APIE “STEBUKLINGĄ” VAISTĄ — ASPIRINĄ

     Jau labai seniai žmonės vartoja aspiriną kaip vaistą nuo galvos skausmo ir karščiavimo. Pastaruoju metu juo imta gydyti artritą ir net širdies priepuolius. Netgi manoma, kad aspirinas galįs apsaugoti nuo saulės spindulių kaitros. Amerikiečiai kasmet suvartoja apie 20 milijardų aspirino tablečių.

     Tačiau tam tikrais atvejais aspirinas gali būti žalingas. Daugelis JAV terapeutų jau nebeprirašo šio vaisto vaikams, nes sergantiems gripu ir vėjaraupiais jis gali sukelti retą ir kartais mirtiną ligą — Rejė sindromą. Šia liga kasmet suserga apie 200 vaikų. Liga labai sunki, kai kada net su haliucinacijomis, ligoniai smarkauja, siautėja, praranda orientaciją, gali sutrikti jų smegenų veikla ir jie gali netekti sąmonės.

     Pastebėtas ir kitoks aspirino šalutinis poveikis. Jis dirgina skrandžio gleivinę, dėl to kartais jaučiamas pykinimas, gali atsirasti ir skrandžio opa, sutrikti inkstų veikla ir pablogėti astmatikų būklė.

     Kai kurie ligoniai įpranta aspiriną vartoti nuo galvos skausmų ir be jo nebegali apsieiti. Tačiau ilgainiui aspirino poveikis silpnėja ir pagaliau nebeveikia nė didžiausios jo dozės.

     Žinoma, kad aspirinas slopina prostaglandinų sekreceją. Prostaglandinai veikia nervų galūnes ir sukelia skausmo pojūtį, taip pat yra susiję su karštlige, galvos skausmais, raumenų mėšlungiu, uždegiminiais procesais. Aspirinas dažnai prirašomas sergant artritu, nes manoma, kad sąnarių skausmus išprovokuoja prostaglandinai.

     Tačiau kartu prostaglandinai yra naudingi, nes apsaugo skrandžio gleivinę nuo pažeidimų. Kai nuo aspirino poveikio sumažėja prostaglandinų, skrandžio gaminama rūgštis ima gadinti skrandžio audinį.

     Esama duomenų, rodančių, kad, blokuodamas prostaglandinų gamybą, aspirinas apsaugo nuo širdies priepuolių. Prostaglandinų skatinami sulimpa trombocitai, ir susidaro kraujyje trombų, kurie sukelia širdies priepuolius. JAV-se aspirinas oficialiai rekomenduojamas sergantiems širdies ligomis. Kai kuriais duomenimis, kasdien vartojant aspirino tabletes, išvengiama 30-40 tūkstančių mirčių per metus. Tyrimai rodo, kad, kasdien imant 1-3 aspirino tabletes, širdininkams 20% sumažėja pakartotinio širdies priepuolio galimybė. Tačiau kai kurie specialistai šiomis išvadomis abejoja.

     Kol kas nenustatyta, ar reikia sveikiems žmonėms širdies ligų profilaktikos tikslais imti aspiriną. Be to, kai kurie mokslininkai mano, kad didelės aspirino dozės gali trukdyti plėstis kraujagyslėms. Tada aspirino gydomasis poveikis prilygsta nuliui.

     Floridos dermatologai teigia, kad vartojant aspiriną gali padidėti organizmo atsparumas saulės spinduliams; nebepavojingi pasidaro nudegimai — mat, nesiplečiant kraujagyslėms, į jas negali patekti daugiau kraujo.

     Aspirino veikimas tebetiriamas — rašoma žurnale “San José Mercury News”.

POVANDENINIS KABELIS

     JAV ir Japonija iki 1988 m. susitarė bendrai nutiesti per Ramųjį vandenyną povandeninį kabelį. 13.200 km ilgio kabelis iš stiklo pluošto sujungs Amerikos žemyną su Azija ir septynis kartus padidins telekomunikacijų tinklo tarp Amerikos ir Azijos pralaidumą.

VANDENS VERTĖ

     Tiems, kurie netaupo geriamo vandens, verta priminti, kad 1,7 milijardo žmonių (kas ketvirtas žmogus pasaulyje) neturi pakankamai geriamo vandens. Nuo troškulio kasmet miršta 15 milijonų žmonių. Ypač sunki padėtis Pietų Azijoje bei kai kuriose Afrikos ir Pietų Amerikos srityse.