ŠEIMA

Nuotrauka Kastyčio Izokaičio

Jauna pora pabandė Lamaze metodą

     Dažnai jauna nėščia moteris yra taip paguodžiama: “Vargšele, kiek tau teks kentėti!” Toks vyresniųjų dūsavimas įkalba būsimajai motinai baimę natūralaus įvykio. Gimdymui artėjant, baimė veda į raumenų įtempimą ir baigiasi skausmu.

     Lamaze gimdymo metodas nugali šią simpatiškąją nervų sistemą, ir tada gimdymas moteriai palieka tiktai ypatingai sunkus fizinis bei protinis darbas, kuriam jos vyro pagalba gali daug padėti.

     Lamaze metodas yra pagrįstas Pavlovo teorija: “Refleksai gali būti išmokyti reaguoti proto reguliavimu”. Šis šešių klasių kursas vyrui ir žmonai duoda pakankamai žinių apie gimdymo procesą, apie jo laikotarpius ir ką kiekvienu laikotarpiu vyrui ir žmonai daryti, kad žmonai nebūtų skausmų.

     Prancūzų akušerijos daktaras Fernand Lamaze išgirdęs, kad Rusijoj moterys gimdo vaikus be skausmo, ten nuvyko ir, viską ištyrinėjęs, pritaikė tai savo praktikai. Amerikietė Marjorie Karmel, po jo priežiūra pagimdžiusi savo pirmagimį, apie tai parašė knygą, kuri sukėlė susidomėjimą šiuo metodu Jungtinėse Amerikos Valstybėse. Dabar beveik kiekvienoje Amerikos valstybėje galima rasti knygų, slaugių, daktarų ir ligoninių, kurie moko ir remia šį metodą. Teiraujantis visada galima sulaukti informacijos.

     Šis metodas vertas dėmesio ne vien dėl to, kad gimdančiai moteriai sumažina ar visai pašalina skausmus, bet ir dėl to, kad jos vyrui sudaroma proga labai artimam reikalingam ryšiui su žmona pačiu intymiausiu šeimos laikotarpiu, kai vaikutis gimsta. Šis metodas yra geras ir gimstančiam vaikui, nes jis negauna jokių anestezijų ir, vos galvutei pasirodžius, pradeda spontaniškai verkti ir kvėpuoti.

     Savaime suprantama, kad toks gimdymo būdas ypatingai sujungia vyrą ir žmoną ir veda juos gilyn į vedybinio gyvenimo laimę.

Ramūnas ir Veronika Motekaičiai