Norėdami tikslios informacijos apie lietuvių katalikų religinį aprūpinimą Pietų Amerikoje, pasiteiravome iš ten Čikagon atsilankiusių kunigų: Urugvajaus sostinės Montevideo lietuvių parapijos klebono tėv. Leono Zarembos, S. J., ir misijonie-riaus lietuviams Brazilijoje tėv. Jono Bružiko, S. J. Jiems buvo pateikti sekantys klausimai:

Ar katalikiškose mokyklose yra dedamos ypatingos pastangos nutautinti kitų mažumų vaikus ir tuo pačiu lietuviukus, pvz. sakant jiems, kad jie nėra lietuviukai, bet urugvajiečiai ar brazilai?

Urugvajuj tokio dalyko iš viso nesu girdėjęs.

(L. Zaremba, S. J.)

Ne, to nedaroma. Ne tiek sakoma, kiek paliekama viskas savaimeiIšsispręsti, nes mažumos savaime asimiliuojasi. Bet lietuviai kunigai ir pasišventę pasauliečiai per mokyklas, pamaldas, chorus, parengimus ir kt. deda daug pastangų, kad lietuvybė nežūtų.

(J. Bružikas, S. J.)

Ar tebesinaudojama "Exsul Familia" apaštališkosios konstitucijos teisėmis? Ar turime lietuviškas parapijas ir ar galima religiniuose reikaluose lietuvius išeivius aptarnauti gimtąja kalba?

Taip, praktiškai viskas leidžiama pagal “Exsul Familia” apaštališkosios konstitucijos suteiktas teises.

(L. Zaremba. S. J.)

Taip, naudojamasi. iš Romos konsistorijos man duotas oficialus raštas, kuriuo, kaip lietuvių emigrantų misijonierius, turiu visas klebono teises pagal “Exsul Familia” aprūpinti visus lietuvius Brazilijoje. Sao Paulo lietuvių parapijos klebonas prel. Ragažinskas yra tos Brazilijos lietuvių misijos direktorius. Kiti Brazilijon neseniai atvykę tėvai jėzuitai Jonas Giedrys ir Jonas Kidykas tikisi netrukus gauti tokius pat raštus ir šiuo metu praktiškai rūpinasi lietuvių religiniais reikalais lygiai taip pat, kaip ir aš.

(J. Bružikas, S. J.)

Ar Mišios lietuvių kalba yra įvestos visose Pietų Amerikos lietuvių parapijose?

Taip, visur. Ir noriu pabrėžti, kad aštuoniais mėnesiais anksčiau negu JAV. Taip pat pamaldose lietuviškai kalbama daugiau negu čia JAV.

(L. Zaremba, S. J.)

Taip, ir net daug daugiau negu JAV. Mes laikome pamaldas tautiečiams lietuviškai ne tik savo, bet net brazilų parapijų bažnyčiose.

(J. Bružikas, S. J.)