FILMAI

    “Belle de Jour” yra 27-tasis filmas, Ispanijoj gimusio režisoriaus Luis Bunuelo pastatytas pagal prancūzo Joseph Kessel romaną, 1928 m. sukrėtusį skaitančląją visuomenę.

    Nors ir kaip stengtųsi Bunuelo garbintojai filme surasti “didžiojo meno”, jis vis tiek liks neįtikinantis, gyvenimiškai stokojąs tikrovės pagrindo.

    “Belle de Jour” yra lyg dvynukė sesuo seniau pastatyto filmo “Irma La Douce”, tik su mažu, bet labai svarbiu skirtumu. Irma vaizduojama tokia, kokia yra: atvira, paprastos galvosenos gatvės moteris, daranti tai, ką jos nuoširdumas diktuoja, ir kas, pagal jos supratimą, natūraliai pokštelėja jai galvon padėti mylimam vyrui.

    Tačiau Belle slapstosi po aukštesnės visuomeninės padėties priedanga, priekaištaujanti sau dėl šaltumo savo švelniam, gražiam, kantriam, darbščiam vyrui — gydytojui, o tuo tarpu besiveržianti susirasti darbo slaptai laikomuose viešuose namuose.

        Filme fantazija maišoma su realybe ir visiškai nekreipiama jokio dėmesio į žiūrovą. Tegul jis sau pats išsprendžia šią mislę ar šaradą.

    Filme vaizduojama prancūzė Severine, nepatenkinta gydytojo žmona, kuri išgirsta apie pažįstamos darbą vienuose Paryžiaus viešuose namuose. Impulsyviai, besislapstydama tamsiais akiniais, pagaliau nueina ieškoti laikino darbo panašiuose namuose. Ir ne pinigų stoka ją nuveda ten. Gavusi “Belle de Jour” (Dienos Gražuolės) vardą, ji dirba popiečiais nuo 2 iki 5 val. Filmas baigiasi staiga tragiška atomazga — jai susitikus čia tikrą šarlataną, grąsinantį ją šantažuoti, kai ji prisipažįsta tebemylinti savo vyrą.

    Gražuolės prancūzės Catherine Deneure vaidyba puiki. Šaltai aristokratiškas grožis tinka jos vaizduojamajam tipui: skaisčiai nepaliečiama išviršiniai, tamsiu charakteriu vidujiniai. Nebloga vaidyba Genevieve Page. Spalvotosios fotografijos technika labai gera.

    Šis keistas, liūdnas, gyvenime retai pasitaikantį įvykį vaizduojąs filmas tinka tik labai subrendusiems. Nors nuogybių ir sekso išvengta, ypač minimuose namuose, kalbant taip opia tema, tačiau pagal skonį, vieniems patiks, kitiems ne.

Stasė Semėnienė