KONKURSAS

     “Laiškų Lietuviams” konkursas, tema “Kokį aš noriu matyti kunigą” visuomenėje sukėlė didelį susidomėjimą. Atsiųsta net 30 rašinių iš įvairių pasaulio vietovių, daugiausia iš Jungtinių Amerikos Valstybių. Taip pat prisiųsti keli trumpesni pasisakymai, nepretenduoją į premijas.

     Konkurso jury komisijos nariai, dr. St. Budrys (pirm.), N. Užubalienė (sekr.), A. Skrupskelienė, kun. A. Stašys ir dr. A. Liulevičius, nutarė pirmąją dr. L. Kriaučeliūno 100 dol. vertės premiją paskirti Krikščioniui už jo straipsnį “Kokį aš noriu matyti kunigą”, o likusią mecenatų, dr. J. Juozevičiaus, J. Jankauskienės, V. ir

     F. Manelių, kun. V. Dabušio ir kun. V. Pikturnos, 100 dol. sumą padalinti lygiomis dviems antrosioms vietoms: Puskunigiui už straipsni “Žiūrint į kunigą pasauliečio akimis” ir Romui Lukštui už beletristinį rašinį “Trompetė ir vargonai”.

     Atidarius vokus, paaiškėjo, kad pirmąją premiją laimėjo PRANAS RAZMINAS iš Čikagos, o antrąsias — NINA GAILIUNIENĖ iš West Hartford, Conn, ir GINTARĖ IVAŠKIENĖ iš Stratfordo, Conn.

     Pranui Razminui pirmąją premiją dr. L. Kriaučeliūno vardu įteikė ir jį pasveikino konkurso jury komisijos pirm. dr. St. Budrys “L. L.” šventės metu, kovo 15 d., Čikagoje Jaunimo Centre. Abi laureatės iš Rytų negalėjo atvykti į šventę. N. Gailiūnienė savo visą premijos sumą (50 dol.) paskyrė nuo gaisro nukentėjusiems Tėvams Marijonams jų Marianapolio namų atstatymui.

KONCERTAS

     Jau pernai “Draugo” šventėje gerai užsirekomendavusi jauna talentinga solistė LILIJA ŠUKYTĖ Čikagos visuomenės buvo mielai laukiama viešnia. Susidomėjimas dar padidėjo, pasklidus žiniai, kad kovo mėn. pradžioje ji buvo pakviesta išpildyti pagrindinę dramatinio soprano rolę “Lady Billows” operoje, statomoje Toronte teatro atidarymo proga. Koncertan susirinkusi publika buvo neapvilta; priešingai — maloniai nustebinta ir sužavėta.

     Solistė karštais žiūrovų aplodismentais buvo nuoširdžiai įvertinta ir kelis kartus iškviesta pakartoti.

     Akompanavo ir dvi sonatas pianinu išpildė MANIGIRDAS MOTEKAITIS, neseniai baigęs fortepijono studijas magistro laipsniu ir besiruošiąs į tarptautines pianistų varžybas Briuselyje.

      (Fotografijos iš “Laiškų Lietuviams” tradicinės šventės bus talpinamos sekančiame numeryje).

ATSIŲSTA PAMINĖTI

     - LIETUVIŲ GYDYTOJŲ BIULETENIS. Sausis. Pasaulio Lietuvių Gydytojų Sąjungos organas. Leidžia Illinois Lietuvių Gydytojų Draugija. Vyr. red. dr. S. Biežis. Atsak. red. dr. S. Budrys. Turinyje straipsniai medicinos klausimais (dr. J. Valaičio “Mirties priežastys senatvėje”, dr. A. Matulionio “Kas naujo akušerijoj ir ginekologijoj”), dr. P. Tunkūno kelionės aprašymas “Su psichiatrais po Azijos žemyną” ir įvairi gydytojų veiklos kronika.

MARGUTIS. Vasaris. Red. Algimantas Mackus. Turinyje H. Nagio poezija, ištrauka iš A. Landsbergio komedijos “Meilės mokykla”, A. Gustaičio “Po paskutiniojo sudie” Faustui Kiršai, K. Reikalo žvilgsnis į lietuvių poeziją ir kt. Iliustruotas A. Kezio, S. J., fotografijomis.

MŪSŲ VYTIS. Lapkritis-gruodis. Dvlmėneslnis skautiškos minties žurnalas. Leidžia Akademinis Skautų Sąjūdis. Red. Vyt. Germanas.

Ypatinga padėka LILIJAI ŠUKYTEI už pasigėrėtiną, publiką sužavėjusi dainų ir arijų išpildymą; taip pat MANIGIRDUI MOTEKAIČIUI už Haydn ir Barber sonatų išpildymą bei akompanavimą.

Labai dėkojame konkurso mecenatams: dr. L. Kriaučeliūnui, dr. J. Juozevičiui, J. Jankauskienei, V. ir F. Maneliams, kun. V. Dabušiui ir kun. V. Pikturnai; ponams Biežiams, paaukojusiems 40 dol. sekančių metų konkurso premijoms. Taip pat jury komisijos nariams: dr St. Budriui, (pirm.), N. Užubalienei (sekr.), kun. A. Stašiui, A. Skrupskelienei ir dr. A. Liulevičiui už nelengvą darbą, svarstant ir vertinant konkursinius straipsnius.

NUOŠIRDŽIAI DĖKOJAME,

    Nuoširdus ačiū: D. Kurauskienei — už šventės užkandžių organizavimą; A. Rimienei — už skoningą salės papuošimą; už talką, užkandžius ruošiant: Z. Adomavičiūtei, Bubelienei, A. Jankauskaitei, M. Marcinkienei, S. Statkienei, E. Trimakienei; taip pat Blekienei, Dailidkienei, Norvilienei, Pakeltienei, Paulikienei, Smilgienei, Strasevičienei ir Zeikienei.

    Dėkojame už Įvairią pagalbą L. Bildušiams, I. Motekaitienei, tėv. J. Raibužiui, S. J., tėv. A. Tamošaičiui, S. J., A. Juodkai, K. Rimui; taip pat Z. Acilinaitei, L. Bačinskaitei, N. Beleškaitei, J. Gliošerytei, V. Kavaliūnaitei, J. Konaukaitei, L. Marcinkutei, V. Ripskytei, Ed. Sakalauskui, K. Bagdonui, A. Bičiūnui, J. Mickevičiui, R. Motekaičiui, R. Repšiui, R. Rudžiui, T. Rūtai, A. Tamuliui.

    Ačiū “Draugui”, “Dirvai” ir Sophia Barkus radijo stočiai už skelbimus; Royal Blue Store, Karvelio ir Marginių krautuvėms — už bilietų pardavimą; A. Gulbinskui — už fotografavimą. Dėkojame maisto krautuvių ir kepyklų savininkams: “Paramos” — Janušaičiui, Mažeikai; Royal Blue Store — Brenciui, Čepėnui, Valavičiui; Albrechtams, Ankams, Bačinskams, Gudauskams, Jucaičiams, Karaičiams, Kuraičiams, Patlabams, Ramanauskams, Smitams, Mačinskams, Mackevičiams, Vosyliams. Ačiū tėv. J. Spurgiui, M.I.C., Tėvų Marijonų vadovaujamo Lietuvių Katalikų Spaudos Sąjungos vardu įteikusio 10 dol. auką; taip pat A. Lapkui - už 5 dol. auką.

    Ypatinga padėka S. ir J. Šagamogams, kurie, šventės proga, įteikė 100 dol. auką tėv. J. Kidykui, S. J., naujo religinio ir tautinio centro steigimui Sao Paulo mieste, Brazilijoje.

    Esame dėkingi ir tiems, kiurių per apsirikimą gal čia ir nepaminėjome.

NAUJA KNYGA

    Ant. Maceina. NIEKŠYBĖS PASLAPTIS. Antikristas istorijoje pagal V. Solovjovo pasakojimą. Išleido Ateitininkų Federacija. Spaudė Tėvų Pranciškonų spaustuvė. Viršelis ir aplankas Pauliaus Jurkaus. 294 psl. Kaina 4 dol. Šios knygos vokiškoji laida, atspausdinta 1955 m. Herderio leidyklos “Das Geheimnis der Bosheit” vardu, susilaukė didelio įvertinimo: “Maceinos samprotavimų pagrinde yra problema: ar blogis yra tik trūkumas, nepakankamumas, ar reali jėga? Vakarų minties istorijoje tas klausimas nuolat iškyla. Maceinos supratimu, blogis egzistuoja; egzistuoja individualinis ir visuomeninis blogis... Autorius stengiasi pasekti blogį visuose jo išsišakojimuose, ir čia jis prieina kai kurių įtaigingų sprendimų, kurie nuteikia skaitytoją susimąstyti. (Walter Nigg, protestantų religijos filosofas, “Neue Zuericher Zeitung”); “...pagrindinė mintis yra iki smulkmenų Maceinos išmąstyta ir nepaprastai patraukli..” (Falk, S. J., “Scholastik”); “ypatingai aiškiai parodytas blogio užsimaskavimas kontrastais su Kristumi” (Ben-diktinische Monatschrift”).


2345 West 56 th Street, Chicago, Illinois 60636