. 1947 m. fizikai kreipėsi į vyriausybę, prašydami atkurti draugiją, bet Stalinas jiems atsakė: “Tegul fizikai dirba tik savo darbą”. Todėl nebendraujant su pasaulio mokslininkais, nežinant jų darbų ir pasiekimų, kaip tik ir galėjo būti skleidžiama mintis, kad Sovietų mokslas šiuolaikiškiausias, jo valdymas demokratiškiausias, o apie esamas problemas buvo nutylima. Tačiau iš tikrųjų Sovietų moksle vyravo monopolizmas, kuris gimdė nekompetentiškumą. Taip sistema darėsi uždara ir agresyvi. Dar viena monopolizmo atmaina — mokslinės grupuotės, kurios, deja, pakeitė mokslines mokyklas. Mokslininko augimą lėmė ne jo sugebėjimai, bet ryšiai, o mokslą valdė nedidelė grupelė žmonių, kurie užėmė po kelis — penkis, šešis, o kartais ir dešimt postų. Todėl daugelis svarbių projektų buvo įgyvendinami slapta. Apdovanojimai buvo dalijami tik tam tikriems žmonėms.

     Tad atkurta Fizikų draugija padės spręsti mokslines problemas, organizuos konferencijas, leis atitinkamus žurnalus.

SAULĖS ŠVIESA KENKIA AKIMS

     Amerikoje leidžiamas žurnalas “Science News” rašo, kad, atmosferos ozono sluoksniui sumažėjus maždaug 10%, Saulės spektre pagausėjo žydrų ir ultravioletinių spindulių. Tie spinduliai pavojingi akims — gausėja susirgimų katarakta ir akių tinklainės ligomis, jie gali pakenkti ir akių raginiam apvalkalui bei sukelti ankstyvą akių audinio senėjimą. Todėl patariama dėvėti akinius nuo saulės rudais, bet ne mėlynais stiklais, sugeriančiais žydrą ir ultravioletinę šviesą. Nuo smėlio paplūdimių ir snieguotų kalnų, taip pat nuo stiklinių pastatų atsispindėjusi saulės šviesa gali pažeisti akių tinklainę ir raginį apvalkalą tų žmonių, kurie neapsaugo savo akių akiniais nuo saulės.

     Įdomu, kad tamsiaakiai žmonės labiau serga katarakta nei šviesiaakiai. Aiškinama tuo, kad vyzdžiuose esantis melaninas gali sugerti saulės radiaciją ir kartu padidinti lęšiuko pažeidimo galimybę. Pastebėta, kad didesne rizika susirgti katarakta pasižymi raminamuosius vaistus vartojantys asmenys.

NAMAI ANT BANGŲ

     Japonija labai tirštai apgyventa, tai nenuostabu, kad stengiamasi statyti namus net ant jūros vandenų. Trijų firmų specialistai bendromis pastangomis sukonstravo plaukiojantį kompleksą. Jis stabiliai laikosi ant vandens net kai būna milžiniškos bangos ar žemės drebėjimai. Komplekso denis laikosi ant balasto pripildytų ir guma pamuštų cilindro formos kojų. Vamzdžiais pritvirtinos prie korpuso, šios kojos priklausomai nuo bangavimo tai pakyla į viršų, tai nusileidžia žemyn.

MODERNUSIS MARAS

     Pagal plitimo greitį XX amžiaus maras AIDS jau pralenkė viduramžių marą. Dabar Žemėje kiekvieną minutę jo virusu apsikrečia vienas žmogus. Visiškai įtikėtina, kad dėl šios ligos ims mažėti planetos gyventojai. Todėl ir kovojama plačiai: 150 valstybių yra sukūrusios tautinius komitetus, 24-iose šalyse atvažiuojantieji užsieniečiai yra tikrinami.