Valgykime obuolius

     Žinoma, kad obuoliuose esantis pektinas lengvina virškinimą, bet ne visi žino, kad pektinas padeda reguliuoti ir cholesterolio kiekį kraujyje, t.y. saugo organizmą nuo aterosklerozės ir jos padarinių — infarkto ir insulto. Gydytojų nuomone, kasdien reikia suvalgyti ne mažiau kaip du obuolius.

Vėžys senovėje

     Du vokiečių antropologai privertė suabejoti lig šiol egzistavusia nuomone, kad žmonės mūsų laikais dažniau serga vėžiu negu anksčiau.

     Mokslininkai tyrė kapą netoli Štutgardo, kuriame palaidoti žmonės, gyvenę prieš septynis tūkstančius metų. Aštuoniasdešimt žmonių palaikų tyrimai parodė, kad ir neolito laikais plaučių, krūties ir kitų organų vėžys buvo ne mažiau paplitęs susirgimas. Beje, visi mirusieji nuo vėžio šiame kape mirė nesulaukę trisdešimt metų.

Mongolijos šimtametės

     Tarp dešimties Mongolijos piliečių, turinčių daugiau kaip šimtą metų, nėra nė vieno vyro. Vyriausiajai iš šalies šimtamečių šiemet sukako 118 metų. Jų nuomone, ilgaamžiškumo receptas labai paprastas: anksti kelkitės, valgykite pieno produktus, nepersivalgykite, labai šiltai nesirenkite ir nesėdėkite susidėję rankas.

Amerika ir venerinės ligos

     Nors JAV atkakliai kovoja su AIDS, propaguoja prezervatyvus, bet 1989 m. šalyje užregistruota daugiau kaip 12 milijonų žmonių, sergančių venerinėmis ligomis. Ypač amerikiečiams nerimą kelia pastaruoju metu labai plintantis sifilis. Prieš penkerius metus juo sirgo 3.744 15-24 metų mergaitės, o 1989 m. jau 7.092!

Daugėja viengungių

     Prieš dešimt metų Lenkijoje buvo 9,5 proc. 30-45 metų viengungių vyrų, o prieš penkerius metus — jau 11,3 procentų. Ypač smarkiai gausėja viengungiai kaime. Pastaruoju metu nuotakų čia neranda 400 tūkstančių vyrų, sulaukusių 24-25 metų amžiaus.

Sociologų prognozės

     Amerikiečių spaudos duomenimis, per XXI a. pasaulyje gyventojų padvigubės — jų bus 10 milijardų. 90% naujų Žemės gyventojų gims besivystančiose šalyse. Gimstamumas jose daugiau kaip du kartus viršija gimstamumą išsivysčiusiose šalyse, kur kiekvienai moteriai vidutiniškai tenka 1,9 vaiko. Apklausos duomenimis, nuo 50 iki 90% šeimų, gyvenančių besivystančiose šalyse, nenorėtų turėti daugiau vaikų arba pageidautų atidėti gimdymą vėlesniam laikui.

Pirmasis vaikų darželis

     Ar žinote, kur buvo įsteigtas pirmasis vaikų darželis? Tai buvo daugiau kaip prieš šimtą metų Vokietijoje. Tuo metu Vokietijoje sparčiai vystėsi pramonė, ir į fabrikus, kur trūko darbo rankų, atėjo moterys, netgi ne vienos, o    su mažamečiais vaikais, kurių nebuvo kur palikti. Susirūpinęs šių vaikų likimu vokiečių pedagogas Fridrichas Frebelis ėmė ieškoti išeities ir ją rado, įkūręs pirmąjį pasaulyje vaikų darželį, kurio aukėtojai buvo vyrai!

Oi    tas rūkymas!

     Pasaulinės sveikatos apsaugos organizacijos duomenimis, kas 13 sekundžių pasaulyje miršta žmogus nuo ligų, kurias sukėlė arba komplikavo rūkymas. Vis dažniau šiuo nelaiminguoju būna moteris.

     Pirmą kartą istorijoje moterų mirtingumas nuo plaučių vėžio didesnis negu nuo krūties vėžio. 80% tokio mirtingumo sukėlė rūkymas. O nuo 29 iki 48% moterų Argentinoje, Brazilijoje ir Venecueloje rūko netgi nėštumo metu.

     Rūkančių moterų mirtingumas gerokai didesnis negu nerūkančių. Plaučių vėžys kasmet nusineša daugiau kaip 127 tūkstančius aukų, iš jų vis daugiau moterų. Išsivysčiusiose šalyse moterų mirtingumas nuo šios ligos tiktai per pastarąjį dešimtmetį padidėjo beveik du kartus. Pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje vyrams pradėjus mažiau rūkyti, sumažėjo mirtingumas nuo kvėpavimo organų piktybinių auglių.

     Visų šalių medikai yra tos nuomonės, kad virš moterų pakibo grėsmė. Taigi turėtų būti vis didesnė neapykanta rūkymui.

(Iš “Šeimos" žurnalo)